Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Stupărit la 70 km de casă - mierea bio creşte profitul apicultorilor maghiari

Publicat: 16 martie 2011 - 14:00
10 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Atunci când administrezi o stupină de peste o sută de familii de albine, întreaga viaţă de familie gravitează în jurul activităţii apicole. Szepesi Ferenc, licenţiat în turism, a optat să se ocupe de acest domeniu pasionant şi lucrativ totodată, de peste 30 de ani. Cei trei copii ai săi sunt, de asemenea, implicaţi în producerea mierii ecologice de la Szatymaz, o localitate din vestul Ungariei, ce adăposteşte în jur de patru mii de suflete

Click pe poza pentru galerie!

Pentru a obţine mierea bio, apicultorul maghiar a ales ca locaţie pentru stupăritul pastoral un parc naţional, ce se întinde pe o suprafaţă de 30 hectare, unde se află floră spontană mixtă. Albinele iernează la Szatymaz, iar primăvara stupii sunt mutaţi în acea rezervaţie, aflată la 70 de kilometri depărtare, de unde vor reveni abia la toamnă.

„Mierea ecologică este o miere obţinută într-o zonă nepoluată. De aceea, este important ca în locul de pastoral să nu mai fie şi alte familii de albine ale altor apicultori, pentru a se împiedica o posibilă contaminare”, ne spune Szepesi Ferenc.

Într-un an, de la fiecare stup recoltează în jur de 60 kilograme de miere. În cazul mierii de salcâm, doar 20-30 kg. În perioada de înflorire, recoltează cam 10-15 kilograme pe săptămână de la fiecare stup.

Într-un stup are 15 rame, care pe timpul iernii le lasă pline cu miere, pentru a asigura hrana albinelor.
Momentul recoltării este ales în funcţie de greutatea stupului, cu ajutorul unui cântar special amplasat sub stup. Astfel, dacă s-a ajuns la 20 de kilograme, înseamnă că există o cantitate destul de mare de miere pentru a fi colectată.


Preţ bun pentru mierea ecologică

Mierea de salcâm este cea mai apreciată în Ungaria, dar şi cea mai scumpă. La piaţă este comercializată cu echivalentul în forinţi a 30 de lei pe kilogram. Mierea polifloră se vinde cu mai puţin, în jur de 1.300 de forinţi (aproximativ 20 lei) kilogramul.

Anul trecut, Szepesi Ferenc a obţinut şi 150 de roiuri, pe care le-a vândut. Polen nu culege, dar e dispus să cumpere. Lăptişorul de matcă îl colectează, dar cumpără şi de la alţi producători. La fel procedează şi cu propolisul.

Pentru ca mierea pe care o produce să fie ecologică, apicultorul maghiar nu foloseşte deloc chimicale. În funcţie de puterea familiei de albine pune una sau două rame în stup pentru combaterea varroozei.

Toamna târziu, când nu mai are puiet, urmează un tratament cu acid oxalic, pentru a scădea nivelul de infestare cu varroa - o practică des întâlnită în apicultură. Acesta este de altfel singurul tratament aplicat. Nu foloseşte antibiotice şi nici alte produse chimice de combatere a bolilor şi dăunătorilor.

Pe lângă tradiţionala miere de salcâm, tei sau polifloră, Szepesi Ferenc comercializează miere cu diferite adaosuri de fructe, cum ar fi portocale, lămâie, afine, mere, piersici, castane, ghimbir, mac şi stafide. Produce şi pălincă din miere, dar mai mult pentru consum personal.

În judeţul Csongrád sunt înregistraţi peste 200 de apicultori, care au în total în jur de trei-patru mii de familii de albine.

Vizualizat: 1577 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [10]  
Pagini: [1]  1   
10.
anonimule
|
02. 07, 2016. Sunday 21:00
gasisi, facusi, crezui. Bravo. Ai scoala, nu gluma. Dar tu latri.
9.
sal
|
01. 14, 2016. Thursday 12:49
si eu sunt apicultor si trebuie sa recunosc ca dl. anonim are dreptate si chiar nu mi se pare deloc ca a folosit un limbaj licentios
8.
de ce mor albinele in martie?
|
03. 21, 2015. Saturday 19:07
am avut 4 stupi si unu a decedat, cert era pe 2 rame,de ce?
7.
vali
|
01. 24, 2015. Saturday 19:44
nu cred ca exista stupari in romania ..cel mult persoane care se ocupa de stuparit . amatori ca orice roman . vorba unui prieten . ,,stuparii,, romanii se lupta cu carca nu cu concurenta . sunt din familie de ,,stupari,, produc 100 kg de miere pe familie . dar chiar ei recunosc ca nu au habar ..sunt amatori . ce are faptul ca este ungur sau chinez ??????? intai invatati sa construiti un stup ...Cititul nu omoara decat prostia .....si care doreste sa comenteze .. nene daca pentru varoua folosesti substante chimice nu ai nici o treaba cu stuparitul ..
6.
STUP CU DOUA REGINE
|
07. 27, 2014. Sunday 13:03
mr ion chirita Australia Un stup cu doua regine are o populatie de albine dubla, aprocsimativ 120000-150000 albine. Daca le hrneste bine si ai o regina albina Italiana care oua si iarna si daca ai florii si nectare aproape de stup cite kg de mere? mr ion 2014
5.
30 hectare!!!!
|
04. 15, 2013. Monday 23:35
Albinele culeg economic de pe o raza de 2-3 Km care inseamna peste 2000 Ha. BIO de pe 30????
4.
ce ne intereseaza pe noi de bozgori
|
09. 20, 2012. Thursday 10:05
De parca ar fi singurul exemplu de apicultor, altul ca el nu mai exista. Sunt atati apicultori care lucreaza eco, romani de neam, care fac din generatie in generatie aceeasi activitate, si tu te gasisi sa faci un reportaj despre unguri, care ne invata pe noi cum se face apicultura. Asta e clar, interes financiar.... restul e vrajeala.... bafta in continuare.
3.
pt. anonimul apicultor
|
11. 14, 2011. Monday 15:12
Redactia nu isi asuma declaratiile interlocutorilor. Dovada ca nimeni nu v-a cenzurat mesajul chiar daca el contine un limbaj suburban...
2.
nicoleta dragomir
|
11. 14, 2011. Monday 13:52
Comentariu editorial
Dle anonim, poate aveti dreptate. dar totusi... preferam sa pastrati rahatul pt d-voastra. Corect, nu?
1.
sal
|
07. 04, 2011. Monday 19:19
daca omu asta face 60 de kg/familie miere bio,eu dau foc la cele 350 de familii pe care le am!sa sp de ce: la zona in care am eu stupina,am trei culesuri principale:salcam( 30-40 ha) tei (masiv) si faneata 150(ha) si nu i-au decat maxim 30 kg/fam!!! si ce baza melifera are ungaria??!! app...bunicul meu s-a nascut cu stupi in familie ,tata la fel,eu am 24 de ani, asta am invatat direct"pe viu" !!!!asa ca nu mai mancati rahat in articole stupide!!! aaa...cel care a scris articolul... stie sa faca diferenta dintre stup si familie de albine?
Rezultate: [10]  
Pagini: [1]  1   
Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Tomit Agri Macchine, colaborare cu Great Plains Trelleborg ţine pasul cu noile provocări din agricultură
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?