Kwizda
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

ZIUA produsului agroalimentar ROMÂNESC

Publicat: 08 noiembrie 2017 - 13:07
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Agricultura românească s-a pricopsit în această toamnă cu o sărbătoare a produsului agroalimentar românesc, fixată prin lege (168/2017) pentru data de 10 octombrie. Anul acesta, evenimentul a picat într-o zi de marți. 

Lăsăm deoparte faptul că marțea e considerată în popor zi cu ghinion. Anapoda e plasarea acestei sărbători într-o zi lucrătoare. Duminica ar fi fost ziua ideală, fiindcă orășenii, care formează clientela cea mai căutată de producători, sunt la serviciu. Sau poate parlamentarii care au emis legea s-au gândit mai degrabă la pensionari și la funcționarii publici care ar putea trage chiulul de la birou, ca să cumpere o pastramă sau o bucată de cașcaval, având deja lefurile mărite.

rosii-de-gradina.jpg.2_b

Lege e, dar nu se aplică!

Găsesc de cuviință să reamintesc cititorilor că inițiatorul legii a fost deputatul de Olt, Alexandru Stănescu, ajuns din vicepreședinte, președinte al Comisiei pentru Agricultură, după retragerea din funcție a lui Ioan Munteanu, care se află sub control judiciar, fiind suspectat de procurorii DNA că a încasat o mită de 400.000 de euro. În expunerea de motive, inițiatorii PL 187/2017, denumirea sub care a circulat legea pe traseul adoptării, au afirmat că există ”o serie de disfuncționalități la nivel legislativ în ceea ce privește promovarea produselor agroalimentare românești, acestea generând o funcționare ineficientă a relației producători agricoli naționali, zonali sau locali ca furnizori și consumatori finali”. Citind acest pasaj, mi-am amintit că există deja o lege, nr. 145/2014, emisă tocmai pentru a eficientiza relația dintre producătorii agricoli și consumatorii finali.

Legea a fost dată când portofoliul Agriculturii era deținut de Daniel Constantin. În 2014, Alexandru Stănescu era membru al Comisiei pentru Agricultură. Prin urmare, știa de această lege, care a circulat pe traseul instituțional sub denumirea de PL 89/2014, prevăzând ”crearea de premise pentru ca producția realizată de micii producători să fie valorificată în condiții civilizate, care să asigure atât venituri corecte pentru producători, cât și informații complete asupra provenienței mărfurilor și prețuri corecte la consumatorul final”.

Pe larg despre produsul agroalimentar românesc aflați din revista Ferma nr. 19/202 (editia 1-14 noiembrie)

Un articol semnat DUMITRU BĂDIȚA


Vizualizat: 171 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Dumitru Bădița
|
11. 21, 2017. Tuesday 08:54
Bună ziua, sunt Dumitru Bădița, autorul articolului. Vă mulțumesc pentru comentariu și vă respect munca din grădină. Subiectul articolului meu este un eveniment instituit printr-o lege emisă de parlament, lege care urmărește să promoveze produsele agroalimentare românești. Potrivit legii, evenimentul a fost fixat în data de 10 octombrie, care a picat anul acesta în cursul săptămânii. Observația mea este că ziua ar fi trebuit fixată în week end, pentru a avea un număr mai mare de vizitatori la târgurile organizate cu acest prilej. E important, atunci când se alocă bani de la bugetul public, să se facă în mod eficient pentru public. Cu siguranță ar fi vrut și alți români să participe la eveniment, dar nu au reușit să ajungă din cauza obligațiilor profesionale. Poate sunteți de acord cu mine, poate nu sunteți, dar ”public” nu înseamnă numai primarul, cu angajații primăriei, plus funcționari din alte instituții publice aduși a căror participare a fost motivată ca sarcină de serviciu. Public nu înseamnă numai pensionarii care au mai multe șanse să participe într-o zi de marți la târgul din parcul municipal. Public înseamnă toată suflarea plătitoare de taxe și impozite. Ziua produsului românesc ar fi trebuit programată într-o zi de week end, tocmai ca produsul românesc să poată fi promovat/vândut în modul cel mai eficient.
1.
|
11. 20, 2017. Monday 16:09
Nu am inteles prea bine legatura dintre produsele romanesti si continutul acestui articol. Produsul romanesc este in primul rand o optiune pe care o iei indiferent daca este marti, luni sau alta zi.. Il placi sau nu, te bati pentru el sau nu. La mine in gradina cresc in mare majoritate doar vegetale romanesti obtinute din seminte romanesti, pastrate peste ani, iar in materie de rosii(tomate) am adunat in 'colectie' peste 100 de soiuri cultivate de zeci de ani la noi in tara.
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Vacile superproductive, dovada progresului genetic!

Vacile superproductive, dovada progresului genetic!

Cine şi-a făcut anul acesta timp pentru a vizita INDAGRA, expoziţia naţională de agriculută, a putut admira la standul Asociaţiei HolsteinRo câteva dintre cele mai performante vaci de lapte din România. Printre acestea, un exemplar aparţinând societăţii Panifcom Iaşi, administrată de Liviu Bălănici, care a încheiat cea de a doua lactaţie cu o producţie de 13.636 de litri, iar în primele 128 de zile din lactaţia a treia a ajuns la 6.800 de litri.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Porc Crescut Româneşte Strugurii moldoveneşti, la mare căutare
Cultura anului 2017

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2017?