Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Zborul de curăţire la albine

Publicat: 23 ianuarie 2009 - 16:39
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Cum toate vieţuitoarele de pe pământ sunt influenţate de ciclurile solare, nici albinele nu fac o excepţie. Începând cu data de 22 decembrie a fiecărui an, ziua începe să câştige minute în faţa nopţii. Acest fapt, deşi trece neobservat de către noi, oamenii, majoritatea vieţuitoarelor îl percep foarte bine. Aparent nu se întâmplă nimic în stupi, însă albinele se pregătesc deja pentru un nou ciclu de dezvoltare. Astfel, începând cu mijlocul lunii ianuarie, majoritatea familiilor de albine încep să crească puiet.

Click pe poza pentru galerie!

Pregătirea stupinei pentru zbor

De o deosebită importanţă, în acest context, sunt zborurile de curăţire. De aceea, toţi apicultorii sunt cu ochii pe prognozele meteo şi îşi doresc măcar una-două zile cu temperaturi de 8-10oC, pentru ca albinele să aibă posibilitatea să realizeze zborurile de curăţire. Începând cu luna ianuarie creşte consumul de miere şi implicit şi încărcătura intestinală. Pentru a ne pregăti albinele pentru acest eveniment, este bine să lărgim în ziua respectivă urdinişurile stupilor, iar în cazul în care există zăpadă în stupină, aceasta să fie înlăturată de pe capace şi scândurile de zbor. În faţa stupilor, pe zăpadă, este obligatoriu să se pună saci, cartoane, ziare sau paie, acestea având rolul de a împiedica albinele să vină în contact cu zăpada, care le-ar amorţi.

Cum se realizează zborul?
În decursul timpului am observat că nu toţi stupii ies deodată la zborul de curăţire. Primii care efectuează acest zbor sunt cei mai bine expuşi la razele solare, precum şi cei care sunt mai slabi. Aceasta se datorează faptului că, având mai puţine albine, consumul de miere necesar pentru realizarea funcţiilor vitale ale coloniei este mai mare şi, ca urmare, şi încărcătura intestinală a acestor albine este sporită.

În general, stupii foarte puternici realizează zborul de curăţire mai târziu. De aceea este indicat ca, în aceste zile, apicultorul să fie în stupină şi să îşi însemneze cu o cretă fiecare familie care a ieşit la zbor, iar după ora 15, în cazul familiilor care nu au zburat, acestea să fie obligate să efectueze zborul. În acest scop, se îndepărtează capacul, salteluţa protectoare şi podişorul şi se păstrează pentru un timp stupul descoperit. Cu această ocazie, se poate observa şi plasarea cuibului de iernare, precum şi cantitatea de rezerve de care mai dispune colonia. Până la urmă, şi aceste familii vor zbura.

În urma acestor zboruri putem face şi o evaluare a stării de sănătate a stupinei. La sfârşitul zilei, se reduc urdinişurile la dimensiunile la care au fost pe toată perioada iernii.

Evaluarea stupilor

Stupii care au fost descoperiţi ca fiind morţi, trebuie evaluaţi cu foarte mare atenţie şi trebuie stabilită cauza morţii. De asemena, din aceşti stupi se vor scoate ramele, care vor fi topite şi vom recupera ceara, iar lăzile vor fi îndepărtate de pe vatra stupinei şi dezinfectate. Este greşit să le lăsăm acolo şi mai ales cu urdinişul deschis, deoarece, dacă zilele călduroase continuă, albinele care vor ieşi la zbor vor căuta să fure miere din fagurii rămaşi şi astfel se poate răspândi o eventuală boală şi la alte familii. De asemenea, albinele se vor putea obişnui să fure din alţi stupi mai puţin păziţi, ceea ce este foarte păgubos, deoarece acum, în sezonul rece, deşi pot zbura doar pentru câteva ore, aceste deprinderi, fiind formate în primăvară, se vor amplifica.
Vizualizat: 2252 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Tomit Agri Macchine, colaborare cu Great Plains Trelleborg ţine pasul cu noile provocări din agricultură
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?