Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Studiu: laptele de vacă, mai bun pentru mediu decât cel de soia

Publicat: 19 septembrie 2020 - 12:11
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Acţionând sub presiunea crescândă în ceea ce priveşte problemele de mediu şi consumul sustenabil de alimente, cercetătorii au încercat să afle care este cea mai bună alternativă de consum când vine vorba de lapte.

Rezultatele studiului publicate în Journal of Applied Animal Nutrition sugerează că, deşi laptele provenit de la vaci este supus unui control sporit din motive de mediu, are o utilizare mai durabilă a terenului decât producerea aşa-numitului "lapte de soia". Soia pare să aibă o amprentă de carbon foarte mare, în special dacă este obţinută pe terenurile în care s-a făcut recent conversia de la exploatarea forestieră la cea agricolă.

Cercetările sugerează că emisiile de gaze cu efect de seră şi pierderea habitatelor faunei sălbatice au stimulat o "îngrijorare globală în creştere cu privire la extinderea continuă a producţiei de soia şi miez de palmier pe terenuri recent transformate din păduri şi păşuni naturale". De asemenea, raportul a analizat rolul făinii de soia şi a făinii de sâmburi de palmier în nutriţia animalelor.

Lapte_bConcluzia la care au ajuns cercetătorii este că 'laptele de soia' obţinut direct din soia este un proces mai puţin eficient decât producerea laptelui din vacile de lapte, mai ales atunci când animalele sunt ţinute le păşune sau li se administrează diete care nu conţin făină de soia. Potrivit studiului, dietele pentru păsări şi porci conţin niveluri mai ridicate de făină de soia decât cele de la animalele rumegătoare. Cantităţi mici de ulei de soia sunt incluse în hrana pentru porci şi păsări, dar principalele sale utilizări sunt în alimentele procesate.

Studiul susţine că 85 litri de lapte sunt produse în Marea Britanie la fiecare kilogram de făină de soia consumat de vacile de lapte. Pentru a produce 200 ml de lapte de vacă sunt necesare 7 grame de făină de soia.

Conform raportului, uleiurile de soia şi de palmier reprezintă împreună 90% din producţia totală de ulei vegetal la nivel mondial. "Producţia de ulei de soia şi de palmier este asociată cu defrişările, degradarea solului, distrugerea habitatelor sălbatice şi pierderea pajiştilor naturale în unele regiuni ale lumii", argumentează cercetătorii, precizând totodată că "industria hranei pentru animale şi a alimentelor destinate consumului uman necesită înlocuirea produselor din soia şi ulei de palmier cu surse alternative de ingrediente bogate în proteine".

Vizualizat: 985 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?