Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

CALENDAR APICOL: Producţii bune de miere de la primul cules

Publicat: 12 mai 2020 - 08:19
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Mai este “luna florilor” în prisacă, luna primelor culesuri de nectar la rapiţă şi la salcâm, potrivit unui calendar apicol anual. 

Fenofaza de înflorire a rapiţei începe în luna aprilie şi durează cam o lună şi jumătate. Plantele produc nectar şi polen într-o perioadă când flora meliferă este săracă, de aceea aceste culesuri contribuie la dezvoltarea puternică a familiilor de albine. Producţia de miere ajunge până la 100 kg/ha.

Salcâmul înfloreşte din prima decadă a lunii mai, până în iunie, îndeosebi în zonele mai reci (salcâm II, III). Fenofaza durează de 10-12 zile, iar culesul poate fi şi de o tonă de miere la hectar, o producţie mult apreciată pentru calitatea şi aromele ei specifice.

 

Calendar apicol - culesul la rapiţă în 6 paşi 

Cu apicultorul buzoian Mihăilă Prahoveanu am descifrat paşii făcuţi de el la culesul la rapiţă. Stuparul s-a deplasat în lanurile galbene undeva spre Olteniţa, dar crede că nu va sta mai mult de o săptămână, pentru că seceta ofileşte totul, vremea se menţine rece, ca şi decalajul mare de temperatură dintre noapte şi zi, iar în condiţii de stres, floarea nu secretă nectar.

 calendar apicol_b

Aşadar:

 1. Înainte de a porni în pastoral, a tratat albinele pentru varroză cu Varachet Forte;
 2. Apoi a verificat şi verifică în continuare fiecare familie, mai ales că le are slăbite din iarnă;
 3. Acolo unde se impune, clădeşte rame suplimentare;
 4. Pentru a facilita accesul albinelor, a lărgit urdinişul;
 5. A poziţionat stupina cât mai aproape de apă;
 6. Şi, nu în ultimul rând, lărgeşte cuibul prin introducerea de faguri clădiţi şi artificiali.

 

Alte priorităţi pe agenda apicultorului

Potrivit stuparilor bucovineni, într-un calendar apicol al “lunii florilor” mai sunt şi alte lucrări specifice precum:

 • lărgirea periodică a cuibului începe cu faguri crescuţi şi buni de ouat, dispuşi la marginea puietului, apoi cu faguri crescuţi ce se poziţionează în centrul cuibului;
 • verificarea şi ridicarea la timp a ramei clăditoare, ce oferă indicii despre starea familiei de albine şi ajută în lupta contra varroa;
 • ajutarea familiilor slabe cu faguri cu puiet căpăcit;
 • asigurarea spaţiului pentru depunerea nectarului prin adăugarea de magazii sau rame în funcţie de stupi (verticali sau orizontali);
 • creşterea primei serii de mătci să nu se suprapună peste culesul principal;
 • extragerea mierii din faguri şicolectarea de polen.

 

Atenţie, apicultori!

Dacă în primele decade ale lunii mai obiectivul principal îl constituie întărirea continuă a familiilor de albine şi folosirea culesului la salcâm, în ultima atenţia va cădea asupra menţinerii puterii coloniilor, prevenirii roirii naturale şi preîntâmpinării ieşirii roiurilor! Iată ce lucrări sunt prioritare în stupine în ultima lună a primăverii!

Vizualizat: 1488 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?