Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Tehnici de înmulţire a familiilor de albine practicate în Uniunea Europeană

Publicat: 29 octombrie 2010 - 14:00
10 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

În conceptul natural de înmulţire a familiilor de albine, apicultorii europeni au în vedere crearea de familii de albine sănătoase şi puternice, fără a fi obligaţi să intervină terapeutic sau să recurgă la hrăniri cu caracter de stimulare pentru dezvoltarea acestora.

Click pe poza pentru galerie!

În acest scop apicultorii trebuie să aibă în vedere următoarele aspecte: roiul natural părăseşte o familie puternică împreună cu matca şi 2 până la 5 kg albine în perioada aprilie-iunie. El se va fixa pe un suport (creangă sau altele) unde va consuma în 1-2 zile mierea din guşă şi va scăpa de sporii de locă europeană.

Roiul înfometat va ocupa un nou areal de bază meliferă situat la o distanţă cuprinsă între 2-15 kg de vatra de proveninţă şi îşi va construi toţi fagurii. Albinele cercetaşe, după găsirea noului adăpost, îl vor curăţa şi dezinfecta înainte de aducerea roiului. În ţările din Uniunea Europeană roiul prins în apropierea stupinei nu ai voie să-l instalezi pe vatra de roire şi eşti obligat să-l transporţi pe o vatră nouă situată la o distanţă de 3-5 km.

În Uniunea Europeană, rata anuală de înmulţire a familiilor de albine este de 30%. În acest scop, apicultorii trebuie să se doteze cu minimum 30% stupi suplimentari, lădiţe de transport, roi la pachet şi mătci tinere (pe care le cresc sau le achiziţionează).

Pentru înmulţirea familiilor de albine se folosesc două tehnici:
   • stimularea roitului artificial;
    
sistemul de rotaţie anuală a stupilor.

Înmulţirea familiilor de albine prin stimularea roitului artificial. De la familiile puternice se recoltează câte 2-3 kg albine (de obicei din caturile cu miere) pentru fiecare roi creat. Albinele recoltate sunt puse în lădiţe pentru un roi la pachet, unde sunt înfometate minimum 14-16 ore, mai exact spus până când albinele dau semne de agonie ca urmare a consumării în totalitate a mierii din guşă şi a dispariţiei în acest mod a sporilor de locă.

Lădiţele cu roi la pachet sunt depozitate în încăperi întunecoase şi răcoroase, unde li se aplică roilor minimum două tratamente pentru varrooză (cu fluvalinate şi cu acid oxalic) pentru a întrerupe ciclul biologic al parazitului. După încheierea tratamentelor se introduce o matcă tânără împerecheată, care în absenţa puietului este rapid acceptată. În acest moment roiul se transportă pe o vatră nouă situată la 3-5 km de vatra de origine a albinelor.

Se pune apoi într-un stup dezinfectat, echipat numai cu faguri artificiali. În perioada următoare se fac hrăniri masive cu 4-5 l sirop de zahăr sau fructoze artificiale. Noua vatră de stupină este constituită doar din roi recent formaţi. Până toamna, roii formaţi se vor dezvolta.

Toamna, apicultorul desfiinţează 30% din familiile de bază epuizate în producţie, iar albinele acestora se trec în lăzi de transport roi, unde sunt supuse la două tratamente de varrooză, se înfometează şi se unifică cu noii roi creaţi. În acest mod sunt create familiile puternice pe 8-10 rame, care pot ierna în condiţii bune.

Se extrage întreaga cantitate de miere din cuib, contribuind astfel la creşterea producţiei de miere marfă, se vor topi toţi fagurii, iar ceara se va folosi doar în industria de lumânări. Ceara din care se confecţionează fagurii artificiali va proveni întotdeauna din căpăcele sau din fagurii virgini.

În cadrul acestei tehnologii este interzisă construcţia de faguri artificiali în familia de bază şi drept urmare, tot la 3 ani, întregul stoc de faguri de cuib sunt topiţi. În acest mod se previne răspândirea locii americane şi se limitează la maximum tratamentele cu antibiotice. Pe lângă aceste avantaje în stupină nu vom avea niciodată mătci mai bătrâne de 3 ani, epuizate.

Înmulţirea familiilor de albine prin sistemul de rotaţie anuală a stupilor. Această metodă este similară cu metoda înmulţirii familiilor de albine prin stimularea roitului artificial, numai că albinele sunt recoltate concomitent cu extracţia caturilor (magaziilor) de miere.

