Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Povestea lui Rareş, apicultor de la 12 ani

Publicat: 12 iunie 2020 - 14:28
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

"Bine aţi venit în mica mea stupină", aşa ne întâmpină Rareş Popovici, tânărul apicultor din Tomeşti, judeţul Timiş. A plecat la drum cu o familie de albine, în urmă cu 3 ani...

Îl vedeţi. E un om mare într-un trup de copil. O mână de om, dar cu o pasiune pentru apicultură şi maturitate în gândire ce mă uimeşte la fiecare discuţie pe care o avem. În martie 2018, când l-am vizitat pe Rareş acasă la el, în Tomeşti, avea 7 stupi şi visa la 15... Iată că visul i s-a împlinit! De fapt, şi l-a împlinit, cu muncă şi multă pasiune. Acum are 15 ani şi 15 stupi!
A început cu un singur stup, pe care şi l-a cumpărat din bănuţii pe care i-a strâns cu grijă într-un borcan căruia i-a făcut un sistem în aşa fel încât să poată introduce monede, dar să nu poată să scoată banii până nu adună suma necesară.

rares apicultor 1_b

Spirit de antreprenor

Rareş îşi doreşte ca hobby-ul lui să ajungă într-o zi o adevărată afacere. Aşa că toţi banii câştigaţi de pe urma albinelor îi reinvesteşte tot în albine. "E pasiunea mea, dar vreau în viitor să muncesc pentru mine, să am afacerea mea în apicultură. Nu îmi doresc să lucrez niciodată într-o companie. Dacă începem ceva cu gândul doar la bani, n-o să meargă niciodată. Însă dacă din hobby mai şi câştigi un ban, atunci îţi dai seama că asta e meseria ta şi vei reuşi cu ea în viaţă!", spune hotărât micul apicultor.

rares apicultor 2_b

Anul trecut nu a reuşit să obţină prea multă miere, din cauză că a plouat foarte mult, însă acum are 15 stupi pentru cules şi speră la o producţie mai bună. O parte din miere o păstrează pentru consumul familiei şi restul o vinde, pentru că are investiţii de făcut şi planuri mari pentru viitor. "Îmi doresc să beneficiez de subvenţii şi de un proiect pe fonduri europene ca să am o linie de extracţie a mierii şi tehnologie de ultimă oră. Asta pentru că îmi doresc să ajung la 100 de familii!", îmi mărturiseşte tânărul apicultor.

rares 3 centrifuga_b

Tot ce-i mai bun pentru albine

Acum doi ani Rareş era tare mândru pentru că tocmai cumpărase o centrifugă pentru miere, de pe internet, şi tot ce mai avea nevoie pentru începerea sezonului apicol. Are cam tot ce-i necesar pentru a se descurca momentan, însă este foarte atent la cum evoluează tehnologia în domeniu.
"Este destul de greu, pe lângă practică e nevoie de foarte multă teorie, din cărţi, de pe internet, din experienţa altor apicultori. Este foarte mult de citit, pentru că sunt lucruri esenţiale fără de care nu puteţi începe. Eu am studiat câteva zile, dar n-am mai avut răbdare, aşa că mi-am cumpărat prima familie de albine şi am început să le studiez. Mă voi adapta tehnologiei, deoarece apicultura se dezvoltă de la an la an. Merg la târguri, mă uit ce mai apare pe internet, mă consult şi cu alţi apicultori", spune adolescentul.

De vreo doi ani Rareş are şi grupul lui pe facebook - Apicultura online - care numără aproape o mie de membri, dar este şi el prezent în multe comunităţi specializate din online, de unde află noutăţi şi face schimb de informaţii cu alţi crescători de albine.

rares apicultor 4_b

Viaţa din stup e fascinantă

Vă reamintesc. Are doar 15 ani, neîmpliniţi încă. Este elev în clasa a IX-a, dar vorbeşte cu atâta pasiune şi pricepere iar maturitatea conversaţiei despre apicultură mă impresionează de fiecare dată. "Anul acesta se împlinesc trei ani de când mi-am luat primul stup şi în fiecare zi sunt uimit de ceea ce descopăr. Albinele sunt foarte inteligente. Gândiţi-vă că într-un stup nu este deloc lumină şi totuşi ele clădesc fagurele perfect hexagonal. În plus, mierea o încadrează la anumite grade ca să nu curgă, pentru că, ştiţi, ea este lichidă. Pe mine unul mă uimesc şi chiar sunt bucuros că pot să le înţeleg, dar şi ele pe mine. Uneori intru la ele fără mănuşi şi fără mască, dar nu-mi fac probleme pentru că am stabilit o relaţie de prietenie. Au şi ele zile mai proaste, cum avem şi noi, oamenii, când sunt mai nervoase. Înţepături primesc foarte rar, cam o dată la 3 săptămâni şi atunci poate e din vina mea, că am făcut gălăgie sau m-am lovit din greşeală sau am lucrat prea repede", îmi explică Rareş legătura lui specială cu albinele care îi vor asigura viitorul de om mare!

Părinţii Lory şi Florin, dar şi sora lui Iasmina, îl susţin şi financiar, dar şi la muncile din stupină, atunci când are nevoie. Profit de ocazie să îi mulţumesc şi apicultorului Spasa Stoianov din Diniaş, judeţul Timiş, colaboratorul nostru, care i-a oferit în dar lui Rareş trei roiuri, dar şi multe informaţii utile.

 rares foto citat_b

"Când vorbesc cu alţi apicultori vă daţi seama că la început le este ciudat, nici nu arăt de 15 ani, îmi spun: «Ce faci tu, copile?», dar apoi sunt impresionaţi. Nu credeau că ştiu atât de multe"
RAREŞ POPOVICI
tânăr apicultor

rares apicultor 5_b

“UNEORI E GREU, DAR NU MĂ LAS”

Ajunge acasă de la şcoală, mănâncă iar apoi fuge la albine. Un du-te-vino exact ca în stupii lui. Îmi spune că e mai greu vara, când copiii merg la ştrand şi el e în stupină. “Dar e ok. Mă bucur că pot să fac ceva şi să fiu mai diferit faţă de alţii. Nu mă simt obosit. E pasiunea mea”, spune Rareş.
Click AICI pentru a viziona interviul cu Rareş Popovici, micul apicultor din Tomeşti, judeţul Timiş!

rares stupina_b

 

Vizualizat: 8521 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?