Plantele melifere sunt acele speciile care asigură albinelor materia primă necesară supravieţuirii şi dezvoltării lor. În funcţie de potenţialul economico-productiv (kg miere/ha), plantele melifere au fost clasate în plante cu potenţial: mare, mediu şi mic.
Din categoria plantelor melifere cu pondere economico-apicolă mare care înfloresc începând din luna martie fac parte salcia căprească (Salix caprea), zălogul (Salix cinerea) şi răchita (Salix viminalis). În condiţii de mediu favorabile, sălciile furnizează 150-200 kg miere/ha, care prezintă o culoare deschisă şi un gust plăcut.
Pondere economico-apicolă mare
• Salcia căprească (Salix caprea L.) (fig. 1) este un arbust sau arbore care poate atinge înălţimi de până la 10 m. Creşte în păduri, poieni, vâlcele, pe malurile pâraielor din zonele culinare şi până în cele montane. Înfloreşte în lunile martie-aprilie. Florile sale asigură albinelor nectar, polen şi mană (toamna).
• Zălogul (Salix cinerea) (fig. 2) este un arbust înalt de circa 9 m. Creşte în zăvoaie, de-a lungul râurilor, pe marginea bălţilor, locuri umede de la câmpie şi dealuri. Înfloreşte în lunile martie şi aprilie, înaintea înfrunzitului. Florile, în ameţi erecţi şi groşi, furnizează albinelor vizitatoare nectar, polen, propolis şi, toamna, chiar mană.
Pondere economico-apicolă medie
Din categoria plantelor melifere cu pondere economico-apicolă medie care înfloresc în luna martie fac parte:
• Caisul (Armenica vulgaris) (fig. 3a) înfloreşte în martie-aprilie în raport cu evoluţia condiţiilor atmosferice. Florile de culoare roz-albă sunt plăcut mirositoare şi deosebit de atractive pentru albine. De la o floare se obţine 0,2-0,4 mg nectar cu concentraţie de zahăr de 18-42%. Mierea de cais este de culoare deschisă, plăcut aromată şi cristalizează rapid după extracţie. Producţia de miere variază între 25-45 kg miere/ha.
• Piersicul alb (Piersica vulgaris) (fig. 3b) înfloreşte în martie-aprilie. Florile de culoare roz secretă 0,8-2 mg nectar/floare, care conţine între 10-38% zahăr. Produce între 20-40 kg miere/ha.
• Cornul (Cornus mas) (fig. 4), oferă albinelor foarte de timpuriu (februarie-martie) nectar şi polen. Produce în medie 20 kg miere/ha.
• Plopul alb (Plopus alba) (fig. 5): arbore foios cu flori unisexuat-monoice, grupate în ameţi pendenţi, înfloreşte în lunile martie-mai şi produce o cantitate mare de polen, iar în anumite condiţii cantităţi însemnate de mană. Mana este produsă de afidele Pterocoma popileum şi Chaitophorus populeti.
Culesul manei are loc în perioada 20 mai-10 iunie între orele 6-11 şi 16-20, obţinându-se până la 20 kg miere de mană pentru o familie de albine. Asigură şi culesuri de propolis.
• Ulmul de câmp (Ulmus minor) (fig. 6): arbore foios cu flori hermafrodite dispuse în fascicule brun-violacee care apar înaintea înfrunzirii, în luna martie-aprilie, furnizând polen pentru dezvoltarea familiilor de albine şi culesuri de mană pentru întreţinere. Mana este produsă de Psylla ulmii. Producţia de miere este de 10 kg/ha.
• Migdalul (Amygdalus communis) (fig. 7): arbust sau arbore cu flori de culoare roz, roşiatice până la albe, înfloreşte în martie-aprilie furnizând albinelor culesuri de nectar şi polen. Producţia de nectar este de 1,65 mg/floare cu o concentraţie în zahăr de 25,5%. Producţia de miere este de 12-14 kg/ha.
• Ghiocelul (Galanthus nivalis) (fig. 8a) este răspândit în zona de câmpie până în cea de munte. În funcţie de altitudine, ghiocelul înfloreşte eşalonat din februarie până în martie, oferind albinelor nectar şi polen. Poate produce până la 10 kg miere/ha. În unele locuri apar şi ghioceii bogaţi (Leucojum vernum) cu flori mai mari de culoare alb-gălbuie.
• Urzica moartă (Lamium purpureum) (fig. 8.b) creşte spontan până la limita superioară a pădurilor (circa 1200 m). Înfloreşte din luna martie şi până în luna octombrie, având un rol important în creşterea timpurie a puietului. Secretă 0,4-0,6 mg nectar/floare.
• Cătina albă (Hippophae rhamnoides) (fig. 9): arbust tufos, înfloreşte în martie-aprilie. Florile de culoare galben-ruginie oferă albinelor nectar şi polen. Producţia de miere este de 25-50 kg/ha.
Cu toate că majoritatea plantelor melifere care înfloresc în luna martie au o pondere economico-productivă medie, ele sunt importante pentru că asigură o hrană economico-proteică de calitate care stimulează creştere de puiet şi implicit contribuie la dezvoltarea familiilor de albine în vederea valorificării eficiente a culesului principal de salcâm.
Articol publicat în revista Ferma nr. 3(58)/2008