Kwizda
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Strategie pentru reducerea conţinutului de solanină şi caconină din cartofi

Publicat: 05 martie 2018 - 14:38
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cercetătorii de la Universitatea Federico II din Napoli au descris noi metode pentru a reduce conţinutul de alfa-solanină şi alfa-caconină din cartofi, substanţe potenţial toxice în cantităţi mari.

Cartofii reprezintă hrana de bază pentru peste un miliard de oameni din întreaga lume, precum şi o sursă primară de carbohidraţi şi o cultură vitală pentru economiile din America de Sud, Africa şi Asia Centrală. De asemenea, ocupă locul al treilea (după orez şi grâu) pe lista produselor alimentare de care depinde lumea pentru securitatea alimentară.

cartofi-glicoalcaloizi_bPe de altă parte, în anumite condiţii, aceştia pot fi periculoşi pentru sănătatea umană, atunci când conţinutul de glicoalcaloizi este prea mare, iar consumul de metaboliţii secundari, cum ar fi alfa-solanina şi alfa-chaconina are efecte nocive, putând provoca chiar decesul.

Pentru a rezolva această problemă, cercetătorii italieni au folosit o soluţie specială pe bază de hidroxid de sodiu (NaOH) la PH 12, iar cartofii au fost incubaţi în întuneric la temperatura camerei timp de 24 de ore. Rezultatul: în toate probele analizate, cantitatea de alfa-solanină şi alfa-caconină s-a redus cu 43 şi, respectiv, 27%. Acest proces permite reducerea conţinutului total de glicoalcaloizi pe timpul recoltării, transportului şi depozitării.

Compuşii alfa-solanină şi alfa-caconină oferă o protecţie chimică eficientă faţă de dăunători, fungi sau bacterii. Anumite specii de cartof sălbatic conţin niveluri ridicate de glicoalcaloizi şi sunt folosite în studiile de ameliorare pentru a introduce caracteristici unice în speciile cultivabile, cum ar fi o mare rezistenţă la agenţi patogeni.

Factorii de stres care apar înainte şi în timpul recoltării pot determina o creştere rapidă a concentraţiei de alfa-solanină şi alfa-caconină. Chiar şi condiţiile ulterioare recoltării, cum ar fi expunerea la lumină, căldură pe perioada depozitării, pot influenţa nivelurile de glicoalcaloizi.

Vizualizat: 207 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

VIZITATORI LA AGRARIA 2017 (I)

VIZITATORI LA AGRARIA 2017 (I)

Vizitatorii spun ce caută la Agraria, cea mai mare şi mai dinamică expoziţie agricolă în câmp din Transilvania, organizată de DLG Intermarketing, la Jucu, în judeţul Cluj. Peste 28.000 de vizitatori au fost la Agraria în 2017, cu 50 la sută mai mulţi decât în 2016.


Redactor: Violeta Mâţ
Imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga AGRARIA, o ediţie care promite! FarmFacts pentru agricultura de precizie
Cultura anului 2017

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2017?