Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Siguranţa alimentară - planuri pentru o transparenţă totală

Publicat: 18 ianuarie 2019 - 18:06
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a făcut un pas important spre a deveni o organizaţie de date complet deschisă, angajându-se să publice datele ştiinţifice pe care le utilizează pentru programele şi anchetele de monitorizare la nivelul întregii UE şi multe dintre evaluările sale privind riscurile.

Într-un raport publicat săptămâna aceasta, EFSA prezintă modul în care intenţionează să împărtăşească date colectate în domenii precum: obiceiurile consumului de alimente; reziduuri de pesticide în alimente; contaminanţi chimici şi aditivi în produsele alimentare; focare de toxiinfecţii alimentare şi rezistenţă antimicrobiană.

EFSA-logo_bDatele vor fi puse la dispoziţie pe Knowledge Junction, depozitul deschis, creat de EFSA pentru a îmbunătăţi transparenţa, reproductibilitatea şi reutilizarea dovezilor în evaluările de risc pentru siguranţa alimentară şi a hranei pentru animale. Primele seturi de date vor fi publicate anul acesta. Knowledge Junction este o comunitate pe platforma Zenodo şi poate fi accesată de oricine are un browser web.

Mary Gilsenan, şefa unităţii de gestionare a evidenţelor EFSA, a declarat: "Transmiterea acestor date în mod liber va marca o piatră de hotar semnificativă pentru statele membre care furnizează atât de multe date pe care le folosim, cât şi pentru EFSA în sine. Pentru prima dată când vom publica anumite rezultate ştiinţifice, vom pune la dispoziţie simultan toate datele utilizate în evaluare. Acest lucru ne va da un proces de publicare a datelor care să fie la timp, comparabil, interoperabil şi accesibil".

Pe lângă faptul că este în concordanţă cu unul dintre obiectivele strategice esenţiale ale EFSA - de a-şi lărgi baza de date şi de a maximiza accesul la datele sale - această acţiune face parte din eforturile mai largi ale UE de a promova accesul public la date şi informaţii.

Raportul a fost elaborat de către specialiştii în domeniul datelor din cadrul EFSA, în strânsă colaborare cu experţii şi autorităţile din statele membre ale UE. Aceasta include o revizuire a măsurilor pe care le adoptă fiecare ţară pentru a asigura accesul publicului la datele guvernamentale. Organizaţiile pentru siguranţa alimentelor şi a hranei pentru animale adoptă abordări diferite, dar disponibilitatea datelor privind siguranţa alimentară creşte de la an la an.

Vizualizat: 376 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!