Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Atentat la Apis Mellifera - presiuni pentru modificarea Legii Apiculturii

Publicat: 28 martie 2019 - 12:41
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

“Suntem într-un mare pericol de a ne distruge fondul genetic apicol!” Avertismentul vine din partea lui Ioan Fetea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA), organizaţie ce reprezintă interesele a peste 20.000 de prisăcari din România.

Nu doar mierea autohtonă este afectată de concurenţa neloială din partea importurilor, ci şi albina noastră autohtonă este ameninţată de aducerea în ţară a raselor străine. Materialul biologic extern pune în pericol fondul genetic apicol autohton. Deci o problemă a apiculturii autohtone, una spinoasă, se referă la păstrarea rasei autohtone - Apis Mellifera.

Ioan FeteaClick pe poza pentru galerie!

Apetitul pentru importuri e boală veche românească
„Se fac nişte presiuni de nu vă închipuiţi; sunt nişte atacuri pentru a se introduce hibrizi şi alt material biologic în România din nişte ţări unde, în mod sigur, aceşti hibrizi birasiali nu mai sunt folositori de 10-15-20 de ani. Au găsit piaţă în România, pentru că aşa suntem noi, tot ce vine de afară e mai bun decât ce avem noi autohton! Şi, iată, suntem într-un mare pericol de a ne distruge acest fond genetic. Problema este acuma că materialul biologic străin a intrat în ţară în zona Sibiului, Braşovului, dar şi în alte zone a fost difuzat. Aducând un hibrid birasial în România, nu se mai poate multiplica; el în primă generaţie furnizează un produs, apoi în al doilea an trebuie cumpărată matca de unde a fost achiziţionată rasa, pentru că nu se mai poate produce în stupină. Aduc, deja, românii noştri material biologic din Italia, de pe Coasta Mediteranei. Or, noi în România avem alt tip de climă, temperată, şi albina noastră este adaptată de mii de ani la aceste condiţii. Da’, mă rog, banul contează, din păcate!”, a oftat resemnat liderul crescătorilor de albine.

Material biologic din ferma de producţie?!
Ioan Fetea a fost la Parlament şi a „rămas dezgustat de ceea ce s-a întâmplat, de discuţiile care sunt acolo”. Acesta s-a declarat pentru modificarea Legii Apiculturii aflată în dezbatere în Parlamentul României, dar are şi unele rezerve. „Mai nou se caută o modalitate de a legifera valorificarea materialului biologic din ferma de producţie! Or, la noi materialul biologic cel mai important e matca! Ferma de producţie are alt rol, să facă miere, polen, propolis. Există o ierarhie care trebuie respectată: ferma de elită, ferma de multiplicare, acestea pot să vândă material biologic, că sunt şi autorizate sanitar-veterinar şi înregistrate prin autoritatea zootehnică. Atunci nu mai are rost toată ierarhia şi toată organizarea procesului de selecţie şi ameliorare. Tare mi-e frică să nu prindă acest lucru şi să apară modificarea în Legea Apiculturii. Eu nu condamn parlamentarii, pentru că nu toţi se ocupă şi de apicultură, e un sector mai aparte, dar măcar să ţină seama de ceea ce doreşte apicultorul român şi nu un grup restrâns de persoane care vor să facă bani”, a concluzionat Ioan Fetea.

 Ioan Fetea_b

Ioan Fetea: “Sunt nişte presiuni pentru a introduce şi alt material biologic în România din nişte ţări unde, în mod sigur, aceşti hibrizi birasiali nu mai sunt utili de 10-15-20 de ani. Au găsit piaţă în România. Suntem într-un mare pericol de a ne distruge acest fond genetic”.

 

VÂNZAREA FAMILIILOR DE ALBINE, UN FALS!
Programul Naţional Apicol (PNA) a ajuns în ultimul an din seria celor trei ani de desfăşurare. Asociaţia Crescătorilor de Albine din România va începe negocierile cu APIA şi cu Ministerul Agriculturii privind noul PNA 2020-2022, luând în dezbatere tot ce înseamnă măsuri de sprijin pentru prisăcari. „Vrem să găsim şi alte forme de sprijin, nu numai pentru familiile de albine pe care le tot vindem şi, din păcate, abuzăm de această vânzare. Mi se pare că nu e reală, este falsă, adică se mai învârt pe ici, pe colo nişte facturi sau bani. Anul trecut noi am valorificat din PNA cam 83 la sută pe familii de albine şi mătci, în timp ce europenii pe acest material biologic consumă circa 14-16 la sută din PNA. Noi facem tot invers decât alţii!”, a precizat Ioan Fetea.

 

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 4/231 (ediţia 1-14 martie 2019)

Vizualizat: 158 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?