Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Sfârşitul cotei de zahăr, noi oportunităţi de piaţă

Publicat: 25 decembrie 2017 - 09:12
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Odată cu eliminarea preţului minim şi a cotei de producţie pentru sfecla de zahăr, Uniunea Europeană ar putea deveni un exportator net de zahăr, pentru prima dată în ultimii zece ani.

Ultimul sistem existent de cote agricole din Uniunea Europeană, cel care gestionează producţia de zahăr, a fost eliminat de la 1 octombrie, după aproape 50 de ani de aplicare. Sfârşitul sistemului de cote le oferă producătorilor posibilitatea de a-şi adapta producţia la oportunităţile comerciale reale şi simplifică totodată gestionarea politicilor şi sarcina administrativă pentru operatori, cultivatori şi comercianţi.

Sfecla de zahar_b
Decizia de a pune capăt cotelor de zahăr acum a fost luată de comun acord de Parlamentul European şi statele membre în cadrul reformei din 2013 a politicii agricole comune (PAC), în urma unui amplu proces de restructurare iniţiat în anul 2006. Sectorul zahărului va putea fi însă susţinut în continuare prin măsuri precum un tarif la import substanţial al UE (în afara acordurilor comerciale preferenţiale), sprijin pentru depozitarea privată, măsuri de răspuns rapid la crizele grave ce afectează preţurile, sprijin pentru venit destinat fermierilor sub forma plăţilor directe, sprijin cuplat facultativ pentru sectoarele în dificultate şi, nu în ultimul rând, posibilitatea negocierii colective a condiţiilor de repartizare a valorii.

Încotro se îndreaptă piaţa europeană?
În general, producătorii de zahăr din spaţiul comunitar s-au pregătit pentru această nouă realitate, în care vor putea să producă, să vândă şi să exporte fără constrângeri de volum. Chiar dacă Europa Centrală şi de Est sunt văzute ca regiuni cu potenţial ridicat de dezvoltare, analiştii din domeniu consideră că majoritatea producţiei suplimentare va fi realizată tot de către statele din Vest, consolidându-se astfel rolul principalilor producători în anii care vor urma.
În timp ce producţia de zahăr din sfeclă a Uniunii Europene este deseori privită în ansamblu, realitatea este că nu mai puţin de 19 ţări, având fiecare până la şase companii care operează fabrici de procesare pe piaţa lor, sunt implicate în procesul de producţie. Europa de Vest asigură două treimi din producţia UE, depăşind 1 milion de tone de zahăr pe an. Întrucât cei mai mari şapte producători de zahăr deţin peste 80% din capacitatea de procesare a sfeclei de zahăr din spaţiul comunitar, piaţa pare deja destul de concentrată. Potrivit unei analize Rabobank, cele mai multe companii au investit în eficienţa energetică, capacitatea de stocare şi îmbunătăţirea logisticii, dar mai puţin în extinderea producţiei. Franţa şi Germania sunt privite ca principalele beneficiare ale liberalizării pieţei zahărului, cu o creştere de producţie estimată la peste două milioane de tone în primul sezon de post-cote.

Zahar_b
Mai există însă un aspect ce trebuie luat în considerare, legat de consum. Atitudinea faţă de această materie primă este în plină schimbare la nivel global. Întrucât preocupările consumatorilor şi ale guvernelor au devenit tot mai accentuate, companiile din domeniul alimentar şi al băuturilor în special au simţit această presiune. Pe termen lung, asta ar putea însemna o încetinire a consumului de zahăr. În acest context, perspectiva utilizării zahărului industrial pe pieţele emergente este esenţială. Alimentele şi băuturile prelucrate reprezintă 63% din consumul global de zahăr, iar cea mai mare parte a acestei utilizări industriale (47%) se află pe pieţele în dezvoltare.

