Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Sectorul produselor LACTATE are nevoie de SUSŢINERE!

Publicat: 03 aprilie 2020 - 18:07
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Asociaţia Europeană a Producătorilor de Lactate (European Dairy Association - EDA) solicită administraţiei UE să sprijine cererile de activare a schemei de ajutoare pentru depozitarea privată a anumitor produse lactate, ca urmare a impactului Covid-19.

Preşedintele EDA, Michel Nalet, a solicitat printr-o scrisoare adresată comisarului european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, polonezul Janusz Wojciechowski, să vină cu soluţii concrete în sprijinul sectorului de fabricare a produselor lactate şi a brânzeturilor.

"În perioadele de tulburări crescute ale pieţei, Comisia Europeană are competenţa deplină, bugetul necesar, politicile şi instrumentele operaţionale ale PAC în vigoare pentru a proteja sectorul laptelui. Solicităm, prin urmare, CE să reacţioneze la tulburările actuale ale pieţei laptelui induse de COVID-19 în mod adecvat şi proporţional, la nivel european, activând Schema de ajutoare pentru stocarea privată la unt, lapte praf şi brânzeturi, aşa cum este prevăzut în regulamentul privind Organizarea comună a pieţelor (OCP)", se precizează în scrisoare.

Michel_Nalet-EDA_b"Sunt trist şi, da, şocat să văd că statele membre sunt obligate să intervină, la nivel naţional sau chiar la nivel regional, să ia măsurile necesare pentru a-şi proteja pieţele naţionale de lapte. În timp ce sectoare importante ale economiei (export, Horeca, pieţele locale în aer liber) sunt dezactivate de COVID-19, iar comercianţii cu amănuntul au fost şi ei forţaţi de această criză să accepte preţuri mai mici şi întârzieri de plată mai mari, atingem maximul sezonier al producţiei de lapte în Uniune. Pieţele produselor lactate la nivel european şi global au reacţionat, iar preţurile, în special pentru laptele praf, prezintă o tendinţă descendentă puternică", consideră Michel Nalet.

Deşi nu a primit încă un răspuns din partea comisarului Wojciechowski, preşedintele EDA a anunţat pentru luni o videoconferinţă, pentru a exprima nevoia de acţiuni imediate la nivel european. În circumstanţele extraordinare de astăzi, industria produselor lactate europene depune toate eforturile necesare pentru a răspunde responsabilităţii sociale şi pentru a asigura colectarea, procesarea şi distribuirea laptelui şi a produselor lactate în Uniunea Europeană.

Vizualizat: 1376 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?