Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Răcirea laptelui - măsură de igienă obligatorie

Publicat: 21 octombrie 2009 - 23:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Laptele proaspăt muls, şi laptele în general, este un mediu nutritiv excelent pentru înmulţirea microbilor, principalul factor fiind bacteriile lactice existente în lapte, sau care ajung în conţinutul acestuia în timpul sau ulterior mulgerii.

Click pe poza pentru galerie!

Răcirea materiei prime imediat după mulgere este una dintre măsurile de respectare a normelor europene, adoptate şi de România, în ceea ce priveşte calitatea şi igiena laptelui.


De ce trebuie să răcim laptele?

Laptele proaspăt muls, păstrat la temperatura camerei, de 20-25oC, va fi mediul în care bacteriile lactice, în special, se vor dezvolta cu vigoare, acidifiindu-l sau „înăcrindu-l”, aşa cum se mai spune printre crescători.

Aceste bacterii, cărora le place foarte mult zahărul din lapte (lactoza), nu provin din interiorul ugerului vacii, ci de pe pielea acestuia şi a sfârcurilor, de pe suprafaţa vaselor şi a instrumentelor pe care le folosim la muls, din praful aerian, precum şi de pe mâinile şi de pe hainele mulgătorilor.

Prin urmare, chiar dacă aplicăm toate măsurile de curăţare a ustensilelor folosite, o parte a microbilor tot va ajunge în lapte, fie în timpul mulsului, fie la manipularea materiei prime. De aceea, trebuie să găsim modalitatea prin care să împiedicăm înmulţirea microbilor sau chiar să-i distrugem.

Microbii se elimină doar prin fierberea laptelui sau prin ridicarea temperaturii acestuia până la cel puţin 75oC. Cum însă acest lucru este aproape imposibil de realizat în majoritatea fermelor din România, soluţia este să aplicăm metoda prin care microbii vor rămâne în viaţă, dar nu se vor mai înmulţi, şi astfel, nu vor mai produce acizii care deteriorează integritatea laptelui prin înăcrire.

Acest lucru se poate realiza prin răcire, aducând laptele proaspăt muls la temperatura de 4-5oC.


Exigenţe pentru laptele pasteurizat

Procesul de pasteurizare a laptelui constă în încălzirea acestuia până la o temperatură de 70-75oC, apoi răcirea bruscă, în acest mod distrugându-se flora bacteriană a produsului alimentar, în acest caz, a laptelui, fără a-i altera proprietăţile.

Durata de păstrare a laptelui pasteurizat depinde de încărcătura de microbi a laptelui crud, înainte de a fi supus pasteurizării. Totuşi, acesta nu poate fi păstrat un timp prea îndelungat, nici la temperatura caracteristică frigiderului, cercetătorii dovedind că chiar şi la temperatura de 0oC, termenul de valabilitate nu poate depăşi 20 de zile.

Timpul de păstrare se reduce, însă, pe măsură ce creşte temperatura recipientului în care se află laptele.

Cercetările speciale au stabilit că timpul de păstrare a laptelui pasteurizat scade proproţional cu numărul de bacterii existente în laptele crud. Aceasta înseamnă că pentru a avea un lapte de consum cu o perioadă lungă de păstrare, fermierul trebuie să depună efortul maxim pentru a recolta un lapte cu un număr de bacterii cât mai scăzut şi să-l menţină la temperaturi cât mai joase.


ÎNMULŢIREA MICROBILOR ÎN LAPTE

Cercetări de specialitate au dovedit că o bacterie lactică, aflată în laptele păstrat la temperatura de 20oC, se înmulţeşte la fiecare 20 de minute, în decurs de 12 ore producând circa 68 miliarde de celule noi.

De asemenea, la o temperatură de 4-5oC, creşterea şi înmulţirea bacteriilor se desfăşoară într-un ritm extrem de lent, aproape neînsemnat, însă, la 10oC, numărul lor creşte de cinci ori, la 16oC, de 15 ori, la 21oC, de 700 de ori, iar la 27oC, numărul acestora sporeşte de trei mii de ori, în 12 de ore.

Prin urmare, pentru a păstra laptele fără a-i deteriora integritatea, trebuie să-i scădem temperatura la valori cuprinse între 4 şi 5oC, la cel târziu două ore de la mulgere. Astfel în prima oră, temperatura va fi de 10oC, apoi procesul de răcire trebuie să avanseze în aşa fel încât, după cele două ore, laptele să aibă o temperatură de 4-5oC.

O asemenea operaţie şi exigenţă o realizează cu succes tancurile de răcire special construite, care se utilizează în fermele de vaci cu lapte.


DURATA DE PĂSTRARE A LAPTELUI

Termenele de păstrare a laptelui la diverse nivele de temperatură sunt următoarele:

- la 0oC - 20 de zile;
- la 2oC - 15 zile;
- la 5oC - 10 zile;
- la 7oC - 5 zile;
- la 10oC - 2 zile;
- la 16oC - 1 zi;
- la 21oC - 0,5 zile.
Vizualizat: 4184 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?