Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

România, o superputere apicolă în Uniunea Europeană

Publicat: 01 iunie 2022 - 12:48
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Un nou sezon apicol, noi speranţe pentru apicultorii români. Între timp, Comisia Europeană a publicat datele statistice ale apiculturii de pe continent. Cum stăm?


La salcâm


Apicultorul Vasile Păcală, din comuna Hereclean, jud. Sălaj, şi-a dus albinele în Bihor, la Valea lui Liman, unde se află păduri de salcâm. ”O mers, dar nu grozav. Eu sunt mulţumit. Nu am scos încă mierea, dar din observaţiile mele e mult mai bine decât anul trecut”. Cu toate acestea, florile de salcâm nu au scăpat pe alocuri de dinţii îngheţului de primăvară. ”Au mai fost afectate, pe ici, pe colo, şi pe la noi, pe la Sălaj, în locuri mai înalte”, confirmă apicultorul, în vârstă de 72 de ani, dedicat acestei ocupaţii de la vârsta de 20 de ani. Vecinul lui de stupină, Mihai Talpoş, e mult mai tânăr, 36 de ani, şi a venit cu albinele sale din comuna Căianu Mic, judeţul Bistriţa-Năsăud. ”La mine, pe dealuri, îngheţul a cam afectat florile de salcâm, dar nu peste tot. De aici, merg acasă, să scot mierea, apoi plec la tei, în Munţii Banatului. Acolo sunt păduri de tei, pe la Bocşa Română. Ar mai fi varianta Tulcea, dar e cam departe până acolo, merg două nopţi”, mi-a spus apicultorul bistriţean. Deocamdată, tânărul stupar este mulţumit de modul în care se desfăşoară culesul în judeţul Bihor ( a doua jumătate a lunii mai ): ”pentru mine nu este un an de excepţie, dar este peste medie. Este oricum mai bine decât anul trecut”.

Miere_b 

România, locul doi

 

2.353.000 de familii de albine se aflau anul trecut în România, efective care ne-au plasat pe locul doi în Uniunea Europeană, după Spania, 2.953.000 familii de albine. În ţara noastră, efectivele au fost însă în creştere faţă de 2020, cu 4,7%, de la 2.247.000 familii de albine. Cel mai mare producător mondial de miere rămâne China, cu 458.000 t, în 2020. Mierea chinezească este însă şi cea mai ieftină din lume: 1,36 euro/kg, în 2021. Uniunea Europeană se află pe locul doi, cu o producţie totală de 218.000 t, în 2020. Turcia ocupă locul trei, cu 104.000 t. Chiar dacă ocupă locul doi pe plan mondial în ce priveşte producţia, Uniunea Europeană nu poate asigura din producţia proprie decât 60% din necesarul de consum. De aceea, este nevoită să importe miere din ţările terţe. Anul trecut, statele membre au importat în total 173.284 t de miere. Cel mai mare furnizor a devenit, în 2020, Ucraina, care a exportat pe piaţa europeană 54.802 t, iar în anul următor, 53.849 t. Ucraina a detronat China, care, în 2019, încă mai deţinea supremaţia pe piaţa europeană: 45.108 t vs 44.523 t. În 2018: 44.680 t vs 40.636 t.

Vizualizat: 740 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?