Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Luna mai: valorificarea culesurilor de primăvară

Publicat: 22 aprilie 2015 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Luna mai, mult așteptată de către toți apicultorii, deoarece florile ne răsfață din plin prin frumusețea și abundența lor, poate reflecta, în funcție de condițiile pe care natura le oferă, rezultatele muncii depuse de către apicultor încă din perioada pregătirii familiilor de albine pentru iernare, dar și starea familiilor de albine, care dispun acum de întregul potențial productiv pentru valorificarea culesurilor din această perioadă.

Click pe poza pentru galerie!

Obiectivul principal urmărit de către apicultori acum îl constituie valorificarea primelor culesuri de nectar de la rapița de toamnă și de la salcâm, în paralel cu luarea de măsuri pentru a evita roirea naturală a albinelor în lunile care urmează. 

 

Recolta de nectar de la rapiță și de la salcâm

Rapița de toamnă înflorită încă din aprilie furnizează cantități importante de nectar și de polen, fapt ce contribuie semnificativ la dezvoltarea puternică a familiilor de albine. Producția de miere este evaluată la aproximativ 100 kg/ha, mierea este de culoare aproape albă, uneori de un galben intens, cu o aromă puternică de floare de rapiță, are un gust ușor iute datorită uleiurilor volatile pe care le conține rapița. Această miere are particularitatea de a se cristaliza foarte repede, de aceea ea trebuie extrasă din faguri imediat după cules, deci nu poate fi păstrată ca hrană de iernare. 

Dacă fagurii de recoltă din care s-a extras mierea de rapiță nu au fost bine curățați de albine după extracție, utilizarea lor poate compromite calitatea mierii de salcâm. Cristalele de miere de rapiță, dacă ajung în mierea de salcâm, pot conduce la declasificarea mierii de salcâm. 

Salcâmul înflorește începând chiar din prima decadă a lunii mai și continuă în luna iunie pentru zonele mai reci (salcâm II, III). Durata înfloririi este de 10-12 zile. Mierea de salcâm este incoloră sau ușor colorată în galben, având aromă specifică.

 

Lărgirea cuibului pentru depunerea ouălor

Principalele munci efectuate de albine în luna mai sunt: creșterea puietului, secreția de ceară și clădirea fagurilor, culesul de nectar și de polen, prelucrarea nectarului, depozitarea mierii și păsturii. Toate aceste procese se petrec simultan și cu intensitate mare, fiind oglindite și în acel permanent du-te-vino de la urdinișul stupului într-o zi caldă și însorită. 

Creșterea puietului atinge în această perioadă nivelul maxim. Mătcile prolifice depun peste 2.000 de ouă în 24 de ore. La asemenea performanțe poate ajunge doar o matcă tânără, de bună calitate, în timp ce o matcă îmbătrânită, cu defecte (aripi sau picioare rupte) nu poate asigura dezvoltarea necesară acestei perioade. De aceea în familiile cu mătci de acest fel se pot observa botci de salvare sau de schimbare liniștită. Capacitatea mătcii de a depune ouă trebuie să fie secondată de capacitatea albinelor de a lua în creștere un număr atât de mare de ouă, prin depunerea lângă acestea a unei mici cantități de lăptișor de matcă amestecată cu miere. 

Asigurarea spațiului de ouat se face prin lărgirea cuibului (spargerea cuibului), adică introducerea periodică a ramelor în mijlocul ramelor cu puiet, pe măsură ce aceste rame sunt umplute cu ouă. Ramele trebuie să fie de culoare mai închisă, iar din ele să fi eclozionat și alte generații de puiet.

Acolo unde puterea familiilor permite, se poate introduce o ramă cu fagure artificial la clădit, lateral de cuib sau în mijlocul cuibului. Fagurii artificiali utilizați la lărgirea cuibului se recomandă a fi dați la crescut odată cu înflorirea pomilor fructiferi sau pot fi introduși în perioadele în care se remarcă o ușoară albire a celorlalți faguri, mai ales pe speteaza superioară, semn că în natură se desfășoară un cules. Nu este indicat să se introducă mai multe rame. Cu 10 zile înainte de declanșarea culesului, hrănirile de stimulare cu sirop se sistează.

Dacă în luna precedentă nu s-a efectuat unificarea familiilor slabe (în speranța că poate vor avea capacitatea de a ajunge la o dezvoltare normală), în mai această operație trebuie efectuată neapărat, pentru a forma entități puternice în vederea valorificării culesului la rapiță și la salcâm. Acolo unde este cazul, familiile mai puțin dezvoltate, medii sau medii spre slabe, pot fi ajutate cu faguri cu puiet căpăcit, gata de eclozionare, proveniți din familiile foarte puternice sau puternice. Astfel se previne intrarea familiilor donatoare în frigurile roitului. 

Stupilor verticali li se vor adăuga magazine de recoltă, iar stupilor multietajați li se vor adăuga corpuri înainte de cules, operațiune ce se repetă (dacă este nevoie) în timpul culesului. La stupii orizontali se adaugă faguri pentru înmagazinarea mierii sau, în cazul în care sunt dotați cu așa ceva, se adaugă magazinul. ~n toate cazurile este recomandat ca fagurii destinați prelucrării nectarului și depozitării mierii să fie deschiși la culoare pentru a nu altera culoarea produsului.

 

Informații preluate din revista România apicolă, nr. 4 - Aprilie 2015

Autor Răzvan COMAN

 

 

PREGĂTIREA STUPĂRITULUI PASTORAL

Pentru practicarea stupăritului pastoral se va avea în vedere pregătirea documentației necesare acțiunii propriu-zise de pastoral, în conformitate cu legislația, pregătirea mijloacelor de transport al familiilor de albine în pastoral (acestea trebuie să fie înscrise în circulație și să aibă revizia tehnică efectuată), se vor anunța fermierii și primăriile din localitățile în raza cărora sunt deplasate stupinele în pastoral pentru luarea în evidență și protejarea de eventuale intoxicațiile rezultate în urma tratamentelor fitosanitare. 

Amplasarea stupinelor temporare, în special la culesul de rapiță (cunoscut fiind faptul că agresivitatea familiilor de albine este mai mare), se face cu mare responsabilitate în vederea evitării evenimentelor neplăcute. 

Vizualizat: 999 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA OROS Linamar la AGRITECHNICA 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?