Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ambiţii puse pe rod!

Publicat: 20 mai 2017 - 15:19
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Tânărul Mihai Mocanu, din comuna brăileană Vădeni, şi-a dorit să urmeze cursurile Facultăţii de Horticultură şi să continue pregătirea în profesie pe o treaptă superioară - şi a absolvit doi ani de masterat - iar acum este interesat să pregătească doctoratul în ştiinţele horticole. Şi, bineînţeles, să aibă livada sa! Ei bine, şi-a văzut visul cu ochii.

Îndeaproape a primit un sprijin statornic din partea tatălui său, Constantin Mocanu, inginer de mecanică agricolă, cunoscut fermier care lucrează circa o mie de hectare de teren preluate în arendă.

inginer Mihai Mocanu

Proiect finanţat din fonduri europene
“În urmă cu şapte ani, am înfiinţat o plantaţie pomicolă pe zece hectare. Un sfert din livadă este clasică, ce cuprinde aproape toate speciile de pomi fructiferi. Pe circa cinci hectare am ales să cultiv prun din soiurile olandeze deosebit de valoroase Jubileu şi Victoria, într-o schemă de producţie superintensivă, cu plantatul la 3,5 m între rânduri şi 1,5 m între pomi, ce asigură un randament ridicat de producţie, intrarea rapidă pe rod şi recuperarea investiţiei în timp util”, ne-a declarat Mihai Mocanu. Potrivit pomicultorului, materialul săditor a fost procurat de la Pepiniera Sârca a Staţiunii de Cercetare- Dezvoltare pentru Pomicultură Iaşi. De asemenea, cele 2,5 ha amenajate în sistem clasic au fost realizate în urma unui proiect european accesat în anul 2009, în valoare totală de aproape 400 mii euro, cu 50% cofinanţare. Prin proiect, s-au realizat şi dotările necesare unei exploataţii pomicole: sistema de maşini şi utilaje necesare.
Lângă livadă a plantat şi o jumătate de hectar cu viţă-de-vie. Ferma horticolă de la Vădeni a lui Mihai Mocanu este prevăzută cu sistem antigrindină şi mai cuprinde şi o hală de sortare, condiţionare şi stocare a producţiei de fructe, în suprafaţă de100 mp, dotată cu instalaţii pentru frig, pavilion administrativ, dar şi un puţ forat la adâncimea de 70 de m, unde se află pânza freatică, ce asigură un debit de 6 mc de apă pe oră pentru instalaţia de fertirigare.
În general, materialul săditor e procurat tot de la Pepiniera Sârca.

Livada, unitate de... consum!
„Livada este intrată pe rod, dar la această dată nu putem vorbi de profit, cheltuielile sunt prea mari. La un calcul primar, acum, cheltuielile lunare cu trei angajaţi, cu inputuri, cu motorina, cu amortizarea investiţiei, cu totul ajung la circa 4-5000 lei pe hectar. De asemenea, la un hectar de prun, numai la nivel de material săditor, cu instalaţiile de irigare prin picurare, cu altele..., costurile se ridică la peste 1,5 miliarde de lei vechi. Livada este o unitate de consum şi nu de producţie, ca să mă exprim metaforic. Anul trecut, îngheţul târziu de primăvară din prima jumătate a lunii aprilie, cu nopţi de minus 2oC, a compromis circa 70% din cais şi până la 80% din piersic şi cireş. Deci, a fost un sezon de producţie compromis”, a concluzionat horticultorul brăilean.
Tânărul Mihai Mocanu, ca mulţi alţii, face parte din noul contingent al specialiştilor din agricultură care în drumul spre performanţă împleteşte fericit ştiinţa horticolă cu simţul afacerilor.

 

VIITORUL, CA O RAMURĂ DE CIREŞ ÎNFLORIT
Pentru Mihai Mocanu, viitorul apare ca o ramură de cireş înflorit: „Până la urmă şi noi, românii, trebuie să intrăm într-o stare de normalitate, să ne educăm în aşa fel încât să ne cumpărăm fructele noastre, să mâncăm din ceea ce se produce în ţară”. După care şi-a continuat gândul: „Toată cheia într-o afacere, mai cu seamă horticolă, este legată de desfacere, de preţuri. Încă nu avem un preţ de piaţă corect; suntem conduşi de importuri. În momentul în care importurile vor avea o barieră, atunci şi noi, producătorii, vom putea să ne vindem marfa, nu vom mai sta după subvenţii cu ochii pe conturi ca pe butelie!”

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 9 (192) din 15-31 mai 2017

Vizualizat: 502 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?