Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Să ne bazăm mai mult pe ceea ce producem!

Publicat: 13 martie 2020 - 16:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Chiar dacă societatea românească este afectată într-o oarecare măsură de condiţiile speciale în care ne aflăm astăzi pe fondul apariţiei coronavirusului, fermierii sunt destul de liniştiţi şi pregătiţi să ne asigure hrana de care avem nevoie.

Octavian_Groza-02_bOctavian Groza, directorul tehnic de la SC Lux Com SRL, crede că nu ar trebui să apară probleme pe lanţul de aprovizionare. "Din punctul de vedere al fermierilor nu este nici o problema, dar constat că există o reţinere din partea distribuitorilor de inputuri. Au fost restricţionate vizitele la fermieri şi asta nu este neapărat un lucru rău. Discutăm mai mult pe telefon. Fermierii în general şi-au asigurat stocurile de produse necesare pentru campania de primăvară", susţine acesta.

El a semnalat totuşi câteva situaţii în care companiile de seminţe nu au putut furniza anumiţi hibrizi, care sunt produşi în alte ţări europene. "Atât Monsanto, cât şi Pioneer se află în situaţia asta. Sunt câteva camioane blocate şi probabil nu vor ajunge prea curând în România. Oricum, cele două companii au soluţii şi oricând acei hibrizi pot fi înlocuiţi cu alţii, care se pretează la fel de bine de a fi cultivaţi la noi în ţară", ne-a declarat agronomul fermei din judeţul Călăraşi.

Avem stocuri de făină, ulei şi zahăr!

Deşi România este dependentă în mare măsură de importuri, Octavian Groza nu crede că se va ajunge la o criză alimentară, nici dacă se vor închide graniţele. "Avem suficiente stocuri de grâu de foarte bună calitate, pentru mori şi pentru industria de panificaţie. Chiar dacă se va prelungi această criză, ceea ce nu este de dorit, putem face faţă fără probleme. Avem destul zahăr, ulei şi făină încât să trecem cu bine peste momentul acesta. Să nu uităm că unii agenţi economici importă făină de mălai sau de grâu produsă în străinătate, dar cu materie primă românească", afirmă cel care se ocupă de partea tehnică în ferma lui Gheorghe Ţuţuianu din Câmpia Bărăganului.

În opinia sa, este un moment bun pentru ca românii să realizeze în sfârşit că au nevoie de produsele româneşti şi să renunţe la cele din import, sprijinind astfel producţia autohtonă. "Să încercăm să nu-i băgăm în faliment pe producătorii agricoli români. Să ne bazăm mai mult pe ceea ce producem în ţara noastră! Cu excepţia anumitor fructe, cu care lumea s-a obişnuit în ultimii ani şi care necesită un climat mai cald, noi avem cam tot ce ne trebuie", constată acesta.

Pe de altă parte, el consideră că statul ar putea face mai mult pentru închiderea lanţului de producţie. "E nevoie de măsuri concrete pentru stimularea procesării. Să nu mai mai vindem afară materie primă şi să exportăm astfel subvenţie. Trebuie să prelucrăm mai mult în ţară!", avertizează Groza.

 

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo şi prin WhatsApp la telefon 0722814021.

Vizualizat: 1127 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?