Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Retailul le-a pus botniţă - ACDBR ţine palma distribuţiei tradiţionale

Publicat: 10 aprilie 2018 - 00:46
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Asociaţia Companiilor de Distribuţie de Bunuri din România (ACDBR) şi Academia de Ştiinţe Economice (ASE) au organizat, pe 2 noiembrie 2017, conferinţa cu tema „Puterea şi provocările strategice ale distribuţiei tradiţionale de bunuri în economia naţională”.

 

Aula Magna a ASE a fost martora unui eveniment care şi-a propus să dezbată statutul economic şi juridic al operatorilor economici care realizează, în sistem tradiţional, distribuţia bunurilor de larg consum, precum şi necesitatea unui mediu concurenţial loial între diferitele tipuri de comerţ în piaţa naţională.

Puterea şi provocările strategice ale distribuţiei tradiţionale de bunuri în economia naţională_b

Suprafaţă de vânzare în funcţie de numărul de locuitori
S-a mai supus dezbaterii crearea unor măsuri de finanţare cu fonduri UE pentru distribuţia de bunuri în România, dar şi limitarea, prin act normativ, a suprafeţei de vânzare admisă în oraşe la maximum 200 mp. Ovidiu Gheorghe, preşedintele ACDBR, spunea că „trebuie făcut un test de competiţie, respectiv ce suprafaţă de vânzare alocăm şi la ce număr de locuitori. Noi vom sprijini Consiliul Concurenţei să vină cu picioarele în realitate. Nu pot să mai ies din casă, că dau în parcarea de la supermarket. Nu pot să mai cumpăr brânza tradiţională, că nu o găsesc în supermarket, deşi eu vreau să mănânc româneşte”.
S-a mai pomenit în timpul dezbaterilor, chiar foarte des, de acum mult preavestita Lege 150/2016, prin care s-a produs modificarea Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, dar şi modul în care supermarketurile „ne-au pus practic botniţă”, cum plastic s-a exprimat Dragoş Frumosu, preşedintele Sindicatelor din Industria Alimentară. O botniţă pe care, conform dialogului iscat ad-hoc în aulă, ne-am cam pus-o cu mâna noastră, ca într-un scenariu prost. Aici aş sublinia faptul că deputatul Dănuţ Păle, deşi nu era la tribună, a intervenit din sală cu aprecieri personale făcute cu profesionalism şi oarece avânt. Semn că este unul dintre membrii Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor care nu doar ridică mâna în Parlament.
Scopul acestei dezbateri a fost de a furniza Guvernului şi Parlamentului suport profesional în vederea elaborării de acte normative care să reglementeze comerţul din România pe baza următoarelor principii:
- asigurarea securităţii alimentare şi accesului consumatorilor la o diversitate cât mai mare de produse de calitate;
- dezvoltarea IMM-urilor pe întreg lanţul economic, de la producţie şi până la comerţ;
- echitate concurenţială şi bunăstare economică pentru toţi operatorii economici;
- îmbunătăţirea cadrului legislativ administrativ, comercial şi fiscal referitor la suprafaţa comercială maxim admisă la nivel de unităţi administrativ teritoriale.

Puterea şi provocările strategice ale distribuţiei tradiţionale de bunuri în economia naţională_b

Mai este mult până departe!
Discuţiile s-au lovit de paranoia românească şi de infinitele orgolii în care fiecare este convins că dreptatea este numai şi numai pe turta lui. Aşa se face că vorbitorii cu greutate au dispărut unul câte unul, imediat după ce şi-au făcut numărul. Au bifat, au blufat şi au zburat, cum s-ar spune. Ba mai mult, s-au acuzat unii pe alţii că sunt diletanţi; senatorii şi deputaţii pe cei de la asociaţii, iar guvernanţii pe toată lumea. Dar şi viceversa, că doar e la liber!
Adrian Rădulescu, preşedintele Asociaţiei Fermierilor din România, fost secretar de stat şi fost consilier al Preşedintelui României, a trebuit să se împartă între acest eveniment şi Ziua Agricultorilor, eveniment omagial organizat anual de asociaţia pe care o conduce. Claudiu Sorin Roşu Mareş, secretar de stat în MADR, a participat activ încercând să ofere răspunsuri concrete şi destul de bine argumentate.
Am urmărit o dezbatere vie, mai ales în partea a doua când oficialii au devenit semioficiali iar somităţile s-au retras în tagma lor.


CINE ASIGURĂ DISTRIBUŢIA TRADIŢIONALĂ ÎN ROMÂNIA?
Asociaţia Companiilor de Distribuţie de Bunuri din România (ACDBR) are în componenţă 34 de membri, cu o cifră de afaceri de circa 500 de milioane de euro, aproape 5.500 de angajaţi şi o flotă auto de aproximativ 3.600 de autovehicule. De asemenea, există peste 45.000 de clienţi care asigură „distribuţia tradiţională” a bunurilor de larg consum pe teritoriul naţional.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 1/206 (ediţia 1-31 ianuarie 2018)

Vizualizat: 687 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?