Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Polenizarea culturilor agricole

Publicat: 17 iulie 2009 - 22:00
4 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten
Despre importanţa albinei pentru om şi pentru omenire, Albert Einstein spunea: „Dacă albinele ar dispărea de pe Terra, omenirea ar avea aceeaşi soartă în patru ani.” Renumitul fizician se referea la rolul albinelor ca polenizatori ai culturilor entomofile şi totodată la realizarea unor producţii agricole însemnate, care nu ar fi posibile în absenţa polenizatorilor. Lipsa acestora ar avea efecte devastatoare asupra procurării hranei.

Click pe poza pentru galerie!

Plantele ale căror flori sunt bogate în nectar şi polen prezintă un grad sporit de atractivitate pentru albine. Atunci când culeg nectarul şi polenul florilor, acestea realizează şi polenizarea plantelor respective.


Măsuri de eficientizare a polenizării


Pentru asigurarea unei polenizări eficiente a culturilor agricole entomofile de către albine, trebuie să avem în vedere următoarele aspecte:

- cunoaşterea biologiei înfloririi (începutul, sfârşitul şi durata) culturii ce urmează a fi polenizată;

- cultivarea unor soiuri şi hibrizi ale căror flori să prezinte un grad de atractivitate crescut pentru albine şi să fie uşor polenizate de către acestea;

- stabilirea corectă a normei de polenizare în funcţie de starea culturii, de încărcătura florală, de tehnologia aplicată culturii şi de puterea familiei de albine;

- pregătirea familiilor pentru polenizare: albinele destinate polenizării trebuie să fie sănătoase, puternice, în stare activă, cu matcă tânără şi prolifică, cu puiet în toate stadiile de dezvoltare şi cu provizii de hrană suficiente;

- amplasarea familiilor de albine să se facă în lan sau în apropierea lanului, cu expunerea urdinişurilor spre sud şi sud-est, pentru ca albinele să iasă la cules devreme;

- transportul familiilor pentru polenizarea unei culturi să se facă atunci când cultura este la începutul înfloririi;

- asigurarea sursei de apă pentru albine;

- evitarea aplicării tratamentelor chimice în perioada înfloririi plantelor sau avertizarea apicultorilor să-şi închidă stupii în timpul aplicării pesticidelor, pentru a evita intoxicara insectelor.


Infuzii pentru intensificarea polenizării

Intensificarea procesului de polenizare se poate realiza prin aplicarea dresajului albinelor, care constă în hrănirea periodică a familiilor de albine cu infuzii de flori culese de la plantele care urmează a fi polenizate. Infuzia se poate prepara astfel: într-un litru de apă fiartă se adaugă un kilogram de zahăr şi se amestecă până la dizolvarea completă a acestuia; când siropul a atins temperatura de 30oC, se adaugă florile plantelor care urmează a fi polenizate, în proporţie de 25-30 la sută.

Siropul aromatizat se administrează fiecărei familii de albine în cantitate de 200 ml, la început zilnic, apoi din două în două zile.


Tabelul 1: SPORURI DE PRODUCŢIE ÎN URMA POLENIZĂRII

Tabel apiculturaClick pe poza pentru galerie!

CARACTERISTICILE ALBINEI MELIFERE

Albina meliferă prezintă o serie de caracteristici care o fac deosebit de valoroasă în rolul său polenizator, şi anume:

- este dependentă de nectar şi de polen, pentru desfăşurarea activităţilor zilnice şi pentru creşterea puietului;

- corpul ei prezintă pe suprafaţă perişori care contribuie la colectarea şi la dispersarea eficientă a polenului;

- are un sezon de cules lung şi poate vizita diferite specii de plante.


ŞTIAŢI CĂ...

• Circa 80% din plante au o polenizare entomofilă. Dintre acestea, circa 77% sunt polenizate de către albine, 7,5% de bondari, 3,5% de diptere, 3,5% de furnici, 3,5% de coleoptere, 2,5% de albine solitare şi 2,5% de alte himenoptere.

