Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

AGROPAMFLET. Miniştrii catastrofelor!

Publicat: 15 ianuarie 2019 - 10:40
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Lucru ştiut şi confirmat de viaţă, graniţa dintre prostie şi ticăloşie este destul de subţire. De-a lungul ultimilor ani, la Agricultură am avut parte numai de miniştri-catastrofă! În perioada ministeriatului lor s-au întâmplat catastrofe, molime, epidemii..., ca pe vremea lui Vodă Caragea! Să argumentăm!

Gheorghe Flutur s-a identificat cu gripa aviară: fâl, fâl, fâl şi au dispărut zburătoarele, cu pene cu tot! În timpul lui Daniel Constantin a dat în clocot aflatoxina în laptele de vacă, la pachet cu boala vacii nebune. Iar mai nou, Petre Daea, „culegătorul de metafore” (aşa cum s-a autocaracterizat), se identifică cu pesta porcină africană (PPA)!

Porci_b

„Când vrea Domnul cu săracul, dintr-o bubă-i umple capul!”
Pe principiul acestui proverb popular, iată cum pe capul bieţilor agriculturi români a mai căzut o molimă - PPA. Ne bătu la graniţe virusul, dar noi prea ne fandosirăm, cu tot cu doctorii veterinari! Până ce ne-am pomenit cu vizita de lucru a pestei porcine africane, de ne-a prins cu nudul... gol! Autorităţile române ar fi putut lua măsuri din timp? Da! Însă prea multă energie politică se consumă cu altceva, cu sloganuri, cu confruntări, iar treburile ţării sunt lăsate vraişte!
Pe de altă parte, controlul PPA cam a lăsat şi lasă de dorit în cotinuare. Potrivit unor voci autorizate, în Delta Dunării este o infecţie generalizată şi la porcul domestic, şi la porcul sălbatic. “Cum să reduci măsurile de biosecuritate în aceste condiţii atunci când ştii că vine pesta porcină africană? Cum este posibil ca primul focar să apară în 10 iunie, iar primul comitet de criză să fie în 20 iunie? Cum este posibil să laşi târgurile deschise?”, se întreba Nini Săpunaru, fost director general al Direcţiei Generale a Vămilor. Politicianul a continuat susţinând că din 10 până în 20 de iunie, oamenii au încercat să îşi vândă porcii.

Revolta de la Rusăneşti
Un caz ceva mai aparte a fost semnalat într-o comună din judeţul Olt, unde veterinarii veniţi să eutanasieze porcii afectaţi de pestă au fost puşi pe goană de localnicii care voiau să-şi apere animalele. Astfel, sătenii din Rusăneşti s-au război timp de aproape o săptămână cu “Dumnezeii noştri” (medicii veterinari, potrivit spuselor ministrului Agriculturii, Petre Daea), care au descălecat în „desant” să le eutanasieze porcii. Ca la zaveră, asemenea vitejilor panduri, mai bine de o sută de olteni s-au mobilizat şi i-au împiedicat pe medici să le ucidă cele peste 500 de animale (purcei şi scroafe) înregistrate. Ei au blocat autoturismele veterinarilor însoţiţi de jandarmi şi i-au alungat. “Punem topoarele pe voi!”, au ameninţat sătenii, revoltaţi că autorităţile au decis să omoare toţi porcii din comună, deşi toate probele recoltate ulterior izolării focarelor de pestă porcină au ieşit negative.
Oficialităţile au încercat să găsească soluţii menite să calmeze oamenii, reamintindu-le că statul va depăgubi fiecare proprietar căruia i se sacrifică animalul cu 12 lei pe kg, înainte de Ignat!
Sigur, în numele acestor idealuri s-au săvârşit şi unele abuzuri, dar au ieşit la iveală şi unele situaţii cel puţin bizare. Potrivit presei, într-o fermă modernă de 13 milioane de euro nu se putea face popularea, întrucât a fost depistat şi declarat focar de PPA. Ca atare, purceii de la scroafele care fătau au fost incineraţi pentru că nu aveau cum şi nici unde să-i mai cazeze. De asemenea, animalele nu puteau fi mişcate ca să populeze complexul de porci.

Spiritul Ignatului a cuprins suflarea satului
Pentru mulţi dintre români, Ignatul a venit mult mai repede. De teama pestei porcine, şi-au tăiat animalele şi au pus carnea în lăzi frigorifice, când au auzit că autorităţile vin să le ia porcii din ogradă. Spiritul Ignatului a cuprins suflarea satului! În destul de multe localităţi din ţară nu mai auzi guiţatul porcilor prin bătături. În Odaia Manolache, sat din împrejurimile Galaţilor, din cauza unui zvon, oamenii şi-au tăiat animalele într-o singură noapte. Aproape 200 de porci au burdujit congelatoarele. Ce s-a întâmplat? Doi porci dintr-o gospodărie şi-au găsit obştescul sfârşit, cu mult înainte de Ignat! Veterinarii au recoltat probe, dar oamenii nu au mai aşteptat rezultatul analizelor şi au sacrificat animalele. Un localnic mai iute de... hanger a explicat: "S-a auzit cu pesta. Am tăiat porcu’, l-am băgat în ladă. La Crăciun îl scot, îl dezgheţ şi tot atunci fac cârnaţi, lebăr, caltaboş şi tobă, dar şi pomana porcului!” După două zile, sătenii au aflat că analizele au ieşit negative, dar „râmătorii” fuseseră deja sacrificaţi. Primarul comunei gălăţene a comentat sec: “Asta este prostie!”
O situaţie asemănătoare s-a înregistrat în localitatea bihoreană Olosig, unde într-o singură zi au fost omorâţi peste 300 de porci, indiferent că au fost sau nu bolnavi!
Mare minune să nu apară şi pesta micilor rumegătoare taman înainte de Sfintele Paşti! Dacă se va întâmpla, ministrul Petre Daea se va identifica şi cu noua pestă, cea ovină! Atunci pesta va alege oaia!

PPA ÎN STATISTICI
Potrivit datelor oficiale de la începtul lunii, pesta porcină africană evolua la acel moment în 294 de localităţi din 18 judeţe, cu 1.124 de focare (dintre care 16 în exploataţii comerciale) şi 300 de cazuri la mistreţi, iar 361.719 de „râmători” afectaţi de boală au fost eliminaţi. De asemenea, până la sfârşitul lunii noiembrie, au fost despăgubiţi 7.953 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de peste 205,65 milioane de lei.
În plus, prin aplicarea eficientă a măsurilor de combatere a PPA, au fost stinse până la acea dată şase focare în judeţul Satu Mare şi singurul focar din judeţul Dâmboviţa. De asemenea, unitatea de procesare a cărnii aparţinând societăţii Carniprod SRL şi-a reluat activitatea de la jumătatea lunii august.
Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare. Evoluţia bolii este în permanenţă monitorizată prin examene clinice şi de laborator şi zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.
Efectele sunt greu de cuantificat. Este posibil să avem restricţii la exportul de porc viu în următorii 10-15 ani şi la importul comunitar de carne de porc.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 22/224 (ediţia 15-31 decembrie 2018)

 

Vizualizat: 802 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?