Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Şrotul şi turtele de floarea soarelui în hrana monogastricelor

Publicat: 24 februarie 2010 - 15:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Subprodusele furajere obţinute, în cazul de faţă, în urma procesului de prelucrare a seminţelor de floarea soarelui, se diferenţiază în funcţie de materia primă din care provin (seminţe întregi sau decorticate), dar şi de tehnologia de producere a uleiului.

Click pe poza pentru galerie!

Printre aceste produse secundare se numără şi şrotul de floarea soarelui, rezultat în urma extragerii grăsimii din seminţele de floarea soarelui, subprodus denumit generic „şrot”.

În vederea obţinerii în cantităţi cât mai mari a grăsimii din seminţele de floarea soarelui se practică extracţia cu solvenţi, proces în urma căruia în produsul secundar rămâne o cantitate redusă de grăsime, respectiv sub 1%. În cazuri mai rare, extragerea uleiului se face şi prin presare la rece, situaţie în care produsul secundar obţinut poartă denumirea de turte, acestea conţinând grăsime chiar până la 20%.

 

Calitate determinată de compoziţie

Există o mare variabilitate a compoziţiei chimice a şroturilor şi a turtelor, valorile orientative fiind redate în tabel.

Aşa după cum se observă, dacă seminţele de floarea soarelui nu sunt decorticate, şroturile care rezultă după extragerea uleiului au un conţinut mai redus în proteină şi mai ridicat în celuloză. Proteina din aceste şroturi este deficitară în lizină, dar are un conţinut ridicat în metionină.

Calitatea acestor şroturi depinde de cantitatea de coji pe care o conţin, acestea fiind bogate în celuloză şi chiar în lignină.

La monogastrice, acest conţinut în celuloză are efect negativ asupra digestibităţii substanţelor nutritive şi a energiei şi din această cauză se recomandă utilizarea acestora în hrana rumegătoarelor. Şroturile de floarea soarelui au un conţinut redus în Ca.

Comparativ cu alte oleaginoase, seminţele de floarea soarelui nu conţin factori antinutritivi.
Condiţiile tehnice de calitate ale şrotului de floarea soarelui, utilizat ca materie primă în industria de furaje combinate, impun respectarea următoarelor caracteristici: un aspect de masă măcinată, fără particule arse sau mucegăite, de culoare alb-cenuşie, cu un miros specific (nu de mucegai, de acru sau încins), cenuşă brută maximum 9% şi minimum 30% proteină brută.

 

MOD DE UTILIZARE

În hrana monogastricelor aceste subproduse se folosesc pentru echilibrarea proteică a hranei şi pentru a optimiza conţinutul în aminoacizi cu sulf. Rezultate bune se obţin când se folosesc şroturile de foarte bună calitate, respectiv cele decorticate cu un conţinut ridicat în proteină, dar scăzut în celuloză.

Şrotul de floarea soarelui:

- 10-15% în furajele combinate utilizate în hrana suinelor adulte de reproducţie, a păsărilor adulte şi a porcilor supuşi îngrăşării;
- 5-7% în furajele combinate destinate purceilor sugari, broilerilor de găină, de curcă, de raţă şi de gâscă.

Turtele de floarea soarelui pot substitui şroturile în proporţie de până la 50% în structura furajelor combinate destinate diferitelor specii şi categorii de animale monogastrice.

 

VARIABILITATEA COMPOZIŢIEI CHIMICE

Tabel compoziţie chimicăClick pe poza pentru galerie!

Vizualizat: 13744 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Pavel Iovăneasă: Ne dorim să omologăm Breaza!

Pavel Iovăneasă: Ne dorim să omologăm Breaza!

Imagini din cadrul expoziţiei şi târgului de ovine "BREAZA - Regina Ţurcanelor". Realizările, greutăţile şi dorinţele membrilor Asociaţiei Crescătorilor de Oi "Retezatul-Haţeg" ne-au fost expuse de către Pavel Iovăneasă, preşedintele Asociației.

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?