Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Hibrizi de rapiţă cu un bun potenţial melifer

Publicat: 10 noiembrie 2017 - 10:33
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Progresele realizate prin crearea de noi hibrizi de rapiţă au o importanţă tot mai mare pentru fermieri (datorită productivităţii, rezistenţei la boli ori la iernare, perioadei de maturare etc.), dar în egală măsură interesul apicultorilor este cât se poate de justificat pentru această valoroasă sursă de nectar şi de polen. Cea mai importantă caracteristică este potenţialul melifer al rapiţei, cuantificat prin indicele glucidic (echivalentul în zahăr al secreţiei medii de nectar, măsurat în mg/inflorescenţă). 

De acum, ambele categorii de beneficiari ai acestei culturi agricole - cultivatori şi apicultori - pot cunoaşte “Caracteristicile agronomice şi melifere ale principalilor hibrizi de rapiţă comercializaţi în România în anul 2017”, prezentate în broşura cu acest titlu, apărută la Editura ”Lumea Apicolă”. O lucrare asemănătoare a fost lansată în anul 2016 pentru cultura de floarea-soarelui.

Hibrizi de rapiţă cu un bun potenţial meliferClick pe poza pentru galerie!

Stuparii au aşteptări mari de la amelioratori
Broşura, rezultat al colaborării între Alianţa Industriei Seminţelor din România (AISR) şi ROMAPIS - Federaţia Asociaţiilor Apicole din România, realizată în baza studiilor întreprinse de Centrul de Biotehnologii Microbiene - BIOTEHGEN din cadrul USAMV Bucureşti, prezintă informaţii utile deopotrivă agricultorilor şi apicultorilor. Buna colaborare dintre ambele categorii de fermieri trebuie să includă alegerea hibrizilor ce urmează a fi cultivaţi nu numai pe criterii direct economice, ci şi pornind de la aprecierea importanţei acestei plante pentru albine, alţi polenizatori, şi salvgardarea echilibrului ecologic. Acelaşi lucru îl aşteaptă cu încredere apicultorii şi de la cei care realizează noi hibrizi de rapiţă, de a acorda atenţia pe care o merită asigurarea surselor de hrană pentru albine prin calităţile urmărite în cercetarea ştiinţifică asociată realizării oricărui nou hibrid.
Demersurile de măsurare a potenţialului melifer al principalilor hibrizi de rapiţă comercializaţi în România în anul 2017, realizate de specialişti ai Centrului Biotehgen, pot deschide o valoroasă direcţie de acţiune pentru evaluarea şi a altor plante de importanţă apicolă.
Elaborarea Politicii Agricole Comune post 2020 ia tot mai mult în considerare „componenta verde”, întărind şi mai mult responsabilităţile fermierilor pentru salvarea şi apărarea biodiversităţii. Din această perspectivă, informaţiile şi experienţa câştigate prin aceste determinări pot sta la baza cercetărilor necesare în condiţiile specifice României pentru maximizarea efectelor urmărite prin măsurile de agro-mediu.

Analiza a 20 de hibrizi de top comercializaţi în România
În lucrare sunt prezentaţi hibrizi de rapiţă de la zece companii de seminţe active pe piaţa României, cel mai bine plasaţi pe piaţă de la fiecare firmă, descriindu-se principalele caracteristici agronomice: densitatea la semănat, grupa de maturitate, rezistenţa la iernare, rezistenţa la cădere, toleranţa la boli, potenţialul de producţie etc.
Centrul Biotehgen a determinat în teren principalele caracteristici importante pentru cei 20 hibrizi, loturile din care s-au prelevat probe aflându-se în judeţele Călăraşi, Ialomiţa, Teleorman, Giurgiu, Prahova şi Ilfov.
Metoda de lucru (Foto 1) a constat în:
- Determinarea cantităţii secreţiei de nectar acumulată în 24 de ore la 50 de flori/inflorescenţă (mg) prin metoda capilarelor;
- Determinarea concentraţiei în zahăr (%) a nectarului recoltat din cele 50 de flori per inflorescenţă cu ajutorul refractometrului;
- Calculul Indicelui glucidic (mg/floare): hibrizii cu o valoare ridicată a indicelui glucidic vor avea o producţie mai mare de miere.
Din fiecare hibrid au fost analizate cinci plante, datele înregistrate fiind considerate repetiţii/proba cu care s-a calculat media per hibrid analizat.
Secreţia de nectar are valori cuprinse între 15 mg şi 40,8 mg, iar concentraţia în zahăr (%) - 21,5-66,2%. Hibrizii analizaţi sunt Jenifer şi InV1022 (Bayer), Basalti CS şi Sirtaki CS (Caussade Semences), ES Mercure şi ES Imperio - (Euralis), Hybrirock şi Factor KWS (KWS), Artoga şi Atenzo (Limagrain), Miranda şi Regis (Maisadour), DK Expression şi DK Exception (Monsanto), PT264 şi PT271 (Pioneer), RGT Manzzana şi RGT Bonanza (RAGT), NK Technic şi SY Harnas (Syngenta).
Dintre hibrizii cu indice glucidic ridicat amintim ES Mercure (15,48 mg/floare) şi ES Imperio (22,77 mg/floare), PT264 - 17,95 mg, Jenifer - 14,79 mg, Atenzo - 14,85 mg, NK Technic - 13,50 mg, SY Harnas - 14,50 mg/floare.
Broşura va fi distribuită celor interesaţi prin asociaţiile AISR şi Romapis în cadrul diverselor târguri şi manifestări de profil.

