Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

EFECTELE HIBRIDĂRILOR interrasiale ale ALBINELOR - Hibridul Buckfast!

Publicat: 28 iulie 2017 - 11:47
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

AMELIORAREA ÎN APICULTURĂ. Albina meliferă este unul din vieţuitoarele cu o mare capacitate de adaptare la condiţiile climatice. Fiecare rasă naturală este cel mai bine adaptată şi mai productivă în zona ei de formare.

Ameliorarea în apicultură prezintă o serie de impedimente datorită particularităţilor biologice ale albinelor, respectiv: aprecierea mătcii după calitatea familiei, împerecherea mătcilor în zbor (unde nu poate fi controlată) cu mai mulţi trântori , aspect ce îngreunează şi mai mult lucrările de ameliorare.

Selecţia artificială
Deşi selecţia naturală a avut un rol deosebit în perpetuarea şi evoluţia speciei, selecţia artificială este cea care, prin alegerea şi înmulţirea numai a familiilor valoroase, are un rol important în ameliorarea albinelor.

Albine_b

Ereditatea şi variabilitatea sunt legile care guvernează succesiunea generaţiilor. Ele coexistă şi se întrepătrund fără a se exclude. Dacă, ereditatea defineşte o specie şi tinde să-i stabilizeze trăsăturile specifice prin reapariţia lor în descendenţă, variabilitatea înfăţişează o largă paletă de nuanţe ale acestor trăsături, ea oferind astfel câmp de acţiune selecţiei.

Încrucişarea, este o metodă de ameliorare care constă în împerecherea unui mascul cu o femelă din rase sau specii diferite. Produşii obţinuţi se numesc hibrizi.
Cel mai cunoscut hibrid este hibridul Buckfast, care a fost creat de fratele Adam Kehrle în comitatul Devan din sudul Angliei, prin încrucişarea rasei locale A.m. melifera cu A.m. ligustica.

Hibridul Buckfast, obţinut în decursul a 60 de ani de experienţe şi activităţi apicole, are culoarea (maro-închis) şi aspectul asemănător cu A.m. ligustica. Acest hibrid prezintă o dezvoltare mai lentă primăvara, dar în sezonul activ produce mult puiet, de care se ocupă până în lunile august-septembrie, are o slabă tendinţă de roit, este blând, foarte activ în stup, rezistent la atacul protozoarului Nosema şi la acarienii care parazitează traheile. Albinele Buckfast încep primăvara târziu activitatea şi îşi amenajează cuiburi mari cu puiet, astfel că cea mai mare parte a culesului timpuriu este transformat în material clădit.

Prin obţinerea toamna a unui material reproductiv adecvat, primăvara, se poate folosi culesul timpuriu şi obţine un număr optim de albine lucrătoare pentru culesul de producţie.

Marian Bura

Vizualizat: 3769 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?