Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Din JURNALUL APICULTORULUI - stuparii români râvnesc la PIAŢA ARABĂ

Publicat: 25 septembrie 2019 - 13:45
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

O fotografie cu un borcan cu miere al cărui preţ este de 143 de dolari americani, fiind scos la vânzare într-un mall din Arabia Saudită, a provocat un val de comentarii interesante într-un grup de apicultori români constituit pe facebook. Preţul exorbitant cerut de comerciantul arab pentru câteva sute de grame de miere ecologică le-a aprins imaginaţia stuparilor noştri, care s-au întrebat, visând cu ochii deschişi: când vom vinde şi noi mierea noastră pe piaţa saudită, la un preţ aşa de mare?

Fotografia incitantă este însoţită de un scurt comentariu: ”Una dintre cele mai bune pieţe de desfacere a mierii, să nu spun cea mai bună, rămâne Arabia Saudită”. Apoi, poza cu pricina. Primul comentator intervine prevenitor: ”Da, însă au şi cerinţe pe măsură”. Iniţiatorul conversaţiei îl susţine: ”Cred şi eu, la aşa preţuri”. Primul comentator revine cu detalii: ”Este extrem de greu să penetrezi piaţa lor. Chiar protejează foarte bine producţia proprie. Apicultorii lor sunt oameni profund religioşi, îşi respectă munca, şi când cumperi de la un stupar arab, poţi fi sigur că albinele lui nu au pupat zahăr sau fructoză. Aşa că îşi protejează piaţa internă cu străşnicie”. Iniţiatorul conversaţiei, să-i spunem G.R., cel care a postat fotografia, e realist: ”E greu să intri pe piaţa lor. Multe taxe şi birocraţie ca în România. (...) Odată ce intri în lumea arabă, mierea are alt preţ. Merită toate eforturile”.

Miere în Arabia Saudită_b

Cum sunt stuparii arabi?
Un al treilea comentator intervine interogativ: ”Ce cerinţe să aibă şi România să nu le poată satisface?” Cineva pretinde că în Arabia Saudită sunt puţini apicultori. Primul comentator, să-i spunem M.D., susţine că, dimpotrivă, numărul lor nu este mic: ”Hm... Să ştiţi că sunt destui. Arabii cultivă pe suprafeţe mari migdale şi fistic. Au nevoie de albine ca de aer, pentru recoltă. Vin mulţi în pastoral şi se respectă între ei. Vă recomand să aruncaţi un ochi pe site-urile lor de apicultură. Diferenţa între noi şi ei este imensă. Nu se jignesc, indiferent de cum le merge, spun «Aşa a vrut Dumnezeu - Allah...». Când cineva spune că a avut o anumită producţie de miere, cincizeci îi răspund: «Mă bucur pentru tine, fratele meu, slăvit fie Allah»” Mai puţin impresionat de religiozitatea apicultorilor arabi, un alt comentator întreabă pragmatic: ”Cum facem să vindem la ei... Nu au angrosişti?”

Cu cine iau legătura?
Comentatorul, să-i spunem A.T., precizează că stupina lui produce anual cam zece tone de miere certificată ecologic. I se spune că dacă vrea să vândă în Arabia Saudită, trebuie să respecte regulile lor stricte, adică să joace după cum vor ei. A.T. răspunde cu umor: ”Aşa fac... Joc cum vor ei, că am făcut dansuri populare... Dar cu cine să iau legătura?” Asta este cea mai importantă întrebare. Cu cine să ia stuparul român legătura ca să vândă în Arabia Saudită 10 tone de miere certificată ecologic?
Avem în domeniul public câteva instituţii cu rol în comerţul exterior: Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA), Ministerul de Externe, prin ambasadele şi consulatele care au în organigramă ataşaţi economici, Camera de Comerţ şi Industrie a României. Totuşi, dacă visul apicultorului dornic să exporte se prelungeşte, cred că înţepătura unei albine îl poate readuce pe visător la realitate.


MMACA TE AJUTĂ... SĂ TE DESCURCI SINGUR!
Pe site-ul MMACA, la capitolul ”Stabilirea contactelor de afaceri”, am găsit următoarele precizări: ”Persoanele fizice sau firmele străine care doresc să deruleze contacte cu Arabia Saudită trebuie să identifice un partener saudit, un agent de import sau reprezentant local, sau poate deschide un birou pe spaţiu. Camerele saudite de Comert şi Industrie localizate în cele mai importante centre urbane din Regat pot fi contactate pentru a identifica un reprezentant, distribuitor, partener sau agent în Arabia Saudită. Camerele pun la dispoziţie numele diferitelor produse sau ale cetăţenilor saudiţi care le importă, rapoarte de credibilitate despre potenţialii parteneri de afaceri saudiţi, precum liste de numere de telefon şi adrese. Este de preferat ca investitorul să viziteze personal Arabia Saudită pentru a stabili relaţii de afaceri directe cu comunitatea saudită de afaceri”.

Articol publicat în revista Ferma nr. 15/242 (ediţia 1-14 septembrie 2019)

Vizualizat: 841 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?