Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Politica lui Trump - ameninţări în sectorul agroalimentar european

Publicat: 17 ianuarie 2020 - 10:12
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Membrii Parlamentului European şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la daunele colaterale suportate de agricultura şi sectorul alimentar din UE, ca urmare a disputei privind subvenţiile acordate companiilor Airbus şi Boeing. Aceştia au deplâns decizia SUA de a taxa suplimentar importurile de produse agroalimentare şi au criticat „lipsa de interes” a autorităţilor americane în a colabora cu UE pentru soluţionarea litigiului de lungă durată dintre cele două mari companii aeronautice.

Prin urmare, Uniunea Europeană ar trebui să răspundă la noile tarife venite de peste Atlantic într-un mod coordonat şi unificat, au subliniat europarlamentarii. Ca un prim pas, reprezentanţii parlamentului au solicitat Comisiei UE să monitorizeze îndeaproape piaţa, să utilizeze toate instrumentele existente, cum ar fi stocarea privată, retragerile de pe piaţă şi instrumentele, pentru a face faţă tulburărilor pieţei şi să mobilizeze sprijin rapid pentru sectoarele cele mai afectate. Executivul UE ar trebui să intensifice eforturile pentru promovarea produselor agricole din străinătate şi să facă mai flexibile regulile de finanţare legate de promovare, pentru a permite stimularea campaniilor europene în SUA sau să le redirecţioneze pe pieţele alternative, spun europarlamentarii. Pentru a contribui la diversificarea pieţelor de export ale UE, toate barierele care împiedică exportatorii să utilizeze pe deplin oportunităţile din acordurile comerciale ale UE ar trebui eliminate, insistă aceştia. Ei resping orice reducere a bugetului de politică agricolă al UE şi solicită reformarea rezervei sale de criză. Totodată, parlamentul îndeamnă Comisia Europeană să se străduiască să găsească o soluţie negociată pentru a uşura tensiunile comerciale dintre UE şi SUA.

Cine are de suferit cel mai mult?
O hotărâre a Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) cu privire la subvenţiile Airbus a oferit Statelor Unite dreptul de a percepe tarife la exporturile UE ca represalii pentru subvenţiile anterioare excesive ale UE acordate producătorului de aeronave Airbus. Începând cu 18 octombrie 2019, SUA au aplicat tarife de până la 25% la un număr mare de produse agricole, precum vinul francez, brânza italiană şi uleiul de măsline spaniol. UE, în schimb, a câştigat un caz paralel introdus împotriva producătorului american de avioane Boeing, iar hotărârea OMC privind nivelul tarifelor cu care UE poate să riposteze este aşteptată abia în 2020.
Statele membre ale UE cele mai afectate de tarifele autorizate ale OMC sunt Marea Britanie, Franţa, Spania, Italia, Germania şi Irlanda. Acestea suportă aproximativ 95% din tarifele care afectează exporturile agricole în valoare de 3,5 miliarde de euro, a precizat comisarul pentru comerţ, Cecilia Malmström. Produsele UE mai afectate sunt cele cu o valoare adăugată ridicată şi cele care sunt adesea protejate în conformitate cu schemele de calitate ale UE, precum vinurile şi băuturile spirtoase, uleiul de măsline şi produsele lactate.
SUA este prima destinaţie a exporturilor agricole din UE. În 2018, aceste exporturi au ajuns la 22,3 miliarde de euro.

Articol publicat în revista Ferma nr. 22/249 (ediţia 15-31 decembrie 2019)

 

Vizualizat: 1004 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!