Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Prisaca Moldova în Dubai

Publicat: 22 ianuarie 2019 - 15:11
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

România a avut stand propriu la singurul târg internaţional concentrat, dedicat agriculturii/alimentelor organice, în Orientul Mijlociu şi regiunea Africa de Nord - “Middle East Organic & Natural Products Expo”, desfăşurat la Centrul de Convenţii şi Expoziţii din Dubai (Emiratele Arabe Unite - EAU), în perioada 18-20 noiembrie a.c..

Middle East Organic & Natural Products Expo Dubai este un eveniment acceptat de IFOAM - Organics International. Ediţia de anul acesta a avut expozanţi din 55 ţări, 12 pavilioane de ţară, peste 2500 de produse şi peste 200 de furnizori. Middle East Organic & Natural Products Expo (MENOPE) este spaţiul în care au loc şi lansări de noi produse de profil, cu acces instantaneu la o piaţă a materiilor şi produselor organice extrem de dinamică.

Prisaca Moldova în DubaiClick pe poza pentru galerie!

Cadouri sănătoase pentru sărbătorile de iarnă
”Am ajuns pentru prima dată în Dubai, la un asemenea târg. Este rezultatul unui proiect româno-elveţian adresat producătorilor mici şi mijlocii şi desfăşurat sub egida Ministerului Economiei încă din urmă cu aproape un an şi jumătate. Practic, în acest răstimp am fost pregătiţi să putem expune produsele, sub pavilionul României, la trei mari târguri internaţionale de produse organice, respectiv expoziţiile din Dubai (noiembrie 2018), Nuremberg (februarie 2019) şi Shanghai (mai 2019). Personal, într-un an de pregătire, am schimbat etichetele de două ori, după participarea la unele cursuri de construire a brandului şi după ce am luat act inclusiv de exemplul unei companii de succes mondial care a fost în situaţia de a-şi schimba brandul de şase ori până a ajuns la forma sub care astăzi este deosebit de cunoscută”, mărturisea Relu Cojocar, coordonator Prisaca Moldova şi iniţiator al clusterului BioNEst Moldova.
La târgul din Dubai, judeţul Iaşi a fost reprezentat de două unităţi, respectiv Prisaca Moldova şi Clusterul BioNEst Moldova, primul cluster pe produse bio din zona Moldovei.
Ferma Apicolă ”Prisaca Moldova” Iaşi a pornit de la o mică stupină, organizată în urmă cu zece ani de către inginerul zootehnist Relu Cojocar, împreună cu soţia sa. În timp, activitatea s-a dezvoltat, astăzi ajungând la un efectiv de aproximativ 180 familii de albine. Desfacerea produselor se realizează en-gros, către distribuitori şi restaurante, din Iaşi, Vaslui şi Bucureşti, dar şi en-detail, în magazine locale, cele mai recente produse fiind ”cadourile sănătoase pentru sărbătorile de iarnă” - miere ambalată în recipiente speciale, ornate şi personalizate.

Primul şi singurul cluster pe segmentul produselor bio
După încercarea de a alcătui o asociaţie a apicultorilor ieşeni, cu ajutorul căreia să se poată rezolva unele dintre neajunsurile din activitatea de creştere a albinelor, s-a simţit nevoia trecerii la o altă etapă, prin fondarea Clusterului BioNEst, cu principalul obiectiv de a promova produse bio din mai multe domenii şi de a atrage fonduri pentru dezvoltare. ”Din câte cunosc, până acum, clusterul înfiinţat de noi în luna august 2018 este primul din Moldova şi singurul din România pe produse bio. Am încheiat protocolul în data de 29 august 2018 şi suntem 29 de iniţiatori semnatari, fiind vorba atât despre persoane fizice, cât şi despre unităţi economice şi instituţii publice, cum este USAMV Iaşi. Avem membri din judeţele Iaşi şi Bacău, deocamdată. Am început discuţii şi cu colegi din alte judeţe, astfel încât considerăm că vom extinde aria de cuprindere în anul 2019. Ne bucură faptul că am reuşit să reunim în cadrul clusterului producători, instituţii de învăţământ şi de cercetare (licee agricole şi universităţi), dar şi asociaţii (Asociaţia Producătorilor şi Procesatorilor de Cătină, Pomi şi Arbuşti Fructiferi Iaşi, Cooperativa Apicolă de Grad II Bioprisaka Iaşi), instituţii financiare şi autorităţi (Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi, UAT-urile Rediu, Bârnova, Miroslava, Ciorteşti, Leţcani). Sub umbrela acestui cluster, practic, ne promovăm. Activităţile membrilor clusterului sunt diverse, de la pomicultură, cultură mare, zootehnie şi până la procesare/desfacere. Deocamdată, primii paşi au fost la nivel înalt, cu reprezentare în lumea oportunităţilor internaţionale de afaceri. Ne-am întors din Dubai şi cu rezultate concrete, nu doar că am arătat o parte din produsele şi potenţialul României”, sublinia Relu Cojocar.
În luna ianuarie vor avea loc alegeri pentru desemnarea conducerii Clusterului BioNEst Moldova, ocazie cu care va fi definitivat şi programul şi acţiunile reper din următoarea perioadă.

