Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Pe piaţa europeană se poate comercializa doar miere de calitate

Publicat: 03 decembrie 2010 - 14:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Compoziţia chimică a mierii este extrem de complexă şi în acelaşi timp de diferită, în funcţie de provenienţă. Solubilizate sau dispersate în apa conţinută de miere, se regăsesc reunite: glucide (zaharide), enzime, acizi organici, microelemente, vitamine şi proteine.

Click pe poza pentru galerie!

Mierea de calitate superioară conţine 18% apă şi 82% substanţă uscată. În componenţa substanţei uscate 94,6% reprezintă zaharurile şi 3,6% alte substanţe. Din greutatea mierii florale zaharurile simple (fructoza şi glucoza) reprezintă 60-75 %, pe când dizaharidele (zaharoza, maltoza) doar 5%.

În general, în mierea florală raportul fructoză/glucoză este de circa 1,15, excepţie face mierea da salcâm la care este în jur de 1,35. Mierea de mană conţine o cantitate mai mare de dizaharide, în special zaharoză. La fel şi mierea obţinută în urma hrănirii albinelor cu zahăr, în care lipseşte invertaza. Mierea mai conţine (în special cea de mană) zaharuri complexe (dextrine, melizitioză), care nu pot fi asimilate de către albine.

În miere mai sunt prezente: enzime (invertaza, diastaza şi catalaza), vitamine (B, K, acid nicotinic, acid ascorbic), săruri minerale (potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, mangan, siliciu), inhibine şi acetilcolină.

Conform Ordinului comun nr. 522/788/317-2003, în cazul în care se introduce pe piaţă ca miere sau când se utilizează în orice produs destinat consumului uman, mierea trebuie să îndeplinească următoarele caracteristici privind compoziţia:

 

1. Conţinutul în zaharuri

• Conţinutul de fructoză şi glucoză (suma celor două): mierea din inflorescenţă minimum 60 g/100 g (min. 60 g/100 g, Norme UE); mierea din secreţie zaharoasă, amestecuri de miere din secreţie zaharoasă şi miere din inflorescenţă minimum 45 g/100 g.

• Conţinutul de zaharoză: în general maximum 5 g/100 g (max. 10 g/100 g, Norme UE); salcâm fals (Robinia pseudoacacia), lucernă (Medicago sativa), menzies Banksia (Banksia menziesii), French honeysuckle (Hedysarum), eucalipt (Eucalyptus camadulensis), leatherwood (Eucryphia lucida, Eucryphia milliaganii), Citrus sp. maximum 10 g/100 g; lavanda (Lavandula sp.), limba-mielului (Borago officinalis) maximum 15 g/100 g.

 

2. Umiditate: în general maximum 20% (maxim 21%, Norme UE); iarba-neagră (Calluna) şi mierea destinată industriei alimentare în general maximum 23%; mierea destinată industriei, obţinută din iarbă-neagră (Calluna) maximum 2%.


3. Conţinutul de substanţe insolubile în apă: în general maximum 0,1 g/100 g; miere presată maximum 0,5 g/100 g

 

4. Conductivitate electrică: mierea care nu este enumerată mai jos şi amestecuri ale acestor tipuri de miere maximum 0,8 mS/cm; mierea din secreţia zaharoasă şi mierea de castane, precum şi amestecuri ale acestora, cu excepţia celor enumerate mai jos         maximum 0,8 mS/cm; excepţii: căpşun (Arbustus unedo), bell heather (Erica), eucalipt şi tei (Tilia sp.), iarba-neagră (Calluna vulgaris), manuka sau jelly bush (Leptospermum), arborele de ceai (Melaleuca sp.).

 

5. Aciditate liberă: în general maximum 50 miliechivalenţi acid la 1000 grame (maxim 40 meq/kg, Norme UE); miere destinată industriei maximum 80 miliechivalenţi acid la 1000 grame.

 

6. Activitate diastizică şi conţinut de hidroximetilfurfural (HMF) determinat după procesare şi amestecare

• Activitate diastazică (scara Schade): în general, cu excepţia mierii destinate (minim 8, Norme UE); tipuri de miere cu conţinut scăzut de enzime naturale (de exemplu mierea de citrice) şi cu un conţinut de HNF de maximum 15 mg/kg (minimum 3).

• Conţinut de HMF: în general, cu excepţia mierii destinate industriei (maxim 40 mg/kg, Norme UE; sub rezerva prevederilor punctului anterior); tipuri de miere cu origine declarată din regiuni cu climă tropicală şi amestecuri de astfel de tipuri de miere maximum 80 mg/kg

 

7. Conţinutul polinic pentru sortimentele de miere monofloră: miere de salcâm şi de tei min. 30%; floarea soarelui min. 40%


Măsuri UE privind calitatea

În privinţa calităţii mierii, Comisia Europeană a adoptat o serie de măsuri privind controlul sever a conţinutului de antibiotice, pesticide, insecto-fungicide, metale grele, reziduuri de medicamente veterinare şi, în general, toată gama de reziduuri care pot afecta sănătatea consumatorului.

Produsele medicamentoase au fost împărţite în următoarele categorii:

• produse medicamentoase interzise parţial, admise în anumite limite; cu recomandarea de a se reduce total; din această categorie fac parte antibioticele;

• produse medicamentoase interzise complet: sunt dăunătoare sănătăţii consumatorului în orice concentraţie; include nitrofuranul (cu toţi compuşii săi) şi cloramfenicolul.

Pentru anul 2005, Comunitatea Europeană impune pentru mierea care se exportă în ţările Uniunii Europene următoarele limite: streptomicină < 10 ppb, tetraciclină < 10 ppb, sulfamide < 10 ppb, tylosin < 5 ppb, cloramfenicol < 0,1 ppb (limita de detecţie) şi nitrofuran (cu derivaţii săi) < 0,1 ppb.

Trebuie avut în vedere că mierea provenită de la familiile de albine tratate cu antibiotice nu poate fi valorificată pe piaţa europeană şi nici internă, iar cei care încearcă pot aduce mari prejudicii de imagine şi materiale apiculturii naţionale.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 4(36)/2005

Vizualizat: 1133 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
munca cercetare in apicultura/ecologie
|
02. 07, 2013. Thursday 10:02
sint specialist mediu sint interesat sa lucrez in proiecte de apicultura mediu in europa si transilvania
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?