Şi în albinărit există greşeli frecvente pe care le fac, de obicei, stuparii aflaţi la prima… roire.
Dar, chiar şi o minoră eroare poate costa pierderea întregului efectiv de albine sau compromiterea producţiei de miere.
1. Stupul nu este atent monitorizat
Apicultorii trebuie să observe activitatea albinelor; dacă acestea ”lucrează”, aduc polen sau pentru a preveni un eventual atac al unui parazit sau problemă.
O mare atenţie trebuie acordată şi numărului de albine care pier, mai ales dacă ele sunt găsite în jurul stupului. Se recomandă ca noii apicultori să verifice stupii o dată la fiecare două până la patru săptămâni.
2. Reginei nu i se acordă atenţia cuvenită
Un stup de albine nu poate supravieţui fără regina sa. Dacă se observă cu atenţie populaţia de albine, se poate depista că regina lipseşte şi treptat, populaţia va scădea. Primul semn va fi lipsa de ouă, apoi de larve tinere, iar în cele din urmă colonia nu va avea nici un puiet .
Un alt semnal ar putea fi o creştere de miere şi polen, deoarece, fără puiet de care să aibă grijă, albinele se concentrează în întregime pe căutarea hranei.
3. Nu se gestionează corect numărul ramelor
Numărul de rame este important pentru bunul mers al activităţii în stup. Deci, grijă mare ca albinele să aibă unde să construiască, dar nici să nu nu se aglomereze spaţiul din interior!
4. Noile familii de albine nu se hrănesc
La cumpărarea unei familii de albine în primăvară, insectele au nevoie de hrană, sunt slăbite şi nu au nici miere. Este nevoie ca timp de o lună cel puţin să le fie asigurtă o hrănire consistentă.
5. Stupii amplasaţi într-un loc neprietenos
Stupii trebuie poziţionaţi în locuri însorite şi relativ izolate, pe un loc plan, cu pământ bine bătătorit. Atenţie ca deschiderea stupului să nu fie către piscina unei case din zonă sau spre grădina de legume a vecinilor.
6. Recoltarea mierei prea devreme sau prea mult
Niciodată nu ar trebui să se recolteze miere de la o familie aflată în primul an! Coloniile tinere au nevoie de fiecare picătură pentru a trece cu bine peste prima iarnă.
7. Începerea albinăritului cu un singur stup
Specialiştii susţin că trebuie pornit în apicultură cu doi stupi pentru a putea face comparaţie la comportamentul, reacţiile şi situaţiile specifice. Din punct de vedere al rentabilităţii, s-ar putea ca unul din stupi să fie foarte slab, putând completa atunci cu puieţii ”mai puternici” pentru atingerea unui echilibru. Mai mult, există riscul ca prima familie să nu reziste şi atunci, din două, există şansa de a trece cu bine peste primul an apicol!
Sursa: portalul ModernFarmer.com