Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Raport EFSA privind reziduurile de pesticide din produsele alimentare

Publicat: 15 aprilie 2020 - 17:18
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Strugurii de masă şi ardeii au fost principalele produse destinate consumului alimentar contaminate cu reziduuri de pesticide, potrivit celui mai recent raport anual publicat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA).

Raportul se bazează pe datele înregistrate la controalele oficiale ale statelor membre ale UE, Islanda şi Norvegia şi include eşantionări ţintite şi aleatorii. Astfel, din totalul de 11.679 de eşantioane analizate, 166 au depăşit nivelul maxim admis de reziduuri şi 101 au fost neconforme. În 58% din probe nu au fost raportate niveluri cuantificabile de reziduuri iar un număr de 4.743 de analize s-au încadrat în limitele de siguranţă acceptate.

Motivele pentru neconformităţi includ utilizarea pesticidelor neaprobate de UE, contaminarea utilizărilor anterioare, astfel încât reziduurile proveneau din sol şi din substanţe care nu mai sunt folosite ca pesticide, dar care persistă în mediu.

Struguri masă_bDin raportul EFSA reiese că între 2015 şi 2018 a crescut rata de depăşire a nivelului maxim de reziduuri la strugurii de masă (de la 1,8 la 2,6 la sută), ardei dulci / ardei gras (de la 1,2 la 2,4%), banane (de la 0,5 la 1,7%) şi vinete (de la 0,6 la 1,6%). În schimb, a scăzut pentru broccoli (de la 3,7 la 2%), ulei de măsline virgin (de la 0,9 la 0,6%) şi ouă de pui (de la 0,2 la 0,1%). Probele au fost analizate pentru 177 de reziduuri de pesticide.

Un total de 91.015 eşantioane au fost analizate în 2018, 95,5% dintre acestea fiind încadrate în limitele admise legal. Pentru subsetul de 11.679 de eşantioane analizate ca parte a programului de control coordonat de UE (colectare aleatorie), 98,6% din eşantioane s-au încadrat în limitele legale. Programele naţionale de control sunt bazate pe riscuri, concentrându-se pe produsele care pot conţine reziduuri de pesticide sau pentru care au fost identificate anterior încălcări ale limitelor maxime admise.

Depăşirile rămân mai mari pentru produsele alimentare neprocesate decât cele procesate, dar rata alimentelor procesate a crescut în 2018. O uşoară creştere a fost raportată la reziduuri multiple, comparativ cu 2017. Rata reziduurilor multiple este mai mare la produsele alimentare neprocesate decât la produsele procesate.

Vizualizat: 687 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?