Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

În ce condiţii se mai produce miere în România?

Publicat: 17 februarie 2011 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Sediul materiei:
Legea apiculturii nr. 89/1998, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 170 din 30 aprilie 1998, cu modificările ulterioare, se completează după cum urmează: "apicultorii care amplasează stupine în pastoral sau la iernat sunt obligaţi să anunţe autorităţile administraţiei publice locale, în a căror rază teritorială se află, locul, perioada, numărul familiilor de albine, precum şi adresa deţinătorului de stupi

Click pe poza pentru galerie!

Polenizarea dirijată a culturilor agricole entomofile cu ajutorul albinelor, se realizează pe bază de contracte încheiate între proprietarii familiilor de albine şi deţinătorii de culturi. Costurile prestaţiei de polenizare se stabilesc prin negociere între părţi.

Autorităţile administraţiei publice locale, precum şi regiile autonome, cu profil agricol sau silvic, vor asigura apicultorilor vetre de stupină temporare sau permanente, pe baza autorizaţiei eliberate de către Comisia de bază meliferă şi stupărit pastoral.

Vetrele de stupină pot fi atribuite în judeţul de domiciliu al apicultorului sau în alte judeţe. Instalarea stupinelor pe vetre permanente şi de valorificare a culesurilor, se va face astfel încât să se asigure protecţia populaţiei şi a animalelor.


Conservarea fondului apicol şi melifer

Suprafeţele de teren atribuite pentru vatra de stupină se acordă în funcţie de mărimea stupinei, în locuri accesibile mijloacelor de transport şi nu vor fi mai mici de 5 mp pentru fiecare familie de albine.

Durata atribuirii şi condiţiile de folosire a acestor terenuri, precum şi obligaţiile părţilor se stabilesc prin contracte care se încheie între beneficiarii şi deţinătorii terenurilor.

În scopul conservării fondului genetic apicol şi melifer şi al producerii materialului biologic şi semincer, Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei şi Ministerul Apelor, Pădurilor şi Protecţiei Mediului, pot înfiinţa rezervaţii naturale în zone bioapicole caracteristice.

Reţeaua sanitar-veterinară de stat asigură asistenţa de specialitate, în conformitate cu programul naţional sanitar-veterinar privind apărarea sănătăţii animalelor.

Diagnosticarea, tratamentul şi eliberarea medicamentelor folosite în combaterea varroozei albinelor, se fac prin reţeaua sanitar-veterinară, costul acestora fiind suportat din bugetul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei.

Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, Ministerul Apelor, Pădurilor şi Protecţiei Mediului, precum şi autorităţile administraţiei publice locale, asigură măsurile necesare pentru prevenirea intoxicaţiilor la albine, datorate acţiunilor de combatere a bolilor şi dăunătorilor din culturile agricole, vitipomicole, din fondul forestier etc., potrivit reglementărilor legale în vigoare.

 

Cercetarea ştiinţifică şi pregătirea personalului tehnic pentru apicultură

(1) Ministerul Cercetării şi Tehnologiei, Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, precum şi alte instituţii publice, împreună cu Asociaţia Crescătorilor de Albine din România, vor asigura, prin institutele de cercetare-dezvoltare, ameliorarea continuă a rasei autohtone de albine şi a speciilor de plante nectaro-polenifere.

(2) Instituţiile prevăzute la alin. (1) exercită măsurile necesare pentru dezvoltarea cercetării ştiinţifice, în vederea obţinerii de produse chimice selective în combaterea bolilor şi a dăunătorilor din apicultură şi silvicultură, care să asigure protejarea albinelor.

(3) Societăţile comerciale "Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură" SA şi "Complexul Apicol" SA, precum şi alte unităţi de profil, asigură elaborarea tehnologiilor necesare pentru păstrarea, condiţionarea, prelucrarea şi diversificarea produselor apicole care fac obiectul consumului intern şi al exportului, în vederea încadrării acestora în parametrii de calitate prevăzuţi de normele comunitare.

Ministerul Agriculturii şi Alimentatiei, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Asociaţia Crescătorilor de Albine din România, vor lua măsuri pentru pregătirea şi perfecţionarea personalului din apicultură, precum şi pentru intensificarea activităţii de mediatizare din acest domeniu.

 

Stimularea producătorilor agricoli

Asociaţia Crescătorilor de Albine din România, prin Societatea Comercială "Complexul Apicol" SA, precum şi alte societăţi comerciale de profil autorizate, asigură aprovizionarea crescătorilor de albine cu material biologic, stupi, subansambluri, unelte şi utilaje, biostimulatori, medicamente de uz apicol, faguri artificiali, precum şi achiziţionarea de la producători a produselor apicole oferite.

Producătorii apicoli beneficiază, totodată, şi de următoarele facilităţi:

• acordarea de credite pentru procurarea de stupină şi familii de albine, unelte şi utilaje apicole, precum şi pentru retehnologizarea capacităţilor de producţie existente, în conformitate cu prevederile Legii creditului agricol pentru producţie nr. 150/2003, cu modificările ulterioare, şi ale Legii nr. 231/2005 privind stimularea investiţiilor în agricultură, cu modificările ulterioare;

• pentru vehiculele destinate transportului, în campania de stupărit pastoral, pentru echipamentele apicole, pavilioanele şi remorcile apicole ale acestor utilizatori, vor achita tariful de utilizare a reţelelor de drumuri naţionale ori de câte ori este nevoie, astfel: o zi, 7 zile şi 30 de zile;

• în fondul forestier de stat, amplasarea stupilor în pastoral pentru valorificarea surselor nectar-polenifere este gratuită.

Veniturile realizate din practicarea apiculturii (mierea de albine destinată comerţului intern şi exportului) sunt scutite de impozit.


Organizarea profesională

Asociaţia Crescătorilor de Albine din România este organizaţia profesională şi autonomă a apicultorilor din ţara noastră, cu personalitate juridică şi patrimoniu propriu, care îşi desfăşoară activitatea potrivit reglementărilor legale în vigoare şi statutului său. Asociaţia reprezintă apicultorii şi interesele acestora la toate nivelurile.

Patrimoniul Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, alcătuit din bunuri mobile şi imobile, constituie proprietate privată şi este ocrotit de lege. Bunurile imobile ale asociaţiei sunt indivizibile şi nu pot fi împărţite între membrii organizaţiei sau între organizaţiile asociate.

Construcţiile realizate pe terenurile prevăzute la alin. (1) pot face obiectul ipotecării şi executării silite, urmând ca regimul juridic al terenului să fie reglementat prin contract civil între proprietarul terenului şi noul proprietar al clădirii.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 10(54)/2007

Vizualizat: 718 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?