Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

COVID-19 A BLOCAT EXPORTURILE APICOLE

Publicat: 05 mai 2020 - 15:48
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În plină criză pandemică, apicultorii sunt în faţa unei situaţii fără precedent: nu-şi pot comercializa mierea la export. Care sunt soluţiile de reducere a pierderilor?

Iustin Marineac_b

Tânărul apicultor Iustin Marineac (32 ani), din comuna Durneşti, județul Botoșani, deţine aproximativ 1.400 de familii de albine şi este unul dintre producătorii care au reușit să exporte miere și produse apicole pe aproape toate continentele. Aproximativ 70% din producția sa era comandată de către consumatori din ţările Uniunii Europene, precum şi din SUA, Canada, China, Japonia, etc.

“Am sistat livrările”

Extinderea problemelor determinate de coronavirus a condus, inițial, la reducerea exporturilor și, ulterior, la suspendarea totală a acestora. “Chiar dacă zilnic mi se fac comenzi din exterior, chiar astăzi, când vorbesc cu dumneavoastră, primind solicitări ferme din Germania și din Marea Britanie, am sistat livrările la export. Cauza o reprezintă faptul că, pe fondul COVID 19, pentru o vreme transportatorii cu care colaborăm au rămas în Botoșani. Așteptăm să se redreseze cât mai repede situația și să revenim la normal”, explica Iustin Marineac.
Aspectul care mai îndulceşte starea apicultorului botoşănean este legat de faptul că primăvara scad stocurile de produse şi, ca urmare, pierderile determinate de stoparea exporturilor sunt mai mici decât ar fi putut fi, de exemplu, în perioada noiembrie-decembrie.

Două direcţii de acţiune pentru continuitate

Pe fondul acestor provocări nemaiîntâlnite, tânărul fermier a identificat două direcţii de acţiune care, în opinia sa, pot asigura continuitate şi reechilibrare financiară, respectiv reorientarea în ceea ce priveşte valorificarea produselor şi diversificarea ofertei.

1. Cât priveşte destinaţia produselor rămase neexportate, apicultorul botoşănean s-a reorientat către piaţa naţională şi a ales varianta de a valorifica întregul stoc, nedepozitând nimic pentru mai târziu. Livrarea se realizează atât prin expediere de colete, în judeţele îndepărtate, cât şi prin predare personală, în municipiul Botoşani şi în judeţele Iaşi şi Suceava (până la momentul izolării complete a judeţului Suceava, din cauza creşterii alarmante a numărului de infectări şi de decese provocate de COVID 19).


2. Concomitent cu instituirea măsurilor stricte, pentru eliminarea posibilităţilor de răspândire a virusului mortal, tânărul apicultor a iniţiat noi cercetări practice pentru diversificarea produselor. „Majoritatea clienţilor din această perioadă o reprezintă cei care şi-au terminat proviziile din toamnă. Aceştia ne-au şi inspirat să realizăm produsele pentru întărirea imunităţii şi cu aport de vitamina D3, precum Api-Imuno+ (produs notificat la Institutul de Bioresurse Alimentare Bucureşti ) sau cele cu un aport sporit de vitamina C, cum este noul produs Sirop de cătină cu miere de albine, nepasteurizat, realizat împreună cu un cultivator de cătină certificată bio, din Târgu Neamţ.”, explica.
În anul 2019, numărul de beneficiari cu vârste cuprinse între 25 şi 40 de ani a crescut cu 12%, faţă de anul 2018. În Diaspora, tinerii reprezintă peste 80% dintre clienți, prezenţa unui produs apicol natural pe masa unei familii tinere, reprezentând o adevărată realizare.
Iustin Marineac este unul dintre crescătorii de albine care, în stupină, apelează la iernatul exclusiv pe miere naturală. Începutul lunii aprilie 2020 a reprezentat o perioadă cu o atentă activitate de descăpăcit, ştiut fiind faptul că, dacă descăpăcitul nu se realizează corect, în căpăceală poate rămâne o cantitate de aproximativ 10-15% din miere. Apicultorul botoşănean a suplimentat sursa de hrană pentru albine prin amplasarea unor turte cu miere naturală.

Iustin MarineacClick pe poza pentru galerie!
Iustin Marineac, apicultor din județul Botoșani: “În vreme de pademie, continuăm să inovăm şi sperăm ca în toamna 2020 să obţinem primele rezultate pentru noile produse apicole. Legat de proiectele corelate cu piaţa, o importantă ţintă din anul 2020 este aceea de a creşte cu 5% numărul beneficiarilor noştri tineri”.


Starea albinelor este promiţătoare

Alegerea variantei de a valorifica produsele în totalitate a fost determinată inclusiv de primele semne ale stupinei, în primăvara 2020. „Am ieşit din iarna 2020 cu pierderi de efective de 2-3%, ceea ce reprezintă o proporţie relativ normală, în fermele de mari dimensiuni. În privinţa puietului, deşi nu foarte bună, situaţia este mulţumitoare, cu 3-4 rame de puiet în stupi, în ultima decadă a lunii martie. În această perioadă, albinele îşi văd de treaba lor şi, chiar, am observat că au început să aducă polen. Fiind în ton cu albinele, lucrăm şi noi din plin, pregătind culesul la rapiţă”, menţiona apicultorul botoşănean.

Articol publicat în revista Ferma nr. 7/256 (ediţia 15-30 aprilie 2020)

Vizualizat: 1830 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?