Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Miere cu reziduuri de neonicotinoide. Da sau Nu?!

Publicat: 14 iulie 2021 - 14:17
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Un raport al EFSA din 2019 menţionează identificarea unor probe de miere cu reziduuri de neonicotinoide. Cercetările efectuate de ASAS în România susţin contrariul. Cine are dreptate?!

Reziduuri de thiacloprid au fost depistate în numeroase probe de miere analizate în 2019, în cadrul programului european. Neonicotinoidul a fost interzis în 2020. Datele relevate de raportul EFSA arată că neonicotinoidele rămân frecvent în miere, contrar a ceea ce susţine ASAS.

Un raport neobservat

Cum era de aşteptat, publicarea raportului Agenţiei Europene pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) pentru anul 2019 nu a provocat dezbateri în spaţiul public românesc, nici măcar în presa agricolă. Este siderant cum date statistice oficiale care dau seama despre calitatea hranei produse în Uniunea Europeană sunt ignorate la Bucureşti.

Proiect de cercetare

Este bine ştiut că Academia de Studii Agricole şi Silvice a susţinut constant că nu există remanenţă a neonicotinoidelor în miere, fiind invocate rezultatele unor analize de laborator efectuate în Franţa, Bulgaria şi Germania. De amintit că ASAS a lansat un proiect propriu de cercetare a acestui subiect, la realizarea studiilor participând un consorţiu format din cinci parteneri: SCDA Secuieni, SCDA Piteşti, INCDA Fundulea, ICD Apicultura SA şi ICDPP Bucureşti, sub coordonarea preşedintelui ASAS.

albina si floarea soarelui_b

Click AICI şi află detaliile cercetărilor derulate de ASAS!

Rezultatele ASAS

Cu ocazia videoconferinţei organizate în 10 martie 2021, pentru a face publice rezultatele unui studiu întins pe trei ani (2018, 2019, 2020) preşedintele ASAS, Valeriu Tabără, a declarat, preluat de Agerpres: ”în fiecare din aceşti ani şi în care am obţinut rezultatele, analizele au fost făcute în străinătate pentru a nu fi discuţii legate de influenţa acestor rezultate de analiză”. Şefa de proiect, cercetătoarea Carmen Mincea, a declarat la rândul ei: “procentul de probe cu conţinutul cel mai mare în reziduuri l-am avut în probele de sol şi, dacă ne gândim, este normal, pentru că sămânţa este pusă în sol, acolo se distribuie şi rămâne, în funcţie de condiţiile meteo, cea mai mare cantitate de reziduuri. Este foarte edificator faptul că procentul de flori, de albine, de polen şi de miere de probe cu reziduuri este foarte scăzut (s.n.)”.

EFSA arată altceva

Iată rezultatele oficiale europene: 173 probe de miere şi produse ale stupului au conţinut urme de thiacloprid, din categoria neonicotinoidelor, din care o probă a avut reziduuri peste nivelul maxim admis. Totodată, 49 probe au conţinut urme de acetamiprid, tot din categoria neonicotinoidelor. Raportul publicat pe site-ul EFSA nu precizează în ce ţări au fost prelevate probele analizate.

un articol de
STELIAN RĂDESCU

Vizualizat: 1076 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?