Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Creşterea intensă în stup

Publicat: 18 mai 2010 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Creşterea şi dezvoltarea comunităţii albinelor în cursul anului cunoaşte cinci faze, care se deosebesc prin calitatea şi cantitatea albinelor unei familii. Prima fază constă în înlocuirea albinelor de iarnă şi durează, în familiile standardizate, 40 de zile. Faza a doua este caracterizată de creşterea intensivă a comunităţii, iar a treia, de apariţia surplusului de albină.

Click pe poza pentru galerie!

Naşterea albinelor tinere din generaţia de primăvară produce o schimbare calitativă a raportului de albine într-o comunitate. Apar albinele cu un conţinut crescut de proteine, de lipide şi de hidraţi de carbon. Aceste schimbări calitative măresc capacitatea albinelor de a creşte un număr mai mare de albine noi, având un potenţial biologic de trei-patru ori mai mare faţă de cel al albinelor de iarnă, ceea ce le intensifică dezvoltarea.

 

Ritmul creşterii familiilor de albine

Condiţiile mediului înconjurător (climatice, precum şi culesul de nectar şi de polen) pe de o parte, şi întreţinerea şi hrănirea albinelor, pe de altă parte, pot accelera sau încetinii intensitatea creşterii puietului şi ca atare dezvoltarea familiei de albine.

Acum este importantă corelarea directă a numărului de albine cu creşterea puietului până când familia ajunge la greutatea de 2,5 kg (circa 25.000 de indivizi). Fiecare albină doică creşte aproximativ 3,5-3,9 de larve, iar ponta mătcii este reglată de aceste albine doici, deoarece ea depune un anumit număr de ouă care este egal cu cel al larvelor care pot fi crescute de doici.

Aici intervine o problemă, deoarece în această fază ritmul creşterii familiilor slabe, după o iernare neadecvată, nu depăşeşte trei-patru la sută pe când la albinele cu o iernare bună este de 10-14 la sută, iar la familiile formate din mai multe albinele tinere şi în comunităţi puternice este de 20-22% la sută, adică de cinci-şase ori mai mare decât la cele slabe. De aceea apicultorii cu experienţă recurg la desfiinţarea familiilor slabe, prin unificarea lor cu altele mai puternice.

Durata acestei faze este determinată de puterea familiei la începutul sezonului şi de cadenţa creşterii familiei respective. De obicei, comunităţile foarte slabe (1,5-2 larve/doică) nu depăşesc această fază tot sezonul.

 

Surplusul de albină pasivă

Atunci când creşterea puietului ajunge la maximum, începe faza a treia, caracterizată prin apariţia albinelor tinere pasive de rezervă. Puietul se înmulţeşte în continuare, dar slăbuţ, iar în cuib apar mai multe albine decât este necesar pentru creşterea puietului şi pentru cules.

Acest surplus de albină pasivă duce la schimbări calitative profunde de o mare importanţă biologică. Toate schimbările din faza a doua şi a treia fac parte din pregătirea comunităţii pentru culesul principal, pregătire care începe cu mult înainte, cu înmulţirea indivizilor ce au o masă mai mare de materii brute şi uscate. Aici precizăm că în organismul albinelor pasive, înainte de cules, există un procent mai mic de apă, comparativ cu cel din organismul doicilor.

La începutul culesului principal, familia puternică eliberează acest surplus de albină de rezervă prin roire.
În condiţii naturale, albinele strâng hrana necesară supravieţuirii (89 la sută) în perioada toamnă-iarnă-primăvară în 28-35 de zile, adică în timp record. Această capacitate a albinelor stabileşte codul biologic al schimbării numărului de albine într-o comunitate pe parcursul anului.

În condiţii optime, în această perioadă o familie puternică îşi triplează numărul de indivizi, comparativ cu cel din timpul iernii. Aceste schimbări influenţează instinctul roirii, ceea ce face munca mai eficientă, în special creşterea fagurilor şi organizarea noului cuib,  precum şi strângerea rezervelor de hrană pentru iernare.

În aceste condiţii, cercetătorii au dezvoltat metoda folosirii surplusului de puiet pentru formarea noilor familii şi pentru mărirea culesului, pusă în practică prin formarea roiurilor artificiale cu mătcile tinere calitative.


LUCRĂRI TEHNOLOGICE

În această primăvară, în ciuda capriciilor vremii, albinele au beneficiat de zile însorite în care au executat zborul de curăţire.

Acum, stuparii pot interveni cu turte proteice, iar în primele zile cu temperaturi mai ridicate (18ºC) pot controla calitatea pontei mătcii şi cantitatea de hrană din stup.

Apoi, se elimină curenţii de aer şi umezeala, se restrânge/lărgeşte cuibul, se schimbă materialul încălzitor, se curăţă fundul de ladă (dacă nu este antivaroa), se activează adăpătoarele, iar în unele cazuri se poate efectua şi un tratament de control la varooză.
Siropul se administrează la apariţia primului cules, respectiv în momentul deschiderii florii la corcoduş.


IMPORTANT

Stuparii care respectă şi exploatează corect legile creşterii şi dezvoltării comunităţii de albine, pot obţine beneficii maxime atât în producţia mierii marfă, cât şi în multiplicarea numărului de stupi.

Surplusul de albină aduce câteva schimbări calitative în familia de albine. Datorită disproporţiei dintre ponta mătcii şi numărul de doici, în comunitate se acumulează un număr foarte mare de albină tânără, al cărei rol creşte semnificativ. Datorită numărului mare de doici, larvele sunt hrănite mai bine şi va  rezulta o albină de calitate.

Totodată, surplusul de albină va duce şi la divizarea familiei de bază.

Vizualizat: 2027 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?