Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

"MIEREA" BANILOR PUBLICI. 12 milioane euro pentru apicultură

Publicat: 30 mai 2022 - 21:50
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Guvernul a adoptat, în ședința din 14 aprilie, o hotărâre prin care a fost aprobat Programul Naţional Apicol (PNA), mai exact normele de aplicare și valoarea sprijinului financiar pentru 2022.

Apicultorii români au la dispoziție prin Planul Național Apicol peste 12 milioane euro. Jumătate din sumă este acordată din bugetul european. Care sunt noutățile prevăzute pentru acest an?

 

Sumele alocate prin PNA 2022


Cuantumul contribuției Uniunii Europene la Programul Apicol pentru România pentru anul apicol 2022 se menține la același nivel ca în anul 2021, respectiv 6.081.630 euro, potrivit comunicatului MADR. Prin actul normativ adoptat de Guvern, a fost actualizată valoarea în lei pentru anul 2022 și valoarea totală a sprijinului financiar.

Astfel, a fost modificată valoarea totală a PNA de la 168.639.000 lei la 169.621.000 lei, din care contribuția Uniunii Europene este de 50%, respectiv 84.810.500 lei, precum și valoarea pentru anul 2022, de la 59.214.000 lei la 60.196.000 lei.

pna 2022_b 

PNA: 4 modificări esenţiale


Au fost efectuate o serie de modificări și completări la Programul Național Apicol menite să simplifice accesarea unor măsuri din program, astfel:

1. Debirocratizare

Au fost eliminate câteva documente, cum ar fi copia actului care atestă autorizarea sanitară-veterinară pentru comercializare a furnizorilor de medicamente, precum și documentul care confirmă notificarea produselor proteice solide. A fost introdusă posibilitatea depunerii copiei manualului de utilizare/a instrucțiunilor de montare și întreținere a acestor mijloace, după caz, în locul copiei cărţii tehnice.

2. Echipamente

Au fost definite produsele care intră în componența echipamentului de protecție, respectiv bluze/jachete apicole, pantaloni sau combinezoane apicole, mască apicolă si mănuși apicole, în vederea decontării corecte a acestora, ținând cont de faptul că au prețuri diferite la facturare.

3. Produse proteice

A fost definită categoria de „produse proteice solide”, respectiv produse proteice solide care se administrează ca atare, fără posibilitatea de a fi reconstituite, pentru clarificări și o aplicare unitară.

4. Consultanţă

A mai fost reglementat și faptul ca membrii formei asociative care sunt beneficiari ai serviciilor de consultanță, promovare și/sau perfecționare să nu fie furnizori de astfel de servicii în cadrul Programului, evitându-se astfel crearea de condiţii artificiale.

 

UNDE AJUNG BANII NEUTILIZAŢI

Hotărârea din 14 aprilie a reglementat și posibilitatea redistribuirii sumelor neutilizate în cadrul unei acțiuni către celelalte acțiuni. A fost, de asemenea, reglementată și sancțiunea de excludere de la plată pentru refuzul controlului la faţa locului la data comunicată, precum și pentru lipsa produselor pentru care s-a solicitat sprijin în cererea de plată.

Termenul limită de depunere a cererii de plată şi a documentelor justificative pentru anul 2022 este 31 iulie 2022!

 

un articol de

STELIAN RĂDESCU

Vizualizat: 552 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?