Ştefana JURCOANE
Silvana DANAILA-GUIDEA
Facultatea Biotehnologii-USAMV Bucureşti
Antonia IVAŞCU - AISR
Constantin DOBRESCU - ROMAPIS

 

CĂLDURA POATE STOPA SECREŢIA DE NECTAR
Rapiţa (Brassica napus L. ssp. Oleifera DC) este una dintre principalele plante melifere datorită secreţiei de nectar şi a unui număr important de flori per plantă, dar mai ales datorită înfloririi sale în perioada când albinele au nevoie de cantităţi importante de polen şi de nectar. Nu trebuie uitat nici rolul albinelor ca agent de polenizare. Procesele fiziologice ale rapiţei ca organism vegetal (fotosinteza, respiraţia, circulaţia apei şi a sărurilor minerale) sunt influenţate şi de temperatura aerului şi a solului, în sensul că acestea se desfăşoară normal într-un interval termic specific fiecărei faze, căreia temperatura îi poate determina avansul sau întârzierea. Intensitatea proceselor vitale creşte odată cu temperatura până la o anumită limită de unde plantele încep să sufere, iar secreţia de nectar nu are loc dacă temperatura ambiantă este sub 14oC (Gheorghe Chiriac, 2014).


PARTENERII ŞI AUTORII LUCRĂRII
• AISR promovează şi susţine utilizarea seminţelor certificate de către agricultori, în scopul creşterii producţiei şi a competitivităţii agriculturii în România şi pentru dezvoltarea industriei seminţelor certificate. AISR apără drepturile privind proprietatea intelectuală specifică pe teritoriul României prin recunoaşterea brevetelor şi varietăţilor de seminţe înregistrate conform legislaţiei comunitare şi combate contrafacerile de sămânţă. Asociaţia este afiliată la European Seed Association (ESA) şi reprezintă un segment foarte important din piaţa de seminţe din România, având în componenţa sa 13 companii cu genetică superioară şi care produc sămânţă certificată.
• Centrul de Biotehnologii Microbiene - Biotehgen, din cadrul USAMV Bucureşti, este o instituţie cu profil de cercetare-dezvoltare (ONG) înfiinţată în anul 2002, cu expertiză în managementul proiectelor agricole şi biotehnologice în România. Echipa de cercetare este formată din cadre didactice, studenţi, doctoranzi şi cercetători în domeniu.
• ROMAPIS reuneşte la această dată 16 asociaţii apicole locale, acoperind cea mai mare parte a teritoriului naţional şi are drept scop fundamental reprezentarea intereselor membrilor săi în raport cu autorităţile române şi ale UE şi cooperarea cu alte asociaţii, federaţii sau alte organizaţii din ţară şi din străinătate, pentru promovarea, susţinerea şi apărarea intereselor membrilor săi în domeniul apicol. Este afiliată la Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Apicole APIMONDIA din anul 2009 şi membră în organizaţii ale apicultorilor la nivel european, precum Bee Life-European Beekeeping Coordination şi European Professional Beekeeping Association.

Hibrizi de rapiţă cu un bun potenţial melifer
Pregătirea plantelor şi a aparaturii înainte de efectuarea determinărilor privind cantitatea secreţiei de nectar acumulată în 24 de ore la 50 de flori/inflorescenţă (mg) prin metoda capilarelor la florile de rapiţă şi de evaluare a concentraţiei în zahăr (%) cu ajutorul refractometrului


Articol publicat in revista Ferma nr. 16 (199) (15-31 septembrie 2017)

Vizualizat: 1172 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?