Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Bani în plus pentru stupari

Publicat: 20 ianuarie 2020 - 14:19
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În pofida numeroaselor semnale de alarmă cu privire la dispariţia albinelor cauzată de activitatea umană, mai mult sau mai puţin obiective, Uniunea Europeană a înregistrat o creştere de 16 procente a producţiei de miere în perioada 2014-2018, datorită extinderii numărului de stupi şi al apicultorilor.

Bani în plus pentru stupari_b

Cel puţin asta reiese din raportul referitor la punerea în aplicare a programelor apicole din UE, publicat de Comisia Europeană.

Astfel, în 2018 activau în spaţiul comunitar nu mai puţin de 650.000 de apicultori, care deţineau în total 17,5 milioane de stupi, iar cantitatea de miere colectată a fost de 280.000 tone. „Sectorul apicol este crucial pentru agricultură şi pentru biodiversitate în general. Trebuie să încurajăm apicultorii din întreaga UE, motiv pentru care susţin ferm sporirea de la 120 milioane de euro la 180 milioane de euro a finanţării din partea UE pentru programele apicole pentru următorii trei ani, ca parte a propunerii Comisiei privind următorul buget alocat agriculturii”, a declarat noul comisar pentru agricultură, polonezul Janusz Wojciechowski.

Cum au fost gestionate fondurile UE?

Raportul publicat în luna decembrie 2019 oferă o perspectivă de ansamblu asupra sectorului şi asupra punerii în aplicare a măsurilor de sprijin întreprinse în cadrul programelor apicole ale UE. În intervalul 2017-2019, Uniunea Europeană a alocat anual suma de 36 milioane de euro ca şi cofinanţare pentru programele apicole elaborate la nivel naţional, în scopul îmbunătăţirii condiţiilor pentru sectorul respectiv şi a comercializării produselor din apicultură. Pentru perioada 2020-2022, contribuţia anuală a UE a fost majorată la 40 milioane de euro, iar bugetul alocat pentru fiecare stat membru este bazat pe numărul de stupi notificat către autorităţile europene.
Dintre cele opt măsuri eligibile în cadrul programelor apicole, cea mai mare parte a finanţării disponibile, cu o pondere cumulată de aproape 60%, a fost orientată spre măsurile de asistenţă tehnică (de exemplu, cursuri de formare profesională, sprijin pentru achiziţionarea de echipamente tehnice, sprijin pentru tinerii apicultori) şi combaterea agresorilor albinelor. De asemenea, 30% din buget a fost utilizat pentru finanţarea proiectelor de repopulare şi de asistenţă pentru gestionarea deplasării stupinelor în pastoral. Alte măsuri au inclus cercetarea aplicată, analizele produselor apicole, îmbunătăţirea calităţii produselor şi monitorizarea pieţei.

Impactul PAC

În ceea ce priveşte propunerile referitoare la politica agricolă comună (PAC) pentru perioada de după 2020, Comisia a considerat oportună includerea programelor pentru apicultură în planurile strategice PAC. Aceste planuri, elaborate la nivel naţional, stabilesc modalităţile prin care fiecare stat membru intenţionează să îndeplinească obiectivele PAC. Astfel, sectorul apicol se va bucura de o vizibilitate sporită şi va contribui, totodată, la îndeplinirea obiectivelor generale ale PAC, inclusiv în ceea ce priveşte acţiunile climatice. De asemenea, programele vor deveni obligatorii pentru statele membre, pentru a se asigura aplicarea şi sprijinirea lor continue.

AL DOILEA PRODUCĂTOR MONDIAL DE MIERE

Coloniile de albine sunt esenţiale pentru agricultură şi mediu, ele asigură reproducerea plantelor prin polenizare, în timp ce apicultura contribuie la dezvoltarea zonelor rurale. Creşterea albinelor este practicată în toate statele membre ale UE, iar Uniunea Europeană este pe locul al doilea în clasamentul celor mai mari producători de miere din lume, după China. Cu toate acestea, UE este şi un importator net de miere. }ările UE cu cea mai mare producţie de miere (România, Spania, Ungaria, Germania, Italia, Grecia, Franţa şi Polonia) sunt situate în principal în sudul Europei, unde condiţiile climatice sunt mai favorabile apiculturii. Pentru perioada 2020-2022, sunt disponibili 240 milioane de euro pentru a fi cheltuiţi în cadrul programelor naţionale de apicultură din UE, cu o creştere de 11% în comparaţie cu finanţarea anterioară (2017-2019).

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 1/250 (ediţia 1-31 ianuarie 2020)

Vizualizat: 61 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?