Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

7 greşeli ale apicultorilor începători

Publicat: 24 august 2020 - 10:49
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Şi în albinărit există greşeli frecvente pe care le fac, de obicei, stuparii aflaţi la prima… roire. 

Dar, chiar şi o minoră eroare poate costa pierderea întregului efectiv de albine sau compromiterea producţiei de miere.

1. Stupul nu este atent monitorizat

Apicultorii trebuie să observe activitatea albinelor; dacă acestea ”lucrează”, aduc polen sau pentru a preveni un eventual atac al unui parazit sau problemă.
O mare atenţie trebuie acordată şi numărului de albine care pier, mai ales dacă ele sunt găsite în jurul stupului. Se recomandă ca noii apicultori să verifice stupii o dată la fiecare două până la patru săptămâni.

2. Reginei nu i se acordă atenţia cuvenită

Un stup de albine nu poate supravieţui fără regina sa. Dacă se observă cu atenţie populaţia de albine, se poate depista că regina lipseşte şi treptat, populaţia va scădea. Primul semn va fi lipsa de ouă, apoi de larve tinere, iar în cele din urmă colonia nu va avea nici un puiet .

Un alt semnal ar putea fi o creştere de miere şi polen, deoarece, fără puiet de care să aibă grijă, albinele se concentrează în întregime pe căutarea hranei.

3. Nu se gestionează corect numărul ramelor

Numărul de rame este important pentru bunul mers al activităţii în stup. Deci, grijă mare ca albinele să aibă unde să construiască, dar nici să nu nu se aglomereze spaţiul din interior!

Albine_b

4. Noile familii de albine nu se hrănesc

La cumpărarea unei familii de albine în primăvară, insectele au nevoie de hrană, sunt slăbite şi nu au nici miere. Este nevoie ca timp de o lună cel puţin să le fie asigurtă o hrănire consistentă.


5. Stupii amplasaţi într-un loc neprietenos

Stupii trebuie poziţionaţi în locuri însorite şi relativ izolate, pe un loc plan, cu pământ bine bătătorit. Atenţie ca deschiderea stupului să nu fie către piscina unei case din zonă sau spre grădina de legume a vecinilor.


6. Recoltarea mierei prea devreme sau prea mult

Niciodată nu ar trebui să se recolteze miere de la o familie aflată în primul an! Coloniile tinere au nevoie de fiecare picătură pentru a trece cu bine peste prima iarnă.

Două lucrări de primă urgenţă în stupină_b

7. Începerea albinăritului cu un singur stup

Specialiştii susţin că trebuie pornit în apicultură cu doi stupi pentru a putea face comparaţie la comportamentul, reacţiile şi situaţiile specifice. Din punct de vedere al rentabilităţii, s-ar putea ca unul din stupi să fie foarte slab, putând completa atunci cu puieţii ”mai puternici” pentru atingerea unui echilibru. Mai mult, există riscul ca prima familie să nu reziste şi atunci, din două, există şansa de a trece cu bine peste primul an apicol!

Sursa: portalul ModernFarmer.com

Vizualizat: 3235 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?