Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a făcut un pas important spre a deveni o organizaţie de date complet deschisă, angajându-se să publice datele ştiinţifice pe care le utilizează pentru programele şi anchetele de monitorizare la nivelul întregii UE şi multe dintre evaluările sale privind riscurile.
Într-un raport publicat săptămâna aceasta, EFSA prezintă modul în care intenţionează să împărtăşească date colectate în domenii precum: obiceiurile consumului de alimente; reziduuri de pesticide în alimente; contaminanţi chimici şi aditivi în produsele alimentare; focare de toxiinfecţii alimentare şi rezistenţă antimicrobiană.
Datele vor fi puse la dispoziţie pe Knowledge Junction, depozitul deschis, creat de EFSA pentru a îmbunătăţi transparenţa, reproductibilitatea şi reutilizarea dovezilor în evaluările de risc pentru siguranţa alimentară şi a hranei pentru animale. Primele seturi de date vor fi publicate anul acesta. Knowledge Junction este o comunitate pe platforma Zenodo şi poate fi accesată de oricine are un browser web.
Mary Gilsenan, şefa unităţii de gestionare a evidenţelor EFSA, a declarat: "Transmiterea acestor date în mod liber va marca o piatră de hotar semnificativă pentru statele membre care furnizează atât de multe date pe care le folosim, cât şi pentru EFSA în sine. Pentru prima dată când vom publica anumite rezultate ştiinţifice, vom pune la dispoziţie simultan toate datele utilizate în evaluare. Acest lucru ne va da un proces de publicare a datelor care să fie la timp, comparabil, interoperabil şi accesibil".
Pe lângă faptul că este în concordanţă cu unul dintre obiectivele strategice esenţiale ale EFSA - de a-şi lărgi baza de date şi de a maximiza accesul la datele sale - această acţiune face parte din eforturile mai largi ale UE de a promova accesul public la date şi informaţii.
Raportul a fost elaborat de către specialiştii în domeniul datelor din cadrul EFSA, în strânsă colaborare cu experţii şi autorităţile din statele membre ale UE. Aceasta include o revizuire a măsurilor pe care le adoptă fiecare ţară pentru a asigura accesul publicului la datele guvernamentale. Organizaţiile pentru siguranţa alimentelor şi a hranei pentru animale adoptă abordări diferite, dar disponibilitatea datelor privind siguranţa alimentară creşte de la an la an.