Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

În stupină albinarii n-au vreme de trândăvit!

Publicat: 09 iulie 2018 - 16:11
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Poate mai mult decât alţi fermieri, crescătorii de albine au aşteptat cu mare nerăbdare sosirea primăverii! Martie nu a fost prea generos din punct de vedere al temperaturilor pozitive, ci mai degrabă s-a manifestat fix ca o lună de iarnă. Ioan Fetea, preşedintele ACA, ne-a declarat că sezonul alb a fost blând în general. În stupi, albina s-a dezvoltat, a depus puiet, crescând consumul de întreţinere.

 

În prima parte a lunii aprilie apicultorii pregăteau culesurile de întreţinere la pomii fructiferi şi din flora spontană, urmate de primul cules de producţie la rapiţă, cultură care se pare că arată destul de bine. Nu sunt probleme de îngheţ, decât izolate. Recomandarea liderului Asociaţiei Naţionale a Crescătorilor de Albine, Ioan Fetea, este ca în primul rând să se asigure ca stupii să aibă suficientă hrană, să se suplimenteze cu turte, iar când vine căldura, să adauge sirop proteic, pentru că albina va suporta siropul mult mai uşor decât turta. Apoi, este necesar să se asigure condiţii de căldură în timpul nopţilor reci, iar atunci când vor veni temperaturile de 14-15 grade, este necesar să se aplice tratamentele anti-varroa. „În apicultură, deocamdată, nu sunt semnalate probleme deosebite. Acuma, depinde de depopulările tehnologice, de 3-5 la sută, dar la unii prisăcari pot fi şi mai mari, însă nu este o tragedie. Problema este să se stabilizeze acuma vremea, ca să stimuleze prin hrană ponta mătcilor, să avem ce culege la rapiţă, pentru că am înţeles că vor veni nişte temperaturi ridicate şi, în condiţiile astea, dacă nu avem culesul timpuriu, nu se dezvoltă albinele”, ne declara Ioan Fetea la începutul lunii aprilie.
Pentru a avea o imagine cât de cât conturată a aceea ce se întâmplă în apicultură la desprimăvărare, am contactat câţiva stupari din ţară.

“Prisaca lui Moş Ene” e pregătită să iasă la rapiţă
Dragoş Enescu, crescător de albine din Selimbăr, judeţul Sibiu, practică apicultura din anul 2013. A prins meseria după o vizită la bunicul său din partea tatălui, în zona Horezu, o frumoasă bază meliferă vâlceană. Aşa că un an mai târziu a luat fiinţă “Prisaca lui Moş Ene”, cu 10 stupi, ultimii rămaşi de la Ion Enescu. Bătrânul ajunsese atunci la frumoasa vârsta de 92 de ani după o îndelungată experienţă de apicultor începută în anul 1951 la şcoala apicolă din Goleşti.
„Trecerile bruşte ale temperaturilor de la plus la minus, cu diferenţe majore dintre zi şi noapte, au afectat albinele în stup. Mătcile au dat drumul la puiet şi, unde nu este hrană suficientă, ne aşteptăm la o depopulare semnificativă. Anul trecut mortalitatea a fost mult mai mare, putem vorbi de 50 la sută; anul acesta apreciez undeva la 20 la sută”, ne-a declarat fermierul. Apicultorul sibian se pregătea de plecare în pastoral la rapiţă, undeva în lanurile galbene de lângă Segarcea.

„Cei ce respectă albina ştiu ce au de făcut!”
„Apicultorii cu experienţă care într-adevăr respectă albina ştiu ce au de făcut ca să treacă bine peste o perioadă atât de capricioasă. Anul acesta a fost unul atipic, cel puţin eu nu am mai întâlnit o iarnă atât de blândă de mai bine de 15 ani. Aceasta a favorizat ponta şi atunci păstura şi proteina din stup pentru puiet au scăzut foarte mult. La mine în prisacă în luna ianuarie nu mai aveam păstură deloc”, a susţinut Dan Iorga, liderul Sindicatului Apicultorilor din România - filiala Brăila. Dan Iorga are în îngrijire 160 de stupi. În timpul disponibil, îşi oferă serviciile prietenilor şi apropiaţilor apicultori, având „pe inventar” circa 3-400 de familii de albine.

„Mă aştept la depopulări masive!”
La sfârşitul lunii martie, a alimentat stupii suplimentar cu turte proteice. Dar nu este optimist în ceea ce priveşte activitatea. „În opinia mea ne vom aştepta la depopulări masive, mai ales în zona noastră: Brăila şi Galaţi. Cauza principală: lipsa de polen, a păsturii proteice în stup. Cunosc cazuri în care apicultorii vor ieşi cu stupi foarte slabi, chiar dacă au intrat în iarnă cu familii puternice. Din punctul meu de vedere, culesul la rapiţă se va prelungi şi se va suprapune peste primul cules la salcâm, mai ales pe zona Brăila - Galaţi”, a explicat stuparul.
Dan Iorga are de gând să deplaseze stupii în Insula Mare a Brăilei unde sunt cultivate patru mii de hectare cu rapiţă. A ales ferma Vulturul, cea mai îndepărtată din IMB.