Produs premium la târgul de la Dubai
Deşi înainte de plecarea în Dubai, planul apicultorilor ieşeni era acela de a promova mierea de tei, vizitatorii din expoziţie, distribuitori şi oameni de afaceri interesaţi, au respectat cultura propriei ţări, apreciind în mod deosebit mierea de salcâm şi mierea de rapiţă. ”Despre mierea de salcâm putem spune că a ieşit în evidenţă faţă de celelalte sortimente cu un portofoliu impresionantşi a fost cel mai solicitat soi de pe piaţă fiind denumită atât de frumos de vizitatori “premium product”. A fost clasificată de către consumatorul în masă ca fiind cea mai bună miere. De fapt, nu există nici o miere de calitate proastă (dacă este naturală), dar este greu de identificat cel mai bun tip. Totuşi, mierea de salcâm este preferata. Are un gust discret şi se poate consuma în cantităţi mai mari fără a avea sentimentul de supradoză. De asemenea, a fost preferată pentru că poate fi amestecată cu băuturi, deoarece nu afectează gustul genaral”, explica apicultorul ieşean.

Mierea românească şi-a făcut intrarea pe piaţa EAU
Participarea României la MENOPE Dubai 2018, în comparaţie cu ediţiile anterioare, s-a remarcat printr-un element cu semnificaţii profunde atât în ceea ce priveşte mentalitatea, cât şi legat de perspectivele de dezvoltare, respectiv asocierea producătorilor. ”Astfel se pot asigura cantităţile necesare de export şi programele dedicate agriculturii bio, care facilitează promovarea, inclusiv modul de prezentare a produselor. Asigurăm participanţii de oferirea întregului sprijin şi în continuare şi ne dorim ca în curând să vedem aceste produse în magazinele din EAU”, arăta în mod oficial Loredana Nicoleta Teodorovici, consulul general al României în Dubai.
“S-au conturat câteva contracte şi, cu siguranţă, vor pleca produse româneşti către Emirate. Personal, am început să îmi centralizez cererile şi, după primele semne, am convingerea că va veni momentul în care vă voi anunţa că încep un mic export de miere românească în Dubai. La fel şi colegii mei, s-au întors cu numeroase contacte şi cred că, pe segmentul de produse organice, relaţiile comerciale dintre România şi EAU se vor dezvolta, inclusiv ca urmare a exportului de produse alimentare româneşti în acea parte de lume”, şi-a exprimat optimismul Relu Cojocar.


Relu Cojocar: “Experienţa din Dubai a fost pentru noi, toate cele 20 de branduri româneşti prezente, o deosebită ocazie de a ne prezenta minunatele noastre produse organice - apicole, brânzeturi, fructe uscate, ceaiuri şi nu numai -, dar şi de a observa la faţa locului ce înseamnă să tranzacţionezi la nivel mondial produse/servicii/afaceri, să împărtăşeşti cunoştinte şi cât de mult contează conectarea directă între furnizori şi cumpărători”.


PAVILIONUL ROMÂNIEI - CEL MAI ANIMAT ŞI FOARTE VIZITAT
La Târgul internaţional de Produse Organice din Dubai, delegaţia ţării noastre a avut sprijinul reprezentanţilor Consulatului General al României în Emiratele Arabe Unite (EAU). ”Pavilionul României, de 96 mp, a fost cel mai animat, fiind 20 de persoane care permanent povesteau despre produsele prezentate. Chiar şi mass-media de acolo ne-a acordat o mare atenţie, realizând chiar şi un filmuleţ despre noi. Le mulţumim doamnei consul general Nicoleta Loredana Teodorovici şi domnului Titus Tintean, secretar economic, care ne-au sprijinit foarte mult, au fost permanent lângă noi, în fiecare dintre cele trei zile aducând oameni de afaceri din Dubai pentru a prezenta standul României şi ne-am bucurat inclusiv de vizita ministrul agriculturii din E.A.U care a şi gustat din produsele noastre. De asemenea, au stat mult de vorbă cu noi, ne-au sfătuit asupra lucrurilor pe care trebuie să le facem pentru a ajunge pe piaţa din Emiratele Arabe Unite”, preciza Relu Cojocar.
În cadrul târgului din Dubai, România a fost reprezentată de companiile Valeputna, Biocarpathia, Bioconcept Valea Prahovei Cluster, Mik A I Impex, Bioca, Biocatina Ca, Munteanu Ionel IF, Polendis, Urban Bee, Luna Solai, Valahia Oleomet, Mayie, Prisaca Moldova, BioNEst Cluster, Dried And Fresh Fruits, Regiu Plant, Hofigal, Mica Ilinca, Aromela.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 1/228 (ediţia 1-31 ianuarie 2019)

Vizualizat: 389 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?