Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

ACASĂ LA FAMILIA MARIN, ÎN PODU NĂRUJEI

Publicat: 04 decembrie 2019 - 09:31
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Au auzit că venim în zonă şi au ţinut neapărat să îi vizităm. Mă bucur că am spus DA! Familia Marin din satul vrâncean Podu Nărujei ne-a deschis porţile casei lor pentru a le cunoaşte gospodăria, tradiţiile şi modul de viaţă. O gospodărie mixtă, "cu de toate", de la struţi, baltă de peşte, porci, la găini ouătoare, curcani, o vacă şi o viţică... toate şi-au făcut loc în curtea lor mare şi primitoare.

Ne-au întâmpinat în foişorul din lemn cu o colecţie de costume populare cusute manual, veche de peste o sută de ani, mândria bunicii Ioana, care are acum 83 de ani, dar îşi aminteşte cu drag de fiecare cămaşă brodată, de sutele de bluze tradiţionale cusute de ea, manual, de fiecare brâu, de cuverturi şi de preşuri...
Iustina Marin este în clasa a VI-a. Îi place să pescuiască şi să adune ouăle din cuibare. Este o frumuseţe de fată, cuminte şi harnică, îndrăgeşte animalele şi portul vrâncenilor.

familia marin_b
marin 9_b
Cum au ajuns struţii, purceii şi peştii să împartă aceeaşi gospodărie?
Daniel Marin, de meserie lăcătuş mecanic, lucra la o fabrică de cherestea când a cunoscut-o pe Ioana Nicoleta, care lucra ca secretară în acelaşi loc. Când au vrut să se căsătorească, mamaie i-a zis că dacă vrea fata să rămână în Năruja cu ea! Daniel nu a stat pe gânduri. S-au luat şi au început o afacere, o societate cu magazin, care când merge, când nu merge. Aşa că din 2015 au decis să mai facă şi altceva...
"Am început cu porcii, acum mai sunt vreo 20 de bucăţi. Mai mult vindem purcei. M-a ajutat şi mă ajută foarte mult domn' primar (n.r. - primarul Grigore Mihăeş este medic veterinar) cu sfaturi, cu învăţături... Apoi am mai făcut o baltă de peşte cu crap şi caras ca să am pentru mine. Pe urmă, fata a zis: hai, tati să luăm şi o familie de struţi... I-am luat anul ăsta. Am mai luat şi 60 de găini ouătoare de pe la Tecuci şi m-am dus la Braşov şi am luat 220 de puicuţe. Acum au început ouatul. Am 190 de bucăţi, au început ouatul cam de o săptămână şi iau cam 90-120 de ouă pe zi (n.r. - în luna iunie)", ne povesteşte Daniel Marin despre cum a luat naştere activitatea zootehnică a familiei.
"Apoi, din ambiţie că el şi-a luat struţi, eu mi-am luat 25 de curcani. Pe urmă, mamaie a zis că ea nu poate mânca lapte şi brânză dacă nu-i laptele de la vaca ei, şi am căutat şi am luat şi vacă. Acum, avem vacă şi o viţică. Nu-i rău, mai ales că numeri pe degete câte vaci ar mai fi în Podu Nărujei. Eu am fost crescută de bunici, părinţii mei fiind la Vrâncioaia; mă trag dintr-o familie de oameni gospodari, de la noi din curte nu au lipsit animalele", spune Ioana Nicoleta Marin.
Şi, se pare, investiţiile... zootehnice nu se opresc aici. Iustina i-a spus tatălui ei că-şi doreşte şi câte o pereche de păuni şi fazani. Iar Daniel va respecta dorinţa fetei!
Au vrut să facă un proiect pe "Tânărul fermier", dar din păcate nu au găsit un consultant bun, aşa că au ratat sesiunea de depunere.

marin 12_b
marin 11_b
Copiii din comună vin să vadă animalele
Nicoleta Marin este educatoare în Năruja şi spune că aduce copiii de la grădiniţă şi de la şcoală în gospodăria lor pentru a vedea microferma şi pentru a face cunoştinţă cu frumoasele tradiţii nărujene, prinse cu mână bună în delicata cusătură a portului popular şi în cuverturile colorate, ţesute la război.
Am întrebat-o pe Nicoleta cum se împletesc toate: meseria de educator cu agricultura şi cu ţesăturile? "Aşa cum ştiu să fac lucruri frumoase la grădiniţă, la fel ştiu să fac şi în gospodărie. Prin prezenţa animalelor pe care le-aţi văzut cât şi a lucrului de mână... se împletesc foarte bine atunci când simţi nevoia de relaxare, te duci fie la pescuit sau în fermă, fie alături de veterana de lângă mine pentru a coase, a ţese, a-i da la mână cele necesare pentru a putea să fie păstrate în lada de zestre peste ani şi ani. Copiii care vin la noi sunt foarte încântaţi să vadă struţii, să pescuiască, să se joace cu păsările. Şi părinţii copiilor cu care lucrez se ocupă cu creşterea animalelor, dar nu au aşa variate ca noi. Tocmai varietatea i-a încântat şi le-a insuflat ideea de a avea şi ei pe mai târziu", spune cu mândrie Ioana Nicoleta.

marin 3_b

Noi am fost primiţi cu bucurie, apă rece, cireşe şi prăjitură cu fructe. După jumătate de oră ne simţeam de-ai lui Marin. O familie de oameni frumoşi şi harnici, gospodari ai satului vrâncean, pentru care nimic nu este imposibil când vine vorba de împlinirea unui vis. Iar ei au la dispoziţie şi voinţa, şi puterea de muncă, dar şi dorinţa de a transmite generaţiilor viitoare că agricultura, tradiţiile şi păstrarea acestora sunt şi vor rămâne valori ale neamului nostru.

Nicoleta DRAGOMIR
Foto: Leonard STAFIE
Video: Claudiu BOROBEI

marin 1_b

marin 2_b

marin 4_b

marin 5_b

marin 6_b

marin 7_b

marin 8_b

marin 10_b


Vizualizat: 5277 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Este convins că destinul în viață i-a fost hărăzit de mic, încă din momentul în care a primit Sfânta Taină a Botezului. Toate deciziile au urmat aproape firesc, transformând copilul născut și crescut în zona de munte a Buzăului, într-unul dintre cei mai de seamă specialiști în legumicultură pe care îi are România, fiind de peste 36 de ani angrenat în activitatea de cercetare horticolă.

Este Costel Vînătoru, directorul Băncii de Gene şi Resurse Vegetale Buzău și ne împărtășește la #agroSTORY bucuria, dar și greutățile inerente ale pașilor făcuți în viață pentru a se împlini profesional și spiritual. Totul în jurul plantelor!

Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 17 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Costel Vînătoru la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, PLANTE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11 Elena Mateescu ține pasul cu vremea! Ce vești aduce pentru fermierii români? | podcast agroSTORY #10 Mădălina și Raul, tinerii care au adus dronele agricole din viitor, în prezent! | agroSTORY #9
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?