Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Plante melifere care înfloresc în martie

Publicat: 07 iunie 2010 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Plantele melifere sunt acele speciile care asigură albinelor materia primă necesară supravieţuirii şi dezvoltării lor. În funcţie de potenţialul economico-productiv (kg miere/ha), plantele melifere au fost clasate în plante cu potenţial: mare, mediu şi mic.

Click pe poza pentru galerie!

Din categoria plantelor melifere cu pondere economico-apicolă mare care înfloresc începând din luna martie fac parte salcia căprească (Salix caprea), zălogul (Salix cinerea) şi răchita (Salix viminalis). În condiţii de mediu favorabile, sălciile furnizează 150-200 kg miere/ha, care prezintă o culoare deschisă şi un gust plăcut.


Pondere economico-apicolă mare

• Salcia căprească (Salix caprea L.) (fig. 1) este un arbust sau arbore care poate atinge înălţimi de până la 10 m. Creşte în păduri, poieni, vâlcele, pe malurile pâraielor din zonele culinare şi până în cele montane. Înfloreşte în lunile martie-aprilie. Florile sale asigură albinelor nectar, polen şi mană (toamna).

• Zălogul (Salix cinerea) (fig. 2) este un arbust înalt de circa 9 m. Creşte în zăvoaie, de-a lungul râurilor, pe marginea bălţilor, locuri umede de la câmpie şi dealuri. Înfloreşte în lunile martie şi aprilie, înaintea înfrunzitului. Florile, în ameţi erecţi şi groşi, furnizează albinelor vizitatoare nectar, polen, propolis şi, toamna, chiar mană.

 

Pondere economico-apicolă medie

Din categoria plantelor melifere cu pondere economico-apicolă medie care înfloresc în luna martie fac parte:

• Caisul (Armenica vulgaris) (fig. 3a) înfloreşte în martie-aprilie în raport cu evoluţia condiţiilor atmosferice. Florile de culoare roz-albă sunt plăcut mirositoare şi deosebit de atractive pentru albine. De la o floare se obţine 0,2-0,4 mg nectar cu concentraţie de zahăr de 18-42%. Mierea de cais este de culoare deschisă, plăcut aromată şi cristalizează rapid după extracţie. Producţia de miere variază între 25-45 kg miere/ha.

• Piersicul alb (Piersica vulgaris) (fig. 3b) înfloreşte în martie-aprilie. Florile de culoare roz secretă 0,8-2 mg nectar/floare, care conţine între 10-38% zahăr. Produce între 20-40 kg miere/ha.

• Cornul (Cornus mas) (fig. 4), oferă albinelor foarte de timpuriu (februarie-martie) nectar şi polen. Produce în medie 20 kg miere/ha.

• Plopul alb (Plopus alba) (fig. 5): arbore foios cu flori unisexuat-monoice, grupate în ameţi pendenţi, înfloreşte în lunile martie-mai şi produce o cantitate mare de polen, iar în anumite condiţii cantităţi însemnate de mană. Mana este produsă de afidele Pterocoma popileum şi Chaitophorus populeti.

Culesul manei are loc în perioada 20 mai-10 iunie între orele 6-11 şi 16-20, obţinându-se până la 20 kg miere de mană pentru o familie de albine. Asigură şi culesuri de propolis.

• Ulmul de câmp (Ulmus minor) (fig. 6): arbore foios cu flori hermafrodite dispuse în fascicule brun-violacee care apar înaintea înfrunzirii, în luna martie-aprilie, furnizând polen pentru dezvoltarea familiilor de albine şi culesuri de mană pentru întreţinere. Mana este produsă de Psylla ulmii. Producţia de miere este de 10 kg/ha.

• Migdalul (Amygdalus communis) (fig. 7): arbust sau arbore cu flori de culoare roz, roşiatice până la albe, înfloreşte în martie-aprilie furnizând albinelor culesuri de nectar şi polen. Producţia de nectar este de 1,65 mg/floare cu o concentraţie în zahăr de 25,5%. Producţia de miere este de 12-14 kg/ha.

• Ghiocelul (Galanthus nivalis) (fig. 8a) este răspândit în zona de câmpie până în cea de munte. În funcţie de altitudine, ghiocelul înfloreşte eşalonat din februarie până în martie, oferind albinelor nectar şi polen. Poate produce până la 10 kg miere/ha. În unele locuri apar şi ghioceii bogaţi (Leucojum vernum) cu flori mai mari de culoare alb-gălbuie.

• Urzica moartă (Lamium purpureum) (fig. 8.b)  creşte spontan până la limita superioară a pădurilor (circa 1200 m). Înfloreşte din luna martie şi până în luna octombrie, având un rol important în creşterea timpurie a puietului. Secretă 0,4-0,6 mg nectar/floare.

• Cătina albă (Hippophae rhamnoides) (fig. 9): arbust tufos, înfloreşte în martie-aprilie. Florile de culoare galben-ruginie oferă albinelor nectar şi polen. Producţia de miere este de 25-50 kg/ha.

Cu toate că majoritatea plantelor melifere care înfloresc în luna martie au o pondere economico-productivă medie, ele sunt importante pentru că asigură o hrană economico-proteică de calitate care stimulează creştere de puiet şi implicit contribuie la dezvoltarea familiilor de albine în vederea valorificării eficiente a culesului principal de salcâm.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 3(58)/2008

Vizualizat: 6267 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?