Volatilitatea preţurilor pune presiune pe producători
De notat şi faptul că preţul mediu al zahărului în Uniunea Europeană a crescut de la finele anului 2016 până la aproximativ 500 euro tona şi de câteva luni este stabil, mult peste nivelul mondial de 350 de euro/t. Iar odată cu eliminarea cotelor, preţurile europene la zahăr vor fi expuse mai mult la volatilitatea preţurilor mondiale. Pe de altă parte, orice creştere de producţie va exercita o presiune suplimentară.
În sezonul 2017/2018, suprafaţa cu sfeclă de zahăr din UE este estimată să crească cu 14%, ajungând la 1,73 milioane hectare. Lipsa precipitaţiilor din prima parte a anului nu pare să fi influenţat randamentul mediu, estimat la 76,5 t/ha, care este cu aproape 7 procente peste media ultimilor cinci ani. Prin urmare, se aşteaptă o producţie totală de peste 130 milioane tone. În acelaşi timp, producţia de zahăr alb este estimată la 20,1 milioane tone, cu 20% mai mult faţă de sezonul 2016-2017.
Odată cu sfârşitul cotelor de zahăr şi creşterea producţiei anunţate, se aşteaptă o scădere a importurilor, până la 1,5 milioane tone, în timp ce exporturile ar urma să se dubleze la 2,8 milioane tone. În acelaşi timp, condiţiile meteorologice favorabile din Asia, Australia şi Brazilia au susţinut o creştere a producţiei de trestie de zahăr, ceea ce ar putea conduce la un excedent de zahăr de 4,6 milioane tone pe piaţa mondială în sezonul 2017-2018. Şi cum această disponibilitate sporită nu poate fi susţinută de consum, toate prognozele indică o presiune suplimentară asupra preţurilor la zahăr, atât la nivel mondial, cât şi la nivelul UE.

Concesiile Uniunii Europene în negocierile cu Mercosur ar putea crea o criză şi un declin sever al producţiei de zahăr din sfeclă în UE. Despre presiunea din partea importurilor extracomunitare asupra producătorilor europeni citiţi în pag. 58.

 
„O POZIŢIE FAVORABILĂ”
Referindu-se la acest moment, Phil Hogan, comisarul pentru Agricultură şi dezvoltare rurală, declara: „Sfârşitul sistemului cotelor reprezintă un punct de cotitură important pentru sectorul european al zahărului şi marchează o altă etapă însemnată din orientarea către piaţă a politicii agricole comune. Producătorii vor avea acum posibilitatea de a-şi extinde schimburile comerciale pe pieţe internaţionale, iar cu sprijinul adecvat în materie de politici din partea Comisiei Europene - cum este Observatorul pieţei zahărului, care furnizează informaţii prompte şi relevante despre piaţă -, ei ar trebui să dispună de toate posibilităţile care să le asigure reuşita. Sunt convins că, din momentul în care a fost hotărâtă data la care vor lua sfârşit cotele de zahăr, industria şi-a asigurat o poziţie favorabilă care să-i permită să beneficieze de oportunităţile pe care le prezintă eliminarea acestor cote”.
Sistemul european al cotelor de zahăr a fost introdus în 1968, odată cu primele reguli din cadrul politicii agricole comune (PAC) referitoare la zahăr şi cu un preţ de sprijin pentru producători fixat la un nivel semnificativ mai mare decât cel de pe piaţa mondială. Între anii 2006 şi 2010, sectorul zahărului a fost restructurat profund, beneficiind şi de un sprijin financiar generos, în valoare de 5,4 miliarde de euro. În aceste condiţii, productivitatea a crescut substanţial în ultimii ani. Uniunea Europeană este cel mai mare producător de zahăr din sfeclă la nivel mondial. În general, sfecla de zahăr din UE este cultivată în jumătatea nordică a Europei, acolo unde clima este mai propice pentru această cultură. UE deţine şi o importantă industrie de rafinare care prelucrează zahăr din trestie brut provenit din importuri.

PRINCIPALELE ŢĂRI CULTIVATOARE DE SFECLĂ DE ZAHĂR DIN UE ŞI PRODUCŢIILE OBŢINUTE

 tabsfeclan117_b

Un articol publicat în revista Ferma nr. 19/202 (editia 1-14 noiembrie)

 

Vizualizat: 1770 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?