Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Legislaţie nouă în apicultură

Publicat: 28 iulie 2020 - 10:08
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Apicultori avem, miere avem, reglementările pare că lipseau sau mai degrabă nu erau complete. Aşa îmi explic de ce, recent, Parlamentul a votat o nouă lege a apiculturii.

Legea promulgată recent de preşedintele Klaus Iohannis modifică o lege mai veche, 383/2013.

Originea la control

Noile prevederi sancţionează dur practicile de falsificare a mierii şi impun un moment al adevărului în ceea ce priveşte originea mierii. Producătorii, procesatorii şi comercianţii sunt obligaţi să afişeze vizibil pe etichetă ţara de origine pentru mierea de albine. Pentru amestecurile de miere provenite din Comunitatea Europeană şi/sau ţări terţe, producătorii, procesatorii şi comercianţii sunt obligaţi să afişeze ţara sau ţările de origine, după caz.
Este interzisă inscripţionarea pe etichetă a sintagmei «Produs Românesc» dacă nu sunt respectate prevederile art. 2 din Legea nr. 168/2017 privind instituirea datei de 10 octombrie - Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti. Iată ce prevede articolul respectiv: ”...prin produs agroalimentar românesc se înţelege produsul obţinut pe teritoriul naţional din materii prime de bază provenite în proporţie de 100% din fermele din România şi are inscripţionat pe etichetă drapelul României”.

DSVSA în acţiune

Medicii veterinari oficiali de la nivelul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti au primit, prin noua lege, sarcini importante. Ei sunt obligaţi să efectueze supravegherea şi controlul oficial al modului în care producătorii şi procesatorii realizează procesarea mierii şi să recolteze probe în vederea efectuării analizelor de laborator. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor va asigura condiţiile şi dotarea cu laboratoare specifice inclusiv la nivel regional sau pentru fiecare direcţie judeţeană.

legislatie apicultura 1_b

Amenzi uriaşe

Noua lege a apiculturii este foarte aspră cu producătorii, procesatorii şi comercianţii care comercializează, cu bună ştiinţă, miere de albine cu adaosuri de zaharuri exogene sau alte substanţe interzise. Ei riscă amenzi între 30.000 de lei şi 40.000 de lei şi, după caz, suspendarea pe timp de 12 luni a documentului de autorizare/înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Apicultorii care amplasează stupine în pastoral sau la iernat sunt obligaţi să comunice în scris autorităţilor administraţiei publice locale în a căror rază teritorială se află locul, perioada, numărul familiilor de albine, precum şi adresa deţinătorului de stupi, asigurând evidenţa acestora, dar şi protecţia familiilor de albine împotriva tratamentelor fitosanitare.

Fii un apicultor informat! Click AICI află în detaliu care sunt noile reglementări ale sectorului apicol în România!

PRIMUL LOC ÎN UE

Apicultura este una dintre activităţile agricole în care România chiar excelează, atât cantitativ, cât şi calitativ. Anul trecut, ţara noastră s-a situat pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o producţie totală de 30.900 de tone. Mierea românească este căutată pe piaţa comunitară, cel mai mare partener fiind Germania, o veritabilă placă turnantă a comerţului mondial cu miere şi alte produse ale stupului.


un articol de
DUMITRU NEDELCU
mai multe pe această temă
www.revista-ferma.ro

Vizualizat: 1085 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?