Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Miere puţină, preţuri mici

Publicat: 29 iulie 2019 - 16:19
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Utilizarea reţelelor de socializare de către fermieri a devenit o obişnuinţă. Sunt active sute, poate mii, de grupuri, cu diferite tematici, în funcţie de specificul activităţilor agricole. De pildă, apicultorii sunt înscrişi în câteva grupuri, unde postează fotografii din pastoral, dar fac şi schimb de informaţii şi publică diferite anunţuri. Bunăoară, pe cele privind preţurile mierii. 

La jumătatea lunii iunie, apicultorii au recoltat mierea de salcâm. Din cauza ploilor, culesul a avut de suferit. Mierea obţinută trebuie, totuşi, scoasă pe piaţă. Bun, dar la ce preţ?

Apicultorii mai aşteaptă
Citesc un anunţ pe Jurnalul apicultorului: ”18 lei salcâmul en-gross la Vaslui”. Un anunţ sec, numai bun de comentat. Desigur, comentatorii, cei mai mulţi dintre ei apicultori cu experienţă, au intervenit imediat. ”Mai aşteptăm”, răspunde unul. ”Cam mult”, intervine altul, desigur, ironic. Apoi, un sfat de apicultor trecut prin multe: ”Salcâmul e bine să-l ţii”. Altul e foarte tranşant: ”Bătaie de joc”. Un stupar bine informat intervine: ”Era cineva pe grup care dădea 22 de lei. Nu vă grăbiţi”. Un altul susţine că anunţurile despre preţuri sunt aruncate pe internet nu de apicultori, ci de cumpărători, adică de comercianţi, numiţi popular samsari: ”Dragi colegi, eu cred că numai cumpărătorii pun preţuri pe grupuri! Eu cred că la cât de puţin s-a făcut salcâmul în ţară, e bătaie de joc 18 lei. Părerea mea e că 25 de lei/kg ar fi un preţ rezonabil en-gross”.
A ţine preţul sus nu este o soluţie agreată de toată lumea. Comentariul de anterior a primit o replică promptă: ”Discutăm de preţ pentru mierea vândută en-gross. Eu am 3000 kg. Ar fi sublim 25 lei, dar uite că se dă cu 14 lei. Aceşti 18 lei par mană cerească. Aşa stau lucrurile”. Comentatorul dinaintea sa îşi apără punctul de vedre: ”Eu vă înţeleg foarte bine! Dar, totuşi, 14 lei kg? Dvs. credeţi că e suficient? Mai ales dacă faceţi şi pastoral. Bănuiesc că ştiţi câtă muncă e şi câtă cheltuială se face. Eu nu fac preţul, Doamne fereşte, doar am spus că ăsta ar cam fi preţul pentru munca depusă! Dar, în principiu, fiecare îşi vinde marfa cum şi cu cât poate, până la urmă”.

Ţigări şi alcool în loc de miere?
Discuţia se aprinde. Cel care a postat anunţul îi asigură pe colegii de grup şi de breaslă că este apicultor, nu comerciant. Asta nu-l scuteşte de acuzaţii: ”Vreţi să stricaţi preţurile, şi aşa mici”. Acelaşi comentator face o observaţie corectă: ”Pentru un litru de rachiu se poate da 30 de lei. Pentru un pachet de ţigări 20 lei, dar pentru un kilogram de miere de salcâm nu se poate da un preţ de 25-30 de lei”? Aflăm dintr-un comentariu că într-unul dintre judeţele vecine cu Vaslui, preţul pentru mierea livrată en-gross este aproape dublu: ”La Galaţi se vinde cu 35 de lei”. Un alt comentariu pune lucrurile la punct: ”Eu am dat de câţiva ani cu 20 la en-gross, fără analiză, cu bani în mână la oamenii mei, care au încredere şi mă cunosc. Anul acesta nu am de dat la en-gross, dar dacă aş avea, nu aş da-o sub 25, pentru că la piaţă este 35 lei, iar cel care cumpără are destul 10 lei câştig la un kilogram. Nu mai merge să scoată dublu. Cine vrea să scoată câştig dublu, să producă el miere”. Numai că, iată, chiar cei care produc mierea nu reuşesc să obţină preţul dorit.

blocstupi_b


PLOILE AU STRICAT TOATE PLANURILE
Fenomenele meteorologice extreme (ploi abundente, vijelii, căderi de grindină) au afectat activitatea apicolă din ţara noastră, mai ales în timpul înfloririi salcâmului. Apicultorii se plâng că recolta de miere de salcâm este puţină. Chiar şi în aceste condiţii, preţurile oferite sunt uneori mici, după cum o arată şi anunţul apicultorului din Vaslui. Şansa ca mierea să fie mai bine plătită ar putea sta în certificarea ecologică. Producţia bio poate aduce câţiva lei în plus pentru un kilogram de miere vândut en-gross.


Articol publicat în revista Ferma nr. 12/239 (ediţia 1-31 iulie 2019)

Vizualizat: 1192 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?