Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Tratamentul semințelor - mărul discordiei dintre apicultori și agricultori

Publicat: 02 aprilie 2014 - 17:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La primele semne ale primăverii, agricultorii au demarat lucrările specifice campaniei de înființare a culturilor de prășitoare. O nouă problemă însă le dă planurile peste cap: decizia Comisiei Europene privind interzicerea folosirii a trei pesticide din familia neonicotinoidelor, pe motiv că sunt dăunătoare albinelor

Click pe poza pentru galerie!

Acest lucru a dat naștere la numeroase divergențe de între agricultori și apicultori. „Problema noastră în ceea ce privește campania de primăvară este legată de tratamentul semințelor. Atâta timp cât aceste neonicotinoide sunt interzise în România și nu vom putea trata semințele de floarea soarelui și de porumb, va fi o problemă extrem de mare.

În condițiile specifice zonei noastre, floarea soarelui nici nu se poate cultiva, pentru că intensitatea și frecvența atacului de boli și de dăunători specifici ar putea determina ca această cultură să nu poată fi cultivată fără tratament la sămânță. Suspendarea pe 2 ani de zile a acestor insecticide ne va crea probleme extrem de mari, care se vor reflecta în nivelul producțiilor de floarea soarelui și de porumb.

Am ajuns să facem agricultură ca în urmă cu 60 de ani, când se obținea 1,5 tone/ha. La ce cheltuieli sunt acum cu înființarea culturilor și la ce prețuri vindem acum, nu ne putem permite să facem o astfel de agricultură”, ne-a spus Constantin Bazon, vicepreședinte al Ligii Asociațiilor de Producători Agricoli (LAPAR).

 

Situația ar putea falimenta fermierii

Potrivit acestuia, fermierii sunt complet dezorientați și debusolați și în ceea ce privește realizarea planului de culturi. Sunt „aproape neîncrezători că se poate întâmpla așa ceva. Fermierii mici și mijlocii, cei aproape 1 milion de cultivatori de porumb, cu suprafețe cuprinse între 1 și 15 ha, nici nu știu că sămânța nu va fi tratată. Dacă o văd tratată cu fungicid, ei consideră că poate îi va ajuta și împotriva dăunătorilor.

Dar nu, noi avem dăunători specifici culturilor de porumb și de floarea soarelui, care sunt atât de agresivi încât nu ne putem permite să mai semănăm sămânță netratată. Nu am mai semănat sămânță netratată împotriva dăunătorilor de 30-40 de ani. Situația aceasta ar putea duce la falimentarea fermierului. Tratamentele la sol înseamnă folosirea unor cantități și a unor insecticide care practic sunt mai dăunătoare, cu riscuri mai mari”, a explicat Constantin Bazon.

 

Neonicotinoidele au remanență în plante

În același timp, însă, apicultorii găsesc binevenită decizia CE de a interzice insecticidele ce conțin neonicotinoide timp de doi ani. „Lupta asta se duce de mult și nu doar la noi în țară, ci în toată lumea. În străinătate, de mult se luptă împotriva neonicotinoidelor, pentru că ele au o remanență mai lungă și afectează plantele pe toată durata vieții lor.

Circulând prin plantă cu seva brută, substanțele ajung și la glandele nectarifere iar albina luând nectarul ca să îl transforme în miere, în primul rând se otrăvește pe ea, duce nectarul în stup, iar când face aluatul să hrănească puietul, se transmite toxina și la urmași; automat aceștia ies cu handicap și apar probleme cu rătăcirea albinelor, cu moartea prematură, rezistența la boli, o imunitate foarte scăzută, și asta pe lângă alte probleme pe care le avem noi cu tratamentele acelea clasice care se folosesc. Agricultorii nu vor renunța la culturi atâta timp cât există cerere pe piață și prețul este bun”, consideră Spasa Stoianov, apicultor din județul Timiș.

 

Albinele pot aduce un spor de producție de 40-50%

Și Sebastian Tătaru, apicultor din județul Iași, susține că „indiferent de tipul de tratament care se aplică - la sămânță, la înflorie sau după înflorire -, dacă acesta conține substanțe care afectează albinele, ar trebui interzise. Substanțele toxice din tratamente nu rămân la nivelul seminței, ele ajung până în flori.

Apicultorii din Franța și Germania au demonstrat prin cercetări științifice că acele substanțe cauzează mortalități importante la familiile de albine. Este normal ca producătorii de tratamente să spună că nu afectează albinele, pentru că trebuie să-și apere produsele. Dar agricultorii ar trebui să se gândească la faptul că pentru a obține sporuri de producție, este nevoie și de polenizarea făcută de albine, care poate aduce un plus de recoltă de 40-50% într-un an normal din punct de vedere climatic”, ne-a spus Sebastian Tătaru.

 

SCRIE-NE POVESTEA TA!

Ai nevoie de lămuriri legate de plata subvențiilor, soluții de finanțare, costuri și beneficii? Ai reușit să obții recolte bogate sau, dimpotrivă, ai înregistrat pierderi mari? Deții o fermă profitabilă sau ești abia la început de drum?
Intră pe www.agroinfo.ro la secțiunea “Vocea fermierului” și scrie-ne povestea, problema sau opinia ta!

Vizualizat: 682 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Cons DDA la Agromalim 2019 Mewi la Agromalim 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?