Caturile sunt transportate cu albină cu tot, după care albina este scuturată în lăzile de roi la pachet, unde se fac tratamente contra varrooa, sunt înfometate şi apoi transportate pe o nouă vatră situată la 3-5 km de stupina donatoare.
Prin practicarea acestei metode procentul de înmulţire a familiilor de albine este de 100%, fapt ce duce la dublarea efectivului de familii de albine în perioada optimă de înmulţire (aprilie-iunie).

Toamna, se desfiinţează toate familiile de bază, albinele fiind transferate în lădiţe de roi artificiali, unde se tratează de varrooa, după care se unesc cu roii artificiali formaţi, cărora li se dublează populaţia la iernat. Se recoltează apoi mierea din familia de bază, crescând producţia marfă cu 20-30% şi se topesc toţi fagurii din cuib.

Această metodă de rotaţie anuală a stupilor, este cea mai agreată de apicultorii din Uniunea Europeană, deoarece asigură familii de albine puternice şi sănătoase, permite schimbarea anuală a tuturor fagurilor din cuib şi a mătcilor, împiedică intrarea familiilor de albine în frigurile roitului şi sporeşte producţia de miere marfă.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 5(31)/2004

Vizualizat: 16550 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [10]  
Pagini: [1]  1   
10.
Dan N
|
03. 04, 2017. Saturday 20:45

Chestia cu roiul de 2-5 kg albină care pleacă e trasă de păr.
Păi, dacă roiul ( aproximativ, jumate din familie) are 5 kg, atunci familia din care a roit avea 10 kg.
Ținând seamă că un kg de albine numără 10000 de indivizi, rezultă că o familie care roiește are 10x10000 = 100000 de albine. Nu credeți că e vânătorească? :)

9.
apis
|
11. 26, 2014. Wednesday 20:08
Stolonarea cu cate o rama cu albine si botca si doi faguri cu miere si apoi stimulati cu sirop si apoi cu rame cu albine tinere din cand in cand garantat prinde bine culesul la floarea soarelui
8.
Apicultura , de la diploma la realitate!
|
01. 18, 2014. Saturday 15:42
sunt foarte multi indivizi care si-au cumparat o diploma , numai ca diploma nu tine loc de minte .
7.
pentru radu
|
06. 04, 2013. Tuesday 16:36
varianta de divizare inseamna ca astepti ~ 30 zile pana incepa matca sa oua...inteligent, nu?
6.
LA VOI EGAL ZERO BARAT
|
11. 25, 2012. Sunday 19:00
Cel mai simplu este divizarea in 2 a famililior de albine si stimularea cu sirop .O alta metoda este a se lua cite 2 rame 2 puiet din 3 stupi se unesc se stropesc cu apa cu otet si li se baga sirop.IMPORTANT SA AI CULES .
5.
Tehnici de inmultire a fam . de albine
|
03. 23, 2012. Friday 00:07
multi citesc , putin pricep! Nu inteleg de ce va dati cu presupusul daca sunteti straini de meseria asta , caci apicultori nu sunteti dupa cum comentati... scuze dar asta vad !comentat de-giovanni-
4.
identificare stupi
|
03. 07, 2012. Wednesday 23:20
In toate aceste cazuri de inmultire este clar ca identificarea stupilor asa cum a fost gandita de ministerul agriculturii este o porcarie birocratica.
3.
anonim
|
04. 10, 2011. Sunday 22:35
cind albinele sint paket nu trebuie asteptat 7 zile pentru a face cele dooua tratamente impotriva varoozei
2.
florin
|
12. 09, 2010. Thursday 21:46
in primul caz daca roiul nou format nu accepta matca introdusa? cele doua tratamente se fac la cite 7 zile asta inseamna 14 zile pierdute in care roiul se bezmeticeste ca nu are din ce sa-si traga botci?Inmultire cite 2 rame din mai multi stupi asta inseamna stolonare(de regula 2 rame din 3 4 familii cu puiet de toate virstele)apoi stimulare sau stimulare 2 zile sprgi in doua familia in unul ramine matca iar in celalat oua de o zi cu albine
1.
florin
|
12. 09, 2010. Thursday 21:44
in primul caz daca roiul nou format nu accepta matca introdusa? cele doua tratamente se fac la cite 7 zile asta inseamna 14 zile pierdute in care roiul se bezmeticeste ca nu are din ce sa-si traga botci?Inmultire cite 2 rame din mai multi stupi asta inseamna stolonare(de regula 2 rame din 3 4 familii cu puiet de toate virstele)apoi stimulare sau stimulare 2 zile sprgi in doua familia in unul ramine matca iar in celalat oua de o zi cu albine
Rezultate: [10]  
Pagini: [1]  1   

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?