Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Plantele medicinale, alternativă la folosirea antibioticelor

Publicat: 11 martie 2010 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Plantele aromatizante, condimentele şi extractele din plante sunt utilizate de secole pentru a face alimentele mai gustoase, unele din ele având efecte benefice asupra sănătăţii oamenilor. Compuşii din plante care acţionează asemănător cu antibioticele, pot fi utilizaţi pentru înlocuirea unor promotori de creştere.

Click pe poza pentru galerie!

În Uniunea Europeană, se mai folosesc ca promotori de creştere foarte puţine antibiotice, urmând ca şi acestea să fie interzise cel mai târziu la sfârşitul anului.

Interzicerea lor este necesară datorită acumulării reziduurilor de antibiotice sau a metaboliţilor acestora, urmată de creşterea rezistenţei microbiene faţă de antibioticele folosite, în scop curativ, precum şi prevenirea poluării mediului inconjurator. Treptat, aditivii furajeri pe bază de antibiotice vor fi înlocuiţi cu alte tipuri de aditivi care nu prezintă pericol pentru sănătatea animalelor şi implicit pentru sănătatea omului, care este un consumator de preparate animaliere.

O alternativă de înlocuire a promotorilor de creştere, respectiv a antibioticelor, îl reprezintă fitoaditivii furajeri care pot fi obtinuţi din plante medicinale şi extracte din plante. Aceştia au avantajul că nu reprezintă nici un pericol pentru animale, om şi mediul înconjurător.

Extractele din plante medicinale se bazează pe următoarele efecte constatate: activitate antimicrobiană şi antifungică; activitate antioxidativă (controlează stresul auto-oxidativ cauzat de radicali liberi din sânge; ameliorează activitatea ficatului şi măresc rezistenţa la toxine; stimulează activitatea echipamentului enzimatic propriu şi măresc absorbţia azotului; controlul poluării prin reducerea mirosurilor neplacute şi legarea azotului amoniacal.

 

Menta şi usturoiul, medicamente pentru purceii sugari

Pe plan internaţional s-au realizat relativ recent unele experimente şi s-au obţinut produse din plante ce se utilizează în obţinerea produselor animaliere biologice.

Efectul acestor fitoaditivi are la bază unul sau mai mulţi dintre următorii componenţi bioactivi: alcaloizi (analgetici), flavonoide (diuretice, antiinflamatoare, antispastice), substanţe amare (digestive, antimicrobieene), substanţe mucilaginoase (antiinflamatorii, laxative), saponine, tanini fenoli (antibacterieni) etc.

Literatura de specialitate este încă limitată, dar totuşi am identificat câteva experimente încurajatoare.
Astfel, când s-au testat efectul mentei (Menta pepperita) şi a usturoiului (Allium sativum) asupra performanţelor productive ale purceilor sugari obţinând efecte similare cu cele obţinute în cazul Echinaceei.

În Austria a fost testat un produs numit Aromex. În urma testului făcut s-a constatat că produsul Aromex nu influenţează semnificativ performanţele productive ale purceilor înţărcaţi.

Un alt produs, testat tot în Austria, a fost Fresta F. Acest produs este destinat scroafelor gestante, lactante sau purceilor sugari. Prin utilizarea lui se obţin sporuri mai mari, comparativ cu folosirea antibioticelor, precum şi consumuri specifice mai reduse.

Alt preparat pe bază de plante care a fost testat a fost produsul Crina. Rezultatele obţinute la purceii din lotul la care s-a administrat Crina sunt comparabile ca şi efect productiv cu cele ale altor aditivi furajeri, inhibând proliferarea bactriei E. Coli la purceii înţărcaţi prin efectul profilactic.

 

Fitoaditivi pentru păsări

În urma testării pe puii de carne a unui produs comercial al firmei Delacon, numit Biostrong 510, s-au obţinut rezultate comparabile cu utilizarea antibioticelor: creşterea sporului în greutate, reducerea consumului specific şi scăderea procentului de mortalitate.

Un alt produs fitogen utilizat la nivel european este AEN 700 sau 1400, pe bază de extracte din plante. Produsul acţionează prin reducerea permeabilităţii membranelor celulare, prin împiedicarea transferului glucozei de la exterior spre interiorul celulei.

 

Rezultate obţinute la noi

La Universitatea de Ştiinţe Agricole din Iaşi, în colaborare cu Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni„ Iaşi, au fost obţinute şi testate ca fitoaditivi furajeri două produse: un extract apos şi rezidiul uscat după extracţie din frunzele plantei Asclepsias syriaca, cu un conţinut ridicat în fenoli.

Testarea acestor produse s-a făcut pe pui broiler de găină, folosind de la vârsta de o zi fie 1% reziduu uscat în nutreţul combinat, fie 1:4 extract apos în apa de băut. Rezultatele obţinute au demonstrat că aceste preparate stimulează performantele de creştere (cu până la 10%) şi mai ales starea de sănătate a puilor. Rezultatele au fost mai bune în cazul folosirii extractului apos comparativ cu folosirea reziduului uscat (mai sărac în substanţe active).

Rezultate semnificative s-au obţinut şi la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara, pe loturi de tineret suin şi pui de carne, în cazul utilizării unui amestec de plante medicinale (mentă, salvie, roiniţă) şi extracte din plante reprezentate de uleiurile eterice extrase din coriandru, cimbru şi cătină.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 1(39)/2006

Vizualizat: 1419 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!