Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

VIAŢĂ DE FERMIER - un satelit orb, un card bancar gol

Publicat: 26 iulie 2018 - 23:55
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Direcţiile agricole judeţene şi organismele de control au postat comunicate pe site-uri, angajaţii au trimis email-uri şi sms-uri, au dat telefoane, cu intenţia de a-i informa pe operatorii din agricultura ecologică să nu rateze data de 16 mai, inclusiv, şi să se înscrie din nou în sistem. Câţi s-au înscris şi câţi au rămas fără dreptul de a mai încasa subvenţii, vom afla atunci când MADR va publica statisticile privind agricultura ecologică, statistici staţionate, deocamdată, la nivelul anului 2016.

Fermierul mureşean Simion Butilcă, având exploataţia în satul Toaca din comuna Hodac, a reuşit să se înscrie până în 16 mai şi a rămas astfel în sistem. Toate bune până aici, dar fermierul, proprietar de stupină, de bovine, de fâneţe şi livezi, nu a primit încă nici un leu din subvenţia aferentă anului 2017!

Simion Butilca_b

Pomii invizibili
Simion Butilcă deţine nouă hectare de teren certificat ecologic, dar şi o stupină de 200 de familii de albine, a căror miere este de asemenea produsă în sistem ecologic. Chiar şi văcuţele sale sunt pe lista bunurilor certificate. Acum trei ani, fermierul a înfiinţat o plantaţie de nuci şi alţi pomi fructiferi, pe care a introdus-o în conversie ecologică şi pe care a declarat-o la APIA, ca să încaseze subvenţia cuvenită. Mare i-a fost surpriza când a aflat că pomişorii n-au fost detectaţi de satelit. Prin urmare, Butilcă a fost suspectat de declararea unor neconformităţi în cererea de subvenţie şi inspectorii au intrat în acţiune. ”Au venit pe teren, au făcut fotografii, pomii erau acolo unde i-am plantat şi potrivit declaraţiei depuse la APIA”, a precizat fermierul. Convingându-se că omul a avut dreptate, funcţionarii i-au virat banii, dar mai târziu, în anul următor, în 2016, cândva, prin martie. Situaţia s-a repetat în următorul an. În primăvara lui 2017, gospodarul din Toaca a depus din nou cerere la APIA, incluzând şi hectarul de livadă îngrijită în sistem ecologic. Prin vară, s-a pomenit iar somat că satelitul nu detectează tânăra livadă. Iar controale pe teren, iar fotografieri, iar luni de aşteptare a banilor: ”Pentru 2017 nu am primit un leu. Am sperat să-i primesc în martie. Unii dintre cei care au căzut la control prin teledetecţie şi-au primit banii zilele astea, am mai rămas puţini care nu am încasat nimic din subvenţia pentru anul trecut. Sper că-i voi primi, totuşi, până la sfârşitul lunii iunie”, nădăjduieşte fermierul.

Detaliu polen_b

Un om răbdător
E cumva de râsu-plânsu. Un satelit trece pe orbită, fotografiază de acolo, din tăriile cerului, tot ce mişcă, iar fotografiile ajung în calculatorul unor funcţionari care le interpretează şi ajung la concluzia că nişte pomi declaraţi de fermier la APIA pur şi simplu nu există, deşi omul i-a plantat cu mâna lui. Bun, au venit inspectorii o dată, au văzut că pomii există, cresc, vegetează, dar, susţin specialiştii, satelitul nu i-a văzut nici a doua, nici a treia oară, şi, prin urmare, plata subvenţiei a fost întârziată luni de zile. În timp ce majoritatea fermierilor a cheltuit deja banii din subvenţii, Simion Butilcă din Toaca Mureşului merge zi de zi la bancomat să verifice dacă banii au fost viraţi. Apicultorul are răbdare şi nici măcar nu obişnuieşte să suduie, fiind membru al unei confesiuni creştine neoprotestante. Omul nici măcar nu e deprins cu minciuna, nu ar putea să declare nişte pomi pe care nu-i are. E hotărât să continue în sistem ecologic. ”Cei care s-au înscris cu suprafeţe mici au renunţat pe parcurs. Au fost atraşi de banii primiţi la început, în perioada de conversie. Au primit 2400 de lei în primul an, 1200 în anul al doilea. Apoi au dat de greu şi nu au mai vrut. Am mai rămas eu în sat, fostul primar şi mai sunt câţiva”, îmi descrie Simion Butilcă situaţia agriculturii eco din satul său. Fermierul mi-a promis că la sfârşitul lui iunie mă va suna să-mi spună dacă au ajuns banii şi în contul lui.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 10/215 (ediţia 1-14 iunie 2018)

 

Vizualizat: 2682 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?