Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

ÎN STUPINĂ! SFATURI şi TRUCURI pentru APICULTORII ÎNCEPĂTORI

Publicat: 24 februarie 2017 - 09:31
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ÎNDRUMĂRI PENTRU APICULTORII ÎNCEPĂTORI! În ultima perioadă, mai ales în rândurile tinerilor, apar tot mai mulţi doritori de a începe o activitate de creştere a albinelor. Principala motivaţie este aceea de a face bani, însă nu este suficientă.

Din păcate o mare parte din aceste încercări sunt sortite eşecului, fiindcă pentru a reuşi în această nobilă îndeletnicire, trebuie, în primul rând, să iubeşti albina.

Iată câteva îndrumări dedicate în principal începătorilor!

Cum abordăm stupul?

 • Stupăritul propriu-zis, care presupune atât plăcerea cât şi simplitatea în efortul depus, începe cu alegerea tipului sau modelului lăzii, apoi cu procurarea echipamentului şi a instrumentarului apicol necesar: pălărie/bluză cu pălărie, mănuşi, daltă, perie, furculiţă şi un afumător bun.
 • La deschiderea stupului, după ce aprindeţi afumătorul trebuie să întreţineţi un jet de fum abundent, apoi introduceţi 2-3 jeturi de fum pe urdiniş, pentru a linişti, într-o oarecare măsură, albinele, mai ales straja care veghează intrarea în stup.
 • Toate operaţiile în cadrul stupinei trebuie executate fără lovituri sau mişcări bruşte care să scuture stupii. De asemenea, în timpul lucrului, afumătorul sau alte unelte nu se lasă brusc sau cu putere pe capacul stupilor vecini, pentru a nu agita albinele din interior.

apicultor albine_b

Operaţii cu stupul deschis

 • Stupii se deschid doar dacă este necesar şi cu un scop bine întemeiat, deoarece fiecare operaţie agită albinele, încetinind dezvoltarea comunităţii. De aceea, este recomandat să cercetaţi starea comunităţii analizând comportamentul albinelor aflate la urdiniş, fără a deschide stupul.
 • Pentru începători, acest moment este cel mai critic, fiindcă printr-un comportament neadecvat, albinele devin foarte agitate şi pot ataca în număr mare. De aceea, propun următoarea operaţie de deschidere a stupului: în mâna stângă ţineţi afumătorul, iar în dreapta, dalta apicolă. Într-un colţ din spatele stupului, între podişor şi cat, introduceţi dalta 1-2 cm.
 • În apropiere aşezaţi ciocul afumătorului. Apăsaţi cu grijă dalta în jos (sistemul pârghiei) pentru a ridica podişorul (format dintr-o bucată sau din mai multe scândurele). Prin deschizătura obţinută introduceţi imediat 1-2 jeturi de fum, apoi repetaţi operaţia, pentru a fi siguri că toate albinele care ies au fost, în prealabil, afumate şi liniştite. Albinele aflate între podişor şi spetezele ramelor, la deschiderea stupului, se retrag mai jos, între rame, din cauza acelor jeturi de fum.
 • Dacă afumătorul are agăţătoare, îl puteţi ataşa de marginea stupului. Cu mâna stângă preluaţi podişorul, iar cu dreapta îl loviţi uşor pentru a scutura în stup albinele rămase pe el.
 • Este de preferat ca prima deschidere a stupului să fie supravegheată de un stupar cu experienţă.
 • Pe tot parcursul lucrărilor în stupină nu uitaţi să întreţineţi fumul în afumător, pe care-l folosiţi doar dacă e necesar şi niciodată prea mult, fiindcă fumul abundent irită albinele.
 • La final, închideţi stupul cu grijă, fără a strivi albinele aflate pe margini.
 • Toate aceste operaţii trebuie executate cu calm, în linişte şi fără lovituri şi mişcări bruşte. Zdrobirea albinelor, lovirea şi deschiderea inutilă a stupilor pot influenţa comportamentul albinelor şi agresivitatea lor la următoarea intervenţie în stup. Dacă nu aveţi experienţă în deschiderea stupului, puteţi exersa folosind un stup fără albine.

Despre întreţinerea stuăuilui şi pregătirea primului culesc citiţi AICI!

Vizualizat: 7470 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?