Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

IULIE în STUPINĂ. Sfaturi şi lucrări apicole de sezon!

Publicat: 22 iunie 2017 - 17:14
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Mătcile tinere „îşi iau în primire” familiile. În luna iulie culesul nu mai este atât de intens, iar activitatea de ouat a mătcilor nu mai este la nivelul atins în luna iunie.

De aceea, puterea familiilor începe să scadă văzând cu ochii, cantitatea de puiet se reduce din ce în ce mai mult, creşterea trântorilor aproape că a încetat, aceştia fiind în unele cazuri izgoniţi de pe faguri şi grupaţi pe fundul stupului.
În unele familii, de regulă dintre cele puternice, care nu au roit în perioada anterioară, apar 4-5 botci mari, frumoase, în partea de jos a unor faguri cu puiet, în familii urmând a avea loc schimbarea liniştită a mătcilor.

“După împerechere, mătcile tinere, rămân în familii, convieţuind cu cele bătrâne şi depunând ouă uneori pe aceeaşi latură a fagurilor, una lângă alta, după care cele bătrâne dispar, iar cele tinere duc mai departe viaţa familiilor. Asemenea familii trebuie luate în evidenţă, făcându-se evaluarea calităţii lor şi după alţi indicatori: productivitate, uniformitatea culorii la albine, agresivitate, rezistenţă la boli şi la iernat etc., în vederea selecţionării lor în grupul de prăsilă”, susţine Vasile Deaconu, într-un articol publicat în revista România Apicolă.

Albine pe fagure_bŞtiaţi că?
• Matca ieşită din botcă trebuie atent verificată înainte de a fi folosită. Se vor observa în amănunt: antenele, ultimul segment al abdomenului, aspectul exterior în general şi dezvoltarea fizică. Aceste aspecte sunt necesare pentru a lua o hotărâre dacă acceptăm noua matcă sau o considerăm rebut.
• Un „roi aflat în zbor” poate fi oprit nu numai stropindu-l cu apă, ci mai bine cu o rază de lumină captată de la soare cu ajutorul unei oglinzi. Proiectând acest spot luminos pe roi, albinele pierd simţul orientării şi, asemenea unui avion în derivă, aterizează forţat pe sol sau pe cel mai apropiat suport.
• Un roi strâns în ghem agăţat de o creangă, de o streaşină sau de o grindă a unei construcţii, îşi păstrează căldura şi integritatea în nopţile reci şi chiar ploioase.
• Suprafaţa unui fagure crescut în rama cuibului este: în rama de multietajat - 8,3 dm2; în rama de orizontal - 11,2 dm2.
• 1 dm2 (un pătrat cu latura de 10 cm2) fagure crescut pe ambele feţe are 800 celule.
• 1 dm2 fagure cu miere căpăcită pe ambele feţe cântăreşte 0,35-0,40 kg.
• Cantitatea de puiet se apreciază cu rama neţ care are mai multe pătrăţele cu latura de 5 cm (fiecare pătrăţel conţine circa 100 celule cu puiet).
• Mătcile care depun într-un sezon circa 180.000 de ouă se consideră mătci de prolificitate ridicată.

Lucrări apicole, pe scurt

- se execută recoltarea mierii acolo unde nu a fost recoltată în iunie sau în cazul în care culesul a continuat;
- se verifică starea sanitară şi se fac tratamentele necesare;
- se folosesc, în continuare, colectoarele de polen şi se colectează propolisul;
- se continuă condiţionarea şi, eventual, livrarea mierii;
- se topeşte ceara de căpăcele şi fagurii reformaţi;
- fagurii din rezervă se tratează periodic, la 10-12 zile, cu bioxid de sulf, pentru distrugerea moliilor.

În această perioadă este de preferat să nu se facă înlocuirea mătcilor bătrâne cu altele tinere. Acceptarea este foarte grea şi există riscul ca familiile să rămână mult timp fără matcă, unele ajungând chiar să se bezmeticească, recomandă specialistul citat.

Vizualizat: 5094 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?