Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Calculul nivelului proteic al hranei suplimentare

Publicat: 13 februarie 2009 - 19:07
5 comentarii   | Print | Trimite unui prieten
În perioada rece a iernii şi primăverii, când albinele nu pot zbura, este extrem de utilă administrarea de turte energo-proteice, pentru a asigura creşterea continuă a puietului.

Click pe poza pentru galerie!

În perioada rece a iernii şi primăverii, când albinele nu pot zbura, este extrem de utilă administrarea de turte energo-proteice, pentru a asigura creşterea continuă a puietului. Turtele, învelite în tifon, se aşează deasupra ramelor cuibului. Pentru a preveni uscarea lor, turtele sunt acoperite cu hârtie cerată sau folie de plastic. Turtele energo-proteice se pot administra după ce albinele au efectuat zborul de curăţire.

Pentru hrănirile stimulente energo-proteice se folosesc, pe lângă alimente glucidice (miere, zahăr), şi alimente proteice (polen sau înlocuitori de polen).

Substituenţii de polen

Substituenţii de polen folosiţi în hrănirea albinelor conţin proteină brută (PB) în următoarele proporţii: drojdia de bere uscată inactivată prin fierbere - 45%, drojdia furajeră inactivată - 48%, şrotul de soia - 44%, şrotul de floarea-soarelui - 42%, cazeina - 81%, laptele praf integral - 25%, laptele praf degresat - 33%, laptele de vacă - 3,5%, făina de frunze de lucernă - 20%, făina de carne - 53%, făina de sânge - 82%.

Pentru satisfacerea necesarului de proteină, amestecurile de substituenţi de polen trebuie să asigure un nivel de proteină brută de 5-10%, iar în cazul absenţei totale a păsturii, acest nivel creşte la 10-15%.

Calculul nivelului proteic

Stabilirea nivelului proteic al turtelor energo-proteice se realizează în mai multe etape. Se stabilesc mai întâi sortimentele de substituenţi proteici pe care îi vom folosi în amestec şi apoi ponderea lor.

Să presupunem că avem la dispoziţie: făină de soia (44% PB), drojdie de bere (45% PB) şi lapte praf degresat (33% PB). În amestecul preconizat, făina de soia va reprezenta 50%, drojdia de bere 25% şi laptele praf degresat 25%.
În 100 g amestec de substituenţi de polen vom avea următoarele nivele proteice:

100 g făină soia ............................ 44% PB
50 g făină soia ..............................  x

x a   50 x 44   a 22 g PB
          100


100 g drojdie bere ......................... 45% PB
25 g drojdie bere ........................... x


x a     25 x 45   a  11 g PB
            100


100 g lapte praf degresat ............... 33% PB
25 g lapte praf degresat ................. x

x a   25 x 33   a 8 g PB
          100

Cele 100 g amestec de substituenţi de polen conţin 41 g PB (22 11 8).

În vederea asigurării nivelului proteic dorit al unei turte de 1 kg trebuie să determinăm în ce cantitate de pastă (miere şi zahăr) trebuie inclus amestecul de substituenţi de polen.

În cazul unei turte de 1 kg cu un nivel proteic  de 15% (150 g PB) vom avea:

41 g PB ........................................... 100 g amestec substituenţi
150 g PB .......................................... x


  
x a  150 x 100  a 362 g amestec substituenţi
            41

1000 g - 365 g â 635 g zahăr pudră şi miere

În cele 635 g, zahărul pudră reprezintă 80% (adică 508 g), iar mierea 20% (adică 127 g). În acelaşi mod pot fi calculate şi alte nivele proteice.

Hrana suplimentară se administrează în doze reduse şi la intervale mici de timp, deoarece, când este distribuită în doze mari şi la intervale mari, creează doar şocuri nutritive, fapt dăunător stării generale a familiei de albine.

CALENDAR APICOL - FEBRUARIE

• În timpul iernii, la unele familii de albine pot să apară o serie de stări anormale care neliniştesc albinele şi le determină să-şi intensifice activitatea, ceea ce grăbeşte uzura organismului lor şi influenţează negativ iernarea. Cele mai frecvente stări anormale întâlnite sunt: insuficienţa sau epuizarea hranei, pierderea mătcii, îmbolnăvirea de diaree, umiditatea exagerată şi pătrunderea şoarecilor în stup.

• Pentru a depista din timp stările anormale, trebuie să recurgem la efectuarea de controale auditive săptămânale în vederea supravegherii iernării şi să luăm măsuri de înlăturare a stărilor anormale sesizate.

• În luna februarie, în Banat, pot să apară zile călduroase când temperatura aerului se ridică la peste 120C, astfel că este necesar să recurgem la pregătirea vetrelor de stupină în vederea efectuării zborurilor de curăţire de către albine, sau să procedăm la stimularea şi la supravegherea zborurilor de curăţire.

• În zilele reci, improprii pentru lucru în stupină, apicultorul poate proceda la repararea, curăţarea şi dezinfecţia inventarului apicol, precum şi la tratarea fagurilor clădiţi din rezerva stupinei cu fum de pucioasă.

• Dacă în urma controlului se remarcă, că se impune completarea rezervelor de hrană, apicultorul trebuie să recurgă la declanşarea hrănirii stimulente a familiilor de albine după efectuarea zborului de curăţire.

Articol publicat în revista Ferma nr. 2(57)/2008

Vizualizat: 5503 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [5]  
Pagini: [1]  1   
5.
Calculul e corect
|
02. 27, 2015. Friday 12:03
100 g substituenti........41g proteina x g substituenti .........150 g proteina x= 100*150/41=362 g de substituenti
4.
calcul
|
12. 30, 2013. Monday 16:28
calculul este corect, dar regula de 3 simpl este aplicat gresit la 41g avem 15g la x avem 100g deci x=41*100/15=275 Din 275 sadem 100g substituenti si ramane miere=275-100=175 g miere
3.
calcul
|
12. 30, 2013. Monday 16:20
calculul este complet grestit, 41g proteina se gasesc in 300g substituenti , nu in 100g...
2.
unde gasesc turte
|
11. 28, 2010. Sunday 10:30
sa stimulez spupi cu turte proteice cun#m, le procuri mr tel 0 740962205 sint din tulcea dobrogea
1.
unde gasesc turte
|
11. 28, 2010. Sunday 10:25
se gaseste turte gata facute ,vreau sa cumpar si eu 10 kg
Rezultate: [5]  
Pagini: [1]  1   
Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Tomit Agri Macchine, colaborare cu Great Plains Trelleborg ţine pasul cu noile provocări din agricultură
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?