George SaizuClick pe poza pentru galerie!

În organizarea Târgului Apicol
Când am vorbit cu gălăţeanul George Saizu, acesta era prins cu organizarea celei de-a a IX-a ediţii a Târgului Apicol Galaţi, de la începutul lunii aprilie. Reprezentantul prisăcarilor gălăţeni are în exploatare 80 de stupi. Cu câteva săptămâni înainte a asigurat hrană suficientă familiilor de albine - turte proteice. „Acum aşteptăm să se încălzească vremea. O parte din albine şi-a făcut zborul de curăţire. Nu cu mult timp în urmă am făcut reviziile de primăvară să vedem cum stăm cu stupina. Astfel, cu această ocazie am ajustat cuiburile, am împachetat suplimentar stupii şi am mai micşorat urdinişul. De asemenea, am în atenţie tratamentele de sezon pentru a combate cele două boli extrem de grave - varooza şi nosemoza”, ne-a declarat apicultorul gălăţean.
În acelaşi timp, George Saizu este preocupat de culesul la rapiţă. După cum ne-a dezvăluit, ar vrea să ducă stupii în Insula Mare a Brăilei sau în centrul judeţului Galaţi, la câmpurile de rapiţă ale unui fermier care are cultivate câteva sute de hectare. „Cu toate acestea, sperăm să fie un an apicol destul de bun!”, şi-a afişat optimismul tânărul apicultor gălăţean.

„Noi, apicultorii, nu trântorim!”
Daniel Calmuş, din Tunari, judeţul Ilfov, este un pasionat apicultor. Are în prisacă 120 de stupi. „Noi, apicultorii, nu trântorim, nu stăm degeaba. Apicultorul trebuie să fie mereu în alertă. Eu, imediat după Sfântul Ion încep să fiu activ la stupină: la însârmat, la rame, la achiziţiile de materiale. Lucrez cu plăcere, am luat un compresor pentru bătutul cuielor, o bormaşină electrică pentru găuri, am renunţat la uneltele artizanale”, a explicat fermierul.
Acesta a făcut din timp controlul stupilor. Are indicii că din pricina vremii destul de reci, stupii o să se depopuleze. Explicaţia este că o să moară albina bătrână, iar puietul nu-i atât de strălucit. Albinele au adus ceva polen, mâncare mai au... „Acum ne-am preocupat să stimulăm cu sirop, să forţeze un pic; sunt recomandate siropurile protofil şi apicomplex. În ceea ce mă priveşte, preventiv, am adăugat un mililitru de vitamina C la un litru de sirop; toate acestea pentru a stopa apariţia puietului varos. Apoi trebuie făcută şi descăpăcirea ramelor, căpăcirea după diafragmă şi după aceea se trece în interiorul cuibului. Este una dintre cele mai bune stimulări”, a opinat crescătorul de albine.
La apicultor, realmente, problema cea mai mare este legată de mierea de mană. „Poţi pierde stupii într-un an, unde nu ai zbor de curăţire. Eu am, undeva, la 50 la sută miere de mană. Pentru a evita problemele, am pus o pungă cu miere curată în stup, ca albinele să consume hrană sănătoasă”, a declarat Daniel Calmuş. Apicultorul din Tunari consideră că principalele depopulări în primăvară sunt din cauza bolilor specifice stupului: varooza şi nosemoza. „Mulţi nu-şi tratează stupii, consideră că Varachetu-i scump şi atunci recurg la tot felul de substanţe care de multe ori nu sunt eficace. Între culesul de salcâm şi cel de tei sunt două săptămâni, eu tratez albinele în această perioadă. Bază mare pun pe Varachet, că nu doresc să-mi moară familiile de albine”, a precizat Daniel Calmuş.

În testare, două rase de albine
„Eu lucrez cu rasa de albine Carpatină, dar un prieten mi-a adus anul trecut de la un mare crescător german rasa-hibrid Buckfast şi albina Carnica. Acum sunt în testare, voi verifica fiecare cules, dezvoltarea, cantitatea de miere care se obţine şi, în urma testărilor, voi decide dacă voi extinde în stupină cele două rase noi”, ne-a declarat apicultorul din Tunari.

 

PRIORITĂŢILE SEZONULUI ÎN ALBINĂRIT
Apicultorii sunt ocupaţi acum cu însârmatul ramelor, cu lipirea fagurilor, iar cei care au efective mai mari au în atenţie faptul că lucrările de sezon se vor suprapune, întrucât timpu-i scurt: dacă vin temperaturi de 17-18 grade, natura va exploda. Alte operaţiuni urmăresc lărgirea cuiburilor, a urdinişului, astfel încât să iasă o cantitate mai mare de albine.


Ioan Fetea:Programul Naţional Apicol se derulează în mod normal, mult mai bine decât anul trecut, pentru că avem o perioadă mai lungă de timp de pregătit şi depus dosarele de ajutor financiar. Recomand apicultorilor să se apropie de PNA, că este o sursă sigură de finanţare şi, mai ales, mă refer aici la medicamente, care an de an au fost decontate integral, mai puţin 9 la sută valoarea TVA”.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 7/212 (ediţia 15-30 aprilie 2018)

 

Vizualizat: 227 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?