• Principalele grupe de plante cultivate polenizate cu ajutorul albinelor sunt: pomii şi arbuştii fructiferi, plantele tehnice (floarea-soarelui, rapiţa, inul, muştarul), semincerii de leguminoase (lucerna, trifoiul, sparceta), semincerii de legume (varza, ceapa, guliile, ridichiile etc.), bostănoasele (pepenii, dovlecii, dovleceii), căpşunii.

• Sporul de producţie agricolă care se realizează prin polenizare cu ajutorul albinelor depăşeşte de 10-15 ori valoarea produselor apicole.


Vizualizat: 2857 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   
4.
BONDARI PENTRU POLENIZARE
|
05. 19, 2010. Wednesday 22:00
BONDARUL CA POLENIZATOR Pentru obtinerea unei eficiente cat mai bune a productieide fructe si legume, florile plantelor trebuie polenizate. Pana acum cativa ani polenizarea in Europa de Vest se facea manual. Aceasta era o metoda foarte obositoare si care necesita multa munca. La anumite culturi s-a stimulat fecundarea cu ajutorul unor hormoni aplicati prin spray. Dar si aceasta era o metoda foarte obositoare si care necesita multa munca. In 1987 s-a descoperit ca bondarii ar putea fi o alternativa viabila. Deoarece bondarii viziteaza florile numai cand acestea au destul polen, polenizarea are loc doar atunci cand florile sunt mature. Din aceasta cauza polenizarea cu bondari este mai buna in ansamblu si mai eficienta decat polenizarea manuala sau stropirea cu hormoni. Bondarii care traiesc in colonii opereaza individual, pentru ca spre deosebire de albine, bondarii nu comunica intre ei si raman in aceiasi cultura. Albinele daca afla o posibilitate de evadare o pot comunica individual celorlalti. Albinele sunt asadar predispuse sa evadeze. Bondarii se potrivesc excelent pentru polenizarea unui numar mare de culturi de legume si fructe: tomate, ardei dulce, vinete, pepene, capsuni, afine, zmeura, coacaze negre si rosii, kiwi, meri, peri, pruni, ciresi, piersici si migdali, precum si la culturi pentru seminte. SC PRO VIVA ZAH SRL livreaza bondarii Bombus Terrestris sub numele NATUPOL.Putem fi contactati la tel.0763302573,sau la email:dcosticacristian@yahoo.it.CU STIMA:CRISTIAN SI TEODOR.
3.
Polenizarea
|
02. 01, 2010. Monday 20:25
Corect. Va rog sa transmite-ti acest articol la directiile agricole judetene, sa-l prelucreze cu fermierii, ca poate invata sa RESPECTE APICULTORII.SUNT un apicultor din VL care face pastoral in tot sudul tarii si am patit multe cu majoritatea ; fermierilor; PROSTI--care nu-si cunosc INTERESUL.
2.
Polenizarea
|
02. 01, 2010. Monday 20:25
Corect. Va rog sa transmite-ti acest articol la directiile agricole judetene, sa-l prelucreze cu fermierii, ca poate invata sa RESPECTE APICULTORII.SUNT un apicultor din VL care face pastoral in tot sudul tarii si am patit multe cu majoritatea ; fermierilor; PROSTI--care nu-si cunosc INTERESUL.
1.
in primavara
|
01. 25, 2010. Monday 11:52
am fost cu albinele la rapita.ca sa ma asigur ca nu stropeste in timpul culesului am vorbit cu proprietarul. iar el mi-a zis"ca pot sa duc albinele dar sa-i duc si lui miere" iar cand iam spus ca altii platesc pt. polenizare mi-a spus ca aici nu-i respectivul care platea pt.polenizare.daca toti agicultorii au asa mentalitate ca respectivul inginer agricultura o sa fie"de nota 10"
Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?