Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Fraude în vizorul DNA - bani adevăraţi pentru un fals albinar

Publicat: 22 aprilie 2019 - 11:49
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În timp ce numeroşi fermieri adevăraţi nu au reuşit să acceseze bani europeni, fiind trecuţi la categoria ”eligibil, dar fără finanţare”, un sus-pus, pe numele lui Laurenţiu Rebega, este acuzat de procurori că a fraudat fonduri europene, dosarul fiind deja trimis judecătorilor.

Printre altele, Rebega, în prezent europarlamentar, dar vicepreşedinte al CJ Prahova pe vremea când a comis infracţiunile, ar fi încasat bani europeni pentru o stupină fără albine, în teren aflându-se numai cutiile goale. Curată potlogărie!

DSC05265ap219_b

O serie de infracţiuni
Potrivit comunicatului DNA din 21 martie 2019, pe seama lui Rebega, care între 2012 şi 2014 a controlat câteva firme cu profil agricol, au fost puse următoarele infracţiuni: instigare la folosirea cu rea-credinţă de documente false pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene, instigare la schimbarea fără drept a destinaţiei fondurilor europene, participaţie improprie la folosirea cu rea-credinţă de documente pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene, două infracţiuni de spălare de bani, două infracţiuni de efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia şi complicitate la folosirea cu rea-credinţă de documente false pentru obţinerea de fonduri europene. De pomină este obţinerea de bani europeni în cadrul măsurii Instalarea tânărului fermier (M112) pentru finanţarea unei stupine care nu a funcţionat niciodată. Cum a lucrat fostul vice al CJ Prahova?

Uşi deschise
Din comunicatul DNA aflăm următoarele: ”În perioada noiembrie 2013 - aprilie 2014, având cadrul relaţional şi material necesar, inculpatul Rebega Laurenţiu Constantin a întreprins o serie de demersuri pentru fraudarea unei finanţări pentru un proiect agricol fictiv. Astfel, a determinat şi ajutat un fost subordonat să folosească înscrisuri false pe baza cărora, la data de 16 aprilie 2014, s-a încheiat un contract de finanţare a unei stupine fictive, pentru care s-au alocat 40.000 euro (din care 95% fonduri UE). Aceasta, în condiţiile în care Rebega Laurenţiu Constantin cunoştea că persoana respectivă nu îndeplinea condiţiile necesare pentru obţinerea finanţării europene”. Mai departe, lucrurile au mers ca pe roate, nu greoi sau împotmolite ca în cazul multor fermieri cinstiţi. Aplicantul, fost subordonat al lui Rebega, a obţinut toate semnăturile necesare. În joc a intrat şi şeful Centrului Tehnic de Zootehnie Prahova, Iacob Lelior, ajuns apoi director al Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie (ANZ), care a ştiut că stupii sunt goi, dar le-a acordat totuşi numere de înregistrare. Finalmente, banii au intrat în contul falsului apicultor.

Cu bani fraudaţi, spre fotoliul de europarlamentar
La ce bun toată această schemă de fraudare a banilor europeni pusă în mişcare de Rebega? Din cercetările procurorilor a reieşit că după intrarea în cont a banilor, acesta i-a cerut falsului apicultor să scoată 83.000 de lei, sumă pe care a folosit-o apoi în campania electorală pentru alegerile europarlamentare din mai 2014. Omul a ajuns europarlamentar, dar nu a uitat de contul unde intraseră banii europeni. A mai extras de acolo (cu mâna lui sau cu mâna falsului albinar) pentru diverse cheltuieli, dar şi pentru achitarea unei facturi de telecomunicaţii pentru un imobil din Bucureşti. Pentru ca falsul apicultor să beneficieze de tranşa a doua din fondurile europene, Rebega i-a returnat o sumă de bani care a fost reintrodusă în cont. Banii puteau fi plimbaţi oricum. În stupi nu erau albine, afacerea agricolă era o păcăleală. Asta în timp ce mii de fermieri autentici au nevoie de finanţare şi nu reuşesc să acceseze un euro pentru un amărât de proiect.
Notă: Până la pronunţarea unei decizii judecătoreşti definitive şi irevocabile, inculpaţii beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.

 


Un articol publicat în revista Ferma nr. 7/234 (ediţia 15-30 aprilie 2019)

 

Vizualizat: 448 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?