Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

APICULTURA în luna lui Cuptor. ATENŢIE la furtişag!

Publicat: 30 iunie 2017 - 16:20
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În luna iulie culesul nu mai este atât de intens, iar activitatea de ouat a mătcilor nu mai este la nivelul atins în luna iunie.

De aceea, puterea familiilor începe să scadă văzând cu ochii, cantitatea de puiet se reduce din ce în ce mai mult, creşterea trântorilor aproape că a încetat, aceştia fiind în unele cazuri izgoniţi de pe faguri şi grupaţi pe fundul stupului.

Potrivit specialiştilor, în această perioadă se urmăreşte, în continuare, bunul mers al dezvoltării familiilor care, deşi se află în declin de putere, trebuie să-şi continue un anumit ritm de dezvoltare. Pentru aceasta, în cazul lipsei unui cules de producţie sau de întreţinere în natură, se recurge chiar şi la hrăniri de stimulare cu sirop de zahăr sau se procedează la descăpăcirea fagurilor cu miere din rezervă.

Albinele la stup_b

Aici trebuie avută mare grijă pentru a nu provoca furtişagul, perioada fiind foarte propice manifestării acestuia. În acest scop, hrănirile se vor face mai mult pe seară, se vor reduce deschiderile urdinişurilor, se va verifica atent starea lăzilor, să nu existe crăpături sau deschideri prin care albinele ar putea pătrunde în stupi etc. Se va lucra precis, rapid, fără a ţine mult timp lăzile deschise. În cazul declanşării furtişagului, stupul respectiv se închide imediat şi se reduce urdinişul la maximum 1 cm deschidere, se ung pereţii stupului cu petrol sau cu motorină şi se afumă din belşug locul de lângă stupul atacat şi al celor învecinaţi acestuia. Se scot dintre stupi toate obiectele şi produsele care pot provoca furtişagul - scule şi piese apicole mânjite cu miere sau stropite cu sirop, faguri, bidoane etc.”, recomandă specialistul Vasile Deaconu, într-un articol publicat în revista România Apicolă.

Potrivit acestuia, un mijloc de bază pentru întărirea familiilor de albine îl constituie folosirea familiilor ajutătoare. Acum este cea mai favorabilă perioadă pentru a forma aceste familii, fără ca prin aceasta să se pericliteze folosirea culesurilor următoare.

Dacă unim toamna sau primăvara familiile de bază cu familiile ajutătoare, se măreşte cu 50% puterea familiilor şi se previne totodată roirea naturală.

Vizualizat: 4288 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Pavel Iovăneasă: Ne dorim să omologăm Breaza!

Pavel Iovăneasă: Ne dorim să omologăm Breaza!

Imagini din cadrul expoziţiei şi târgului de ovine "BREAZA - Regina Ţurcanelor". Realizările, greutăţile şi dorinţele membrilor Asociaţiei Crescătorilor de Oi "Retezatul-Haţeg" ne-au fost expuse de către Pavel Iovăneasă, preşedintele Asociației.

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?