Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

PNA ignoră NEVOILE ALBINEI! Anul apicol stă sub zodia zborului de curăţire

Publicat: 14 aprilie 2019 - 09:35
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Mihăilă Prahoveanu, liderul Asociaţiei Apicultorilor Profesionişti Buzoieni "Cooperativă Agricolă" Buzău, ce reuneşte fix 635 de crescători de albine, cu peste 40 de mii de colonii de albine, susţine că anul apicol 2018 a fost unul deosebit de prost pentru stupari. Cantitatea de miere obţinută pe familia de albine s-a situat puţin peste jumătate comparativ cu cea a unui an normal.

Între cauzele care au condus la producţia scăzută de miere, inventariate de apicultor, enumerăm: dezvoltarea foarte greoaie a familiilor de albine din primăvară din cauza diferenţelor mari de temperatură dintre noapte şi zi, timpul nefavorabil în perioada culesurilor, ştiut fiind că flora nu produce nectar decât în condiţiile în care noaptea e o temperatură de minim 20oC; folosirea de către agricultori a neonicotinoidelor (unde s-au înregistrat depopulări foarte mari), precum şi ineficienţa medicamentelor în tratamentele pentru controlul parazitului varroa, îndeosebi la apicultorii care produc şi au stupina acreditată bio. „Anul trecut, pe lângă faptul că am avut producţie slabă, colac peste pupăză, am avut parte şi de preţuri foarte mici la mierea livrată. Spre exemplu, la bio (că la convenţional sunt cu mult mai scăzute!), cu un an înainte am avut 18 lei/kg la polifloră, anul trecut a fost de 12 lei şi acum e 10 lei! La salcâm am avut 25 lei/kg în 2017, anul trecut, doar 18-20 lei/kg, iar acum este 16 lei kilogramul. La mierea de tei, aceeaşi situaţie ca şi la polifloră”, a susţinut Mihăilă Prahoveanu.

Pledoarie pentru subvenţia pe familia de albine
Ministerul Agriculturii a publicat recent un proiect de act normativ care aduce schimbări în acordarea plăţilor prin Programul Naţional Apicol 2019. Potrivit acestuia, se decontează maximum trei medicamente diferite pentru tratarea varoozei şi maximum trei medicamente diferite pentru tratarea nosemozei, în limita cantităţilor/dozelor menţionate în prospectul acestora pentru un stup cu familie de albine, până la unităţi întregi, în funcţie de forma de prezentare. Valoarea sprijinului financiar pentru PNA 2019 este de 33.400.000 lei.
„Sigur, orice sprijin financiar este binevenit, mai ales că un apicultor sau un începător nu are cum să progreseze în condiţiile în care nu face producţie. Ar trebui ca apicultorul să primească subvenţia pe familia de albine. Sunt multe probleme în apicultură şi sunt multe propuneri făcute. Ar fi bine includerea în PAC-ul de după 2020 a unei noi subvenţii directe în apicultură, bazată pe numărul coloniilor de albine. Aceasta are în vedere o tristă realitate: apicultura nu este suficient subvenţionată, iar familiile de albine nu primesc subvenţii decât prin Programul Naţional Apicol. Aşadar, sprijinul UE pentru apicultori trebuie să fie revizuit. În timp ce populaţia de albine din UE a crescut cu 47,8 % între 2004 şi 2016, bugetul programelor naţionale din sector a crescut cu doar 12%, de la 32 la 36 milioane de euro pe an. Ca atare, bugetul UE pentru aceste programe trebuie să fie majorat cu 47,8%, ceea ce reprezintă 47 milioane euro pe an. Am avut adunarea generală şi am făcut un test, în urma căruia apicultorii doresc subvenţii pe familia de albine”, a susţinut liderul Asociaţiei Apicultorilor Profesionişti Buzoieni.

honey-bees-01_b

Sancţiuni prea mari în Legea Apiculturii
Mihăilă Prahoveanu a adus în discuţie o chestiune care i se pare greşită. „Acum sunt dezbateri pe marginea modificării Legii Apiculturii. Eu sunt mulţumit de forma în care este. Văd că sunt propuneri de mărire a cuantumului contravenţiilor, ceea ce nu mi se pare în regulă. Numai pentru că nu şi-a actualizat carnetul de stupină, apicultorul poate fi sancţionat cu o sumă de la 500 la 700 lei amendă! Oricând el poate fi surprins, pentru că e prins în activitatea lui, mai ales vara, şi să ia amendă când nu câştigă mai nimic şi e vai de capului lui, mi se pare aiurea total!”, a precizat apicultorul buzoian.

Mihăilă Prahoveanu: „Avem şi la noi în asociaţie apicultori ale căror stupine au suferit din cauza pesticidelor. Nu s-a întâmplat să le piară colonia în totalitate, dar au mers la cules cu familii de albine bune şi în două zile li s-a dus mare parte din albine, au rămas insectele în lan sau au căzut moarte în faţa stupului. Aici trebuie spus că şi agricultorii greşesc. Nu toţi fermierii dozează substanţele de aşa natură încât să nu afecteze albinele, unii folosesc în tratamentele fitosanitare doze mai mari de pesticide. Dacă apicultorul nimereşte într-o zonă unde nu prea se ţine cont de codul de bune practici, a pierdut toată familia, îi mai rămân pe 2-3 rame, doar aşa să fie la număr, nu că ar mai produce ceva miere”.

 Un articol publicat în revista Ferma nr. 6/233 (ediţia 1-14 aprilie 2019)

Vizualizat: 1137 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?