Kwizda
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Ion ŞTIRBU, a trecut de la “MASCAŢI” la ALBINĂRIT!

Publicat: 28 august 2017 - 09:34
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ion Ştirbu, din Brăila, este un apicultor începător. Nu are prea mare experienţă de… stup. S-a apucat de creşterea albinelor în urmă cu vreo şase ani, după ce a fost în marea familie a lucrătorilor de la Interne, în combaterea “dăunătorilor”.

Ultima dată a fost şeful “mascaţilor” la IPJ Brăila. Şi nu a vrut nicicum să lase… masca!; o poartă acum în albinărit! Şi nici nu a renunţat la… combaterea agenţilor de dăunare; îi controlează prin tratamentele speciale la stupină.
“Anul apicol a fost mult mai bun decât sezonul de producţie trecut. Iarna fusese cam pretenţioasă şi albinuţele mele au iernat în condiţii vitrege. La desprimăvărare am ieşit cam slăbite. Le-au pus capac şi ninsoarea târzie din aprilie”, ne-a declarat apicultorul brăilean.

Stupii plini de „căpăceală“ - elixirul secret produs de albine
Ion Ştirbu recunoaşte că nici nu prea a avut timp să se ocupe mai serios de albinărit. A trebuit să muncească la ridicarea casei în comuna Cazasu, în apropiere de municipiul Brăila. O parte din stupi i-a cazat pe la nişte prieteni. Familiile de albine s-au depopulat. În gospodăria de la Cazasu a plasat 22 de stupi, în staţionar. Nu a umblat la ei.
“În fiecare din stupi se găsesc şase-şapte rame cu miere căpăcită - capacul de la fagure, cu care albinele „sigilează” mierea depusă în fiecare celulă a stupului. Familiile de albine au puiet sănătos, bine dezvoltat. Până acum am aplicat două tratamente împotriva varroa; a fost suficient. Comuna Cazasu nu recunoscută ca fiind o zonă bună din punct de vedere melifer, dar pentru întreţinerea albinelor s-a găsit destul nectar din flora spontană, din lanurile cultivate de rapiţă şi floarea-soarelui”, ne-a declarat Ion Ştirbu.

ion-stirbu-apicultor-braila_b

Preţul mierii e plin de … venin!
Prisăcarul a susţinut că de la cei aproape 90 de stupi nu a obţinut aşa de multă miere, încât să o comercializeze en gros. A vândut cât a putut pe plan local, iar ceea ce mai are în stupi are destinaţia clară: pentru consumul propriu, al familiei, şi prieteni. Apeciază că la 8,5 lei, cât este acum preţul la piaţă pe kilogramul de miere, iese în pierdere. Ar fi sub preţul de producţie; deci nu se acoperă cheltuielile! Vine cu o precizare necesară: “Pentru comparaţie, pot să subliniez că acum şase ani, de la 30 de stupi, am obţinut aceeaşi producţie ca şi cea de anul trecut când am avut aproapae 90 de stupi, la o calitate mult superioară şi cu cheltuieli mai mici”.
Crescătorul de albine brăilean a găsit loc de deplasare în pastoral în judeţul Tulcea, în comunele Luncaviţa şi Niculiţel. O face de doi-trei ani. În vară, în cele două localităţi, erau mai multe paviloane apicole decât taxiurile!
Specialiştii în meterologie au anunţat că lunile septembrie şi octombrie vor fi călduroase. Aşa că apicultorul nu se grăbeşte.“Mai aştept să intru la pregătirea stupilor pentru iernare. Am să aplic un tratament antivarroa în această perioadă de dinainte de intrarea în sezonul hibernal. Anul trecut a fost presiunea mare din partea acestui parazit acarian”, a susţinut Ion Ştirbu.

Vizualizat: 3372 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Vacile superproductive, dovada progresului genetic!

Vacile superproductive, dovada progresului genetic!

Cine şi-a făcut anul acesta timp pentru a vizita INDAGRA, expoziţia naţională de agriculută, a putut admira la standul Asociaţiei HolsteinRo câteva dintre cele mai performante vaci de lapte din România. Printre acestea, un exemplar aparţinând societăţii Panifcom Iaşi, administrată de Liviu Bălănici, care a încheiat cea de a doua lactaţie cu o producţie de 13.636 de litri, iar în primele 128 de zile din lactaţia a treia a ajuns la 6.800 de litri.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Porc Crescut Româneşte Strugurii moldoveneşti, la mare căutare
Cultura anului 2017